Hoppa till sidans innehåll

Nilsson och Torsby i topp på skeet-SM

02 JUL 2017 20:29
Det blev Stefan Nilsson som tog hem herrarnas SM i olympisk skeet 2017, detta efter att ha plockat fram sitt goda skytte när det som bäst behövdes. Både lagtävlingen och herrjuniorernas tävling slutade med Torsbyguld.
  • Uppdaterad: 04 JUL 2017 13:25

Under en gråmolnig himmel och i rätt så kraftiga vindar avslutades i dag SM i olympisk skeet hos Bredareds Sportskytteklubb. Denna den andra tävlingsdagen stod de avslutande två av totalt fem serierna på programmet för herrar och herrjuniorer, följt av finaler. Även damer som deltog i lagtävlingen sköt 50 duvor i dag.

I herrarnas tävling stod Marcus Svensson, Landskrona-Saxtorps JSK, för det bästa resultatet i grundomgången. Han fick ihop 121 duvor av 125. Näst bästa grundomgångsskytt blev Henric Jansson, Torsby JSK, som avslutade med att skjuta fullt i sista serien och därmed fick ihop 119 träff totalt. Till final gick också, i ordning, Gustav Pettersson, Oppunda JSK, Stefan Nilsson, Trelleborgs JSK, Fredrik Larsson, Karlstad Jaktskytteklubb och som sexa rutinerade Fagerstaskytten Leif Fogelberg (bilden nedan).I finalen kom resultaten inledningsvis att spreta åt lite olika håll. Vid första utslagningen, efter 20 duvor vardera, ledde Gustav med 18 av 20 träff närmast följd av Leif med 16 och Stefan på 15. Marcus och Fredrik hade 14 var och med sina 13 träff fick Henric, grundomgångens näst bästa skytt, se sig utslagen. Det fortsatte att svänga inför de fortsatta utslagningarna och när det blev dags för medaljer så hade Stefan och Marcus gått upp i topp, medan Leif hade klättrat förbi Gustav och upp på tredjeplats. Mot OS-skyttarna från i fjol kunde Leif Fogelberg sedan inte göra något, men brons till honom som stod på SM-pallen individuellt senast 2009.
- Skjut bara, tänkte jag. Inte tänka, bara släppa ut duvan och skjuta, säger Leif om tankarna inför finalen.Guld och silver
Kampen om guldet stod nu alltså mellan landslagskompanjonerna Stefan Nilsson och regerande mästaren Marcus Svensson. Men inför sista tio duvorna hade Stefan två träff mer än Marcus och det var en ledning han inte tänkte släppa. Så han sköt alla sina duvor, slutade på 53 finalträff av 60 totalt, och säkrade därmed sitt andra SM-guld som senior.
- Trevligt. Det känns jättebra. Jag var inte jättenöjd med mitt skytte i grundomgången och hur det inte har fungerat i helgen, men jag lyckades få det att stämma i andra halvan av finalen och lyckades bita ihop och ta guldet. Så det var skönt, säger Stefan som tycker att finalresultatet var ”okej men inte jättebra”.

Med riktigt bra konkurrenter, är det mycket prestige att vinna SM?
- Det är klart. Svenskt mästerskap är det största man kan vinna på hemmaplan så det är ju därför man åker hit. De andra är är inte de roligaste att möta i en final, men det gick ju bra till slut, säger Stefan.

Om drygt en månad så väntar EM i Azerbajdzjan för bland annat Stefan Nilsson och målet är som alltid final. Och nu börjar EM-förberedelserna.
- Jag ska hem och träna upp mig lite mer inför EM, men jag har ju en månad dit så det är gott om tid, säger han.

Besviken silvermedaljör
Även Marcus Svensson satte alla sina sista tio finalduvor, men det hjälpte ju inte för att nå till guldet. Han slutade på 51 av totala 60 träff i finalen och är besviken efteråt.
- Jag har skjutit riktigt bra hela helgen, men tyvärr - i dag i finalen sköt jag katastrof. Tappade en nio-tio stycken så nä, pinsamt. Jag kom helt fel i vändningarna i de omvända dubbléerna, hade helt fel startläge och såg duvorna lite dåligt med. Så riktigt dåligt skytte i finalen, säger Marcus.

Den enda som besegrar dig i dag är ändå världsskytten Stefan Nilsson. Är det inte okej med ett silver då?
- Nej, jag är inte alls nöjd. Jag vill verkligen vinna, så är det. Men Stefan är en bra konkurrent och han hade ju tur i finalen i dag.

Du var bästa skytt i grundomgången i alla fall. Är du nöjd med dina 121 där?
- Ja absolut. I dessa förutsättningarna och på en lite halvsvår bana, så är jag nöjd med 121.

Totalt deltog 65 herrar i SM-tävlingarna i Bredared.

Tips!
Du kan se ett tv-inslag från herrarnas final på SVT Sports hemsida.
Silvermedaljör Marcus Svensson intervjuades senare också direkt i SVT Sports studiosändning från SM-veckan i Borås. 21 minuter in i denna sändning kan du se intervjun (som föregås av ovan nämnda inslag.)


Dubbelt Svahn i topp i juniortävlingen
I herrjuniorernas tävling tog två kusiner från Torsby Jaktskytteklubb tidigt ”täten” i finalen. Anton Svahn och Johan Svahn stod till sist ensamma kvar i kampen om guldet, men Johan - som hade en liten ledning inför sista tio skotten - höll för trycket. Han vann junior-SM-guldet med 50 träff mot Antons 46, av maximala 60. Det här var första JSM-guldet för 17-årige Johan.
- Det är underbart, är det. Jag har ju sett en möjlighet till detta, men det är ju en lång väg hit. Så det är bara gött nu, säger han.

Hur skulle du säga att ditt skytte har varit under helgen, med 110 träff i grundomgången och 50 i final?
-
Det har varit ganska bra, stabilt och en normal nivå för mig. Så det känns bra.

Svahn-kusinerna fick sällskap på pallen av Robin Helgosson, Vedum, som gick till final som tvåa. Regerande juniormästaren Oscar Nilsson, Trelleborgs JSK, slutade fyra, före klubbkompisen Oskar Isaksson. På sjätteplats kom Mark Binnermark, Haninge JSK, som här gjorde sitt första SM.Torsbyguld också i lagtävlingen
I grundomgången hade nämnda Johan och Anton Svahn 110 respektive 106 träff. Det, tillsammans med senioren Henrik Janssons 119 träff, räckte också till att Torsby Jaktskytteklubb blev årets svenska lagmästare. De vann med 335 träff av maximala 375. Det var 7 poäng före silverlaget Landskrona-Saxtorp 1, som i sin tur hade fyra poäng tillgodo på bronslaget från Oppunda JSK.
- Det är också en ära, att vinna för klubben och för ens egen skull. Det känns riktigt bra, säger Johan Svahn om lagsegern.

RESULTAT OCH ÖVRIGA LÄNKAR
Resultat hittas i SvSF:s tävlingskalender.

Se bilder från SM i olympisk skeet på SvSF:s Flickrsida. Fler bilder kommer att publiceras under kvällen och söndagen.

SvSF livesände också på Facebook från finalerna. Du kan se klippen även i efterhand och du hittar vår Facebooksida här.

Läs mer om SM i olympisk skeet och SM-veckan i stort på denna sida.

Skribent: Josefin Warg
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...