Hoppa till sidans innehåll

Tullberg på coltpallen i VM i engelsk sporting

29 JUN 2016 16:49
I helgen sköts VM i engelsk sporting i Churchill, England. Fem skyttar var uttagna att representera Sverige. Det resulterade bland annat i en sjätteplats i damklassen och att en Roslagenskytt vann klassen för dem upp till 16 år.
  • Skapad: 29 JUN 2016 16:49

Martin Andersson, Conny Petters, Carl Andersson, Rebecka Bergkvist och Marcus Tullberg. Foto: Torbjörn Fredriksson.

Uttagna att representera Sverige vid VM i engelsk sporting var Marcus Tullberg, Roslagens JSK i colt- och A-klass, Carl Andersson, Svegeråsen, i junior och AA-klass, Rebecka Bergkvist, Falköping, i dam och A-klass, Martin Andersson, Nimrod, senior och AA-klass, samt Conny Petters i veteranklass och AA-klass.

Vi anlände sent på måndag kväll till High Wycombe. Hotellet visade sig inte vara av någon högre klass. Högljudda omgivningar och total avsaknad av stolar. Grenledaren fick uppleva att vattenförsörjningen på 3:e våningen är minimal och ibland obefintlig.

Efter några få timmars vila var det dags för tidig start i World Sportraptävlingen. Sportrap är en enkel form av Kompakt-sporting som fungerar som den Kompakt-sporting vi sköt på hemmaplan innan vi anammade Fitasc Compak. Fem kastmaskiner används och får placeras enligt banläggarens tycke. Man skjuter enkelduva, skottdubblé och simultandubblé på varje station. Svårighetsgraden på mästerskap är alltid väl tilltagen.

Under planeringsstadiet var det meningen att vi skulle skjuta VM Engelsk sporting under torsdagen och fredagen.

Eftersom vi är nationslag blev vi efterhand flyttade till lördag-söndag. Därför blev det två dagar att fylla med annat. För en del av skyttarna fylldes detta tomrum med idog träning på EJ Churchill och några andra banor inom rimligt avstånd. Några ansåg det bättre att vila sig i form.

Vi hann också med en så kallad Prelim, en vanlig engelsk sportingtävling om 100 duvor på EJ Churchill. Här hölls sig Carl Andersson väl framme och fick skjuta isär om sin andra plats i juniorklassen. Resultat 93/100.

 

På fredagskvällen var det dags för invigningsceremoni. Prydda i våra blå Sweden-jackor ställde vi upp. Efteråt fick vi avnjuta en helstekt oxe, skuren i bitar som sedan stoppas in ett hamburgerbröd och mest smakar som en okryddad pulled porkburgare.

VM-banan bestod av två layouter med 14 stationer på varje. Ungefär två av tre duvor är av den svårighetsgrad som vi är vana vid från hemmaplan. Resterande är snäppet eller flera snäpp värre och där märks ibland att det är en viss skillnad mellan stålhagel och blyhagel. Tyvärr befinner sig det svenska sportingskyttet inte i samma status- och rättssituation som de olympiska skyttet där de som är uttagna till landslag tillåts träna med blyhagel.

Den svenske skytt som presterade högsta resultatet var veteranen Conny Petters med 89+82=171 av 200 träff. Det räckte till en 16-plats i veteranklassen. 

Bästa placeringarna stod Marcus Tullberg och Rebecka Bergkvist för. Rebecka slutade med 162 träff på 6:e plats i damklassen, vilket är en bra prestation bland 106 startande damer. Marcus Tullberg vann övertygande colt-klassen, för skyttar upp till och med 16 år, på 159 träff, tre duvor före tvåan. Han har ytterligare två år på sig i colt-klassen och sedan ytterligare fyra år i juniorklassen. Det bådar gott för Marcus.
Själv var Marcus givetvis nöjd med att hamna överst på pallen, men ändå lite återhållsam.
– Ja, men det var ju coltklassen så där är det kanske inte lika svårt som i junior, där hade jag ju nog inte kommit på pallen, säger han.

Hur kändes det att vinna ändå?
– Det var roligt. Spännande att gå fram där på prispallen.

Vad säger du om tävlingen som sådan, layouterna och stationerna?
– Det var roligt och varierad kan man säga, lite olika hastigheter och allting. Och det var fint vid slottet där prisutdelningen var och även där man sköt. Vissa stationer var lite svåra men de flesta var nog ganska enkla, men det var lätt att bomma ändå för det var vissa snabba och vissa långsamma duvor på det och då kan man råka skjuta bredvid.

Är det här din största merit så här långt?
– Ja, det är den största tävlingen jag vunnit så det är det största, säger Tullberg som om några veckor ska tävla även i VM i fitasc sporting, då i juniorklassen, och som i framtiden drömmer om att vinna även i juniorklass på ett VM.

För alla resultat: https://www.cpsa.co.uk/results

Det finns en del uppladdade videos på: https://www.youtube.com/results?search_query=world+english+sporting+2016.
Till exempel denna:

 Tack till Gyttorp-Norma som bidrar med sponsring till våra landslagsresor.

Torbjörn Fredriksson
Grenledare Sporting

Skribent: Torbjörn Fredriksson
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...