Hoppa till sidans innehåll

Stefan Nilsson sköt hem guldet i Minsk

27 JUN 2019 22:50
Skeetskytten Stefan Nilsson vann guld i Europeiska Spelen i Minsk och säkrade en kvotplats till OS i Tokyo. I finalen visade han prov på mental styrka när han avslutade med 36 raka träffar. Stefan vann guldet - en poäng före tjecken Nydrle.
  • Skapad: 27 JUN 2019 22:50

Stefan låg nia med 72 träff efter dag 1. Under torsdagens avslutande två serier sköt Stefan nästintill perfekt 24+25 och klättrade till en femteplats i resultatlistan med 121 poäng. Efter en spännande särskjutning säkrade han en av de sex finalplatserna. 

Stefan inledde finalen lite darrigt och det var nära ögat att det blev en snabb sorti för svensken.

- Jag har två missar på mina 20 första skott och det var nära att jag skulle få lämna. Eftersom jag gick in i finalen som femma skulle jag ryka om någon hade samma poäng som jag, förklarar Stefan.

Men övriga finalskyttar bommade också och Stefan började sakta hitta rytmen i sitt skytte. Efter tolv omgångar var den svenska medaljen säkrad, men ytterst ovisst hur valörerna skulle fördelas: Nilsson, tjecken Nydrle och italienaren Rossetti hade alla med 37 träff vardera i det läget. Italienaren sköt bort sig i omgång 15 och guldduellen blev en uppgörelse mellan Nilsson och Nydrle.

- Jag avslutade verkligen perfekt och trodde på mitt skytte. När det var jag och tjecken kvar visste jag att det också gällde en OS-kvotplats. I de lägena gäller det att ha den mentala styrkan och tro på att det man gjort under träning funkar, att inte försöka göra något annorlunda.

I finalduellen var det Stefan som kopplade greppet och tog ledningen med en duva inför de avslutande omgångarna. Svensken bommade inte en duva och vann med 57 finalträff mot 56 för tjecken. Nilsson avslutade starkt med 36 raka träffar. Segern innebär förutom guld och ära i Europeiska Spelen, att han säkrat en svensk kvotplats i OS i Tokyo nästa år.

- Det är underbart att få vinna Europeiska Spelen, men en sån här dag är nästan guldet lite sekundärt. Det är stort att ha ordnat en kvotplats till OS i Tokyo, säger Stefan.

Stefans guld uppmärksammades på flera håll i nyhetsmedia bl.a i SVT:s Sportnytt, DN och Aftonbladet, m.fl. 

ÖVRIGA SVENSKA INSATSER IDAG
Det rådde svåra väderförhållanden med mycket vind och regnskurar idag som ställde till det för många skeetskyttar vilket framförallt syns på de anmärkningsvärt låga resultaten i damklassen där hela fem skyttar kunde ta sig vidare till final på 115 respektive 116 poäng. 

”För Victorias del så har hon blandat och gett lite under dessa två dagar, man får tänka på att hon fortfarande är ung och inte hunnit samla på sig så mycket rutin från de stora sammanhangen ännu”, poängterar Jonas Edman.
Victoria låg ändå hyfsat till efter dag 1 men när hon inledde dag 2 med en svag 19-serie var finalchansen borta.
”Under rådande förhållanden sköt hon tre helt okej serier under tävlingen, hade hon lyckats hålla sig på den nivån i alla fem serier hade finalplatsen varit ett faktum, men hennes svaga serier (20 igår, 19 idag) är på tok för dåliga. Lägstanivån måste upp ett par snäpp”, konstaterar Jonas Edman.
Victoria slutade på en 19:e plats med 108 som slutpoäng. Som jämförelse kan det nämnas att den regerande Europamästarinnan, Danka Bartekova, slutade nia i tävlingen på 112 poäng. Så även välmeriterade skyttar hade det svårt att få det att stämma där ute.

Marcus Svensson hade med sig en svag 20-serie i bagaget inför dag 2 som gjort att han halkat en bra bit efter täten men Marcus lyckades rycka upp sig och sköt nästintill perfekt i dagens två serier, där han endast noterade en bom. ”Marcus gör en helt ok tävling, det är egentligen bara gårdagens andraserie som sabbar hans finalchanser”, kommenterar Jonas.
I och med den starka uppryckningen tog sig Marcus upp från gårdagens 20:e plats till en lite mer hedersam 12:e placering i tävlingen och en slutpoäng på 119.  

På gevärsidan deltog Lotten Johansson i damernas helmatch och slutade på en 34:e plats med 1144 poäng. Lotten sköt 381 i knä, 387 i liggen och 376 i stående. För en finalplats krävdes 1161 poäng.

Skribent: Richard Gardt
E-post: Adressen Gömd
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...