Hoppa till sidans innehåll

Världscupen i Maribor - herrarna föll på sluttampen

14 JUL 2011 16:45
Den andra tävlingsdagen i herrarnas skeet bjöd på fortsatt lysande skytte från många. Svenskarna hade chans men fjärdeserierna visade sig ödesdigra i dag och de halkade där ner från tätstriden.
  • Skapad: 14 JUL 2011 16:45

Tre omgångar samt final skulle skjutas på fredagen i herrarnas skeet. Frågan var bara vem av alla drygt 160 skyttar som skulle ta sig ända till den åtråvärda finalen. Svenska Ringborg och Nilsson var bra med. Niklas Ringborg inledde dagen med en fullträff som förde upp honom på en femteplats, Stefan Nilsson sköt 24 och Marcus Svensson 23.

 

I fjärde skjutserien blev det dock trippelt 23 och det var tillräckligt för att Stefan och Niklas skulle tappa till den absoluta täten.

- Det var den serien som blev avgörande för både Stefan och Niklas, men det är bara tillfälligheter, säger förbundskapten Claes Johansson.

Niklas avslutade som bästa svensk med 24 träff och totalt 121. 122 räckte till final och Niklas konstaterade själv att det var "knäckande".

- En duva från final är uppkäftigt, speciellt om man har två helt onödiga bommar i duvor som han inte alls uppfattade. Han har skjutit bra, säger Johansson om Niklas insats.

 

Stefan sköt 22 i femte serien och fick totalt 119 och efter Marcus 24 i sista serien kom han upp i 117 träff totalt. Det innebar plats 39 respektive 56. Henrik Jansson som sköt utom tävlan, på MQS-plats, gjorde också en bra tävling med sina 121 poäng. Per Swensson, också han på MQS-plats, slutade på 114 poäng.

 

Sex av sex i final blev européer vilket innebär två  OS-kvotplatser till Europa. Det är positivt då det ökar svenskarnas chanserna att ta kvotplatser på stundande EM.Torsdag - Therese nära final och stark början av herrarna

Torsdagen under världscupveckan i Maribor stod skeet för både damer och herrar på programmet. Tre svenska damer fanns på plats för att tävla, bara två kom olyckligtvis till start. De tre herrarna fanns dock på banan och sköt riktigt fint i en otroligt jämn tävling.

Stark upphämtning av Therese

Therese Lundqvist började med en serie på 23 duvor och följde upp med en 22:a. En stark sistaserie där hon sköt fullt förde henne uppåt i resultatlistan. Så pass långt att hon, som en av nio, fick skjuta särskjutning om två platser i final. Tyvärr räckte det inte ända fram till finalen utan hon missade i andra skottomgången.

- Smolken ligger i första och andra serien. Det är bra att skjuta en 25:a så här sent på dagen när det är så pass varmt, över 30 grader. Therese är nöjd för nu har hon jobbat sig tillbaka till hetluften, säger förbundskapten Claes Johansson.

 

Nathalie Larsson slutade 44:a med totalt 64 poäng (22, 20, 22).

Angelica Jansson fick tyvärr se tävlingen från läktaren i stället för som aktiv på banan. Flygbolaget, okunnigt om regler för vapen som skickas via Holland, skickade hennes bössa till Amsterdam i stället för till Maribor och där är den ännu. Idogt arbete pågår nu för att få bössan hemskickad till Sverige igen. Därefter väntar nytt försök när Angelica ska på EM i Serbien. Bättre lycka då får vi hoppas.

Jämt så det förslår i herrarnas skeet

- Det är jämnt så det är inte riktigt klokt. Det är tolv 50-poängare. Och Niklas har 49 och med det ligger han 31:a! Bortåt 35 är det som har 49 eller mer, säger Claes Johansson något förundrad efter herrarnas första två serier i skeeten.


Hans förklaring till de fina resultaten:

- Dels är det sista kvotplatsmöjligheten i världscupen och så här är det året före OS. Då är folk topptränade inför OS. Det kommer bli likadant i EM.


De svenska herrarna
är i allra högsta grad med i hetluften inför morgondagens avslutande rundor och final. En av de tolv med 50 poäng av 50 är Stefan Nilsson och nämnda Niklas Ringborg har 49 poäng. Bommen i andra rundan kom på en duva som han inte såg. Lite längre ner i resultatlistan hittas Marcus Svensson på 47 poäng.

 

Henrik Jansson och Per Swensson skjuter på MQS-platser och har efter dagen 48 respektive 46 poäng.

- Vi har ju ett gäng som är sagolikt starkt. Det är otroligt bra och det är en jättegrund att stå på inför framtiden, avslutar Claes Johansson efter dagen.

hakan_traff

Tisdag - Uppförsbacke för Dahlby

Det blev fjortonde plats för Håkan Dahlby i dagens dubbeltraptävling vid världscupen i Slovenien. Han sköt två fina serier i andra och tredje, men olyckligtvis var första serien inte nog bra för att nå final.

 

Dahlby fick sämsta möjliga start när han missade tre duvor på de tre första skotten i dagens tävling.
- Han var lite för överspänd inför första serien och började med tre bom. Och då är det ordentlig uppförsbacke, säger förbundskapten Claes Johansson.


- Känslan fanns inte där i första serien. Jag var för spänd och ville för mycket och det straffade sig. Det funkar inte att försöka pressa fram ett resultat, säger Dahlby som känner av trycket utifrån på honom.


Efter första serien hade han totalt 43 poäng och återfanns runt plats 25 i resultatlistan. Efter en fullträff, 50/50, i andra serien och med 48 av 50 i tredje serien lyckades han dock avancera upp till fjortonde plats. Det räckte dock inte hela vägen då det krävdes 144 för särskjutning till final.

- Jag sköt briljant i andra serien och i tredje, men då var det ju försent. Jag är väldigt missnöjd med fjortonde plats, det skulle ju bli final och kvotplats. Men det är en sak att säga det, en annan sak att göra det när man står där - det är inte så lätt, säger en nu revanschsugen Håkan Dahlby.

Söndag - Pia Hansen på trapbanan

Den första tävlingsdagen i lerduvevärldscupen i slovenska Maribor är över. Enda svensk på skjutbanorna denna lördag var Pia Hansen i damernas trap. Pias 67 träffade duvor räckte till plats 33.
- Det är ett hyfsat bra resultat, men jag ville skjuta så mycket bättre, säger Pia efter avslutad tävling.

 

Hon började lysande med 24 av 25 träffade duvor i den första av tre rundor. Därefter ställde lite gummiarmar och nerver till det och det blev 22 samt 21 poäng i följande rundor.

- Jag är lite besviken på att jag blev nervös, säger Pia som siktade på ett resultat bra nog för att få åka på VM.

 

72 i resultat krävdes för särskjutning till final.

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...