Hoppa till sidans innehåll

VM Fitasc 2015 - grenledarens rapport

29 JUL 2015 20:36
Sverige har deltagit i VM Fitasc 2015. Tävling gick vid Caribou Gun Club, Minnesota, USA 23-26 Juli.
  • Skapad: 29 JUL 2015 20:36

Fem skyttar och en grenledare for den 20 juli från Arlanda till Reykavik och vidare till Minneapolis i USA för att deltaga i VM Fitasc 2015.

Resan var dryg för kroppen och det tog totalt ca 20 timmar innan vi nådde vår inkvartering i Mankato ett tiotal mil söder om Minneapolis. 

Denna del av Minnesota är utpräglad och platt jordbruksbygd med majs- och soyabönsodlingar så långt ögat ser. Här och var finns lummiga inslag av lövskog som aldrig tycks höja sig mer än 10-15 m över marken.

 

Tävlingen avhölls på  Caribou Gun Club som ligger i Le Sueur-distriktet ca 4 mil norr om Mankato. Är Ni intresserade av resulat? KOLLA HÄR! fler bilder hittar Ni som vanligt på skyttarnas facebook.

vm_vyclub

Vy - Club house area.

 

Träning

Efter välbehövlig sömn och vila ägnades kommande dag åt bl.a träning på Caribou Gun Club. Träning även påföljande dag vid Minnesota Horse and Hunt Club och då kändes det som om värsta sviterna efter resan lagt sig. Det märks att behovet av att känna på hur det funkar med blyhagel är ganska stort och att detta är främsta anledningen till träning.

Utmärkande för alla dagar var den påtagliga värmen, sällan under 30 grader i skuggan och det lär inte bli mindre nästa gång.

 vm_horse_hunt_club

 Träning på Horse and Hunt Club (Bilder: Bore m.fl)

 

Opening Ceremony

Fitascregeringen vill gärna presentera sig med pompa, ståt och kräver med viss skärpa sin klädkod. Påpälsade kostym och slips i hettan for vi till The Verizon Center i Mankato för deltaga vid invigningen. Gudskelov var invigningen inomhus i tempererade lokaler.

Förutom sedvanligt intåg av flaggparaderande länder välsignades hela faderullan av Gebben Miles och därefter blev det en underhållande uppvisning av män med huskyqvarna motorsåg.

Utdelning av "Bibs" (nummerlappar på svenska) följde och dessutom lite smaskigt tilltugg.

vm_invig

Nöjda med dagen for vi att sova inför kommande tävlingsdag nr 1.

 

Tävlingen

Banan bestod som vanligt av 8 st kommersiellt döpta layouts (parcours) i varierad topografi som ändå fanns trots intrycket av ett platt landskap.

En layout består av 25 duvor, i allmänhet 4 skjutstationer, s.k pegs (postes) där man avverkar 3-4 enkelduvor och 1-2 dubbleer.

En tävlingsdag består av 2 layouts dvs totalt 50 duvor.

Alltså består en tävling på denna nivå av 4 tävlingsdagar med sammanlagt 200 duvor.

Man tävlar samtidigt i kategorierna Open (alla), Junior, Dam, Veteran, Superveteran och som plåster på såren även i nationslag.

Utmärkande för banan var ganska långa skjutavstånd, något utöver vad man tycker sig kunna utläsa av det strikt formulerade reglementet, ett stort inslag av mididuvor och för övrigt ganska tuffa duvor och kombinationer som visade ställa till mer eller mindre huvudbry för så gott som samtliga deltagare.

Jämfört med vad vi är vana vid hemifrån låg utmaningarna på en tydligt högre nivå. Knappast någon duva var "helt gratis". 

Direkta "idiotduvor" lyste med sin frånvaro, man hade tillräcklig med tid för att få iväg båda skotten.

USA dominerade givetvis föreställning med sitt stora antal deltagare. Vissa länder hade ingen eller låg representation. England tog dock hem de mest prestigefyllda medaljerna i open och lady. Norge hade två skyttar med. I övrigt inga nordiska deltagare förutom vårt svenska gäng och dessutom Team Jarnald.

Svenskarna

Sverige fick ingen Världsmästartitel. Den gick istället till England genom MBE George Digweed som var 14 duvor, dvs 7%-enheter bättre än Sverige. För alla resultat KOLLA HÄR!

Nu hoppas jag alla inser att Sverige inte tillhör den yttersta världseliten i Fitasc Sporting.

Vårt deltagande ska inte bygga på övertro eller förhoppningar om den stora turen eller någon slags stolpe-in effekt.

Vi skickar helt enkelt de svenska skyttar som är dokumenterat bäst resultatmässigt på hemmaplan och de jobbar sig igenom tävlingarna så gott de kan och det är faktiskt ganska gott trots att man på hemmaplan alltid är hänvisad till stålhagel.

 

vm_markus

Markus Larsson öppnade i bästa tänkbara stil med 25 träff på sin första layout. Hade ett par tuffa rundor under 20 men annars stadig kring 22-23 träff. Slutade på sammanlagt 170 träff av 200. 85%, bra jobbat.

-----------------------------------------------------------------

vm_bore

Anders Bore lyckades överträffa Markus. Anders var den svensk som bäst lyckades pussla ihop bitarna under denna tävling. Hade en ynka dipp på 19 träff men i övrigt stadig på 21-24 träff. Slutade på 176 av 200. 88%, Ett mycket bra prestation.

----------------------------------------------------------------- 

vm_fredrik

Fredrik Malmström följde tätt bakom Markus med 168 träff. Det är 84% träff. Bra jobbat.

-----------------------------------------------------------------

vm_jim

Jim Forsberg, ödmjuk och fokuserad 20-årig talang som skrapade ihop 162 träff. Det är 81% träff. Bra jobbat.

----------------------------------------------------------------- 

vm_rebeckajpg

Rebecka Bergkvist är vår främste sportingtalang på damsidan, ett verkligt framtidshopp. Hade ett par dippiga serier men avslutade bra. Resultat 155 träff, jobbade och slet bra men hon var inte riktigt nöjd med allt. Lärde sig en del.

----------------------------------------------------------------- 

Lagtävlingen

Sveriges 4-mannalag hamnade på en 6:e plats, 33 duvor efter segrande USA. Englands sjabblade bort en hel serie och sjönk därefter i listan. Lagresultat här

 

 

 

 

Fler svenskar var där

Derek och Amanda Martin var inbjudna som domare. Där fick de stå, mol allena, i stekande sol under 4 dagar med fri tillgång till vatten och för all del ett parasoll. Väldigt bra kämpat. Team Jarnald kämpade också, på sitt håll, så gott de kunde.

vm_derekamanda

 

 

Oavsett mål

färdas en sportingskjutande amerikan på detta sätt, The American Way smittade som vanligt av sig på alla andra, en Cart kostar $70/dag att hyra men många tog med sin egen 4-hjuling. Här är man rustad till tänderna, inget lämnas åt slumpen, möjligen hälsan då?

vm_carts

 

Avslutningsvis om sporting i Sverige

Kanske kan vi en vacker dag träna och arrangera tillräckligt många egna och kanske internationella tävlingar på samma villkor som övriga nationer och då kan vi på allvar ta upp kampen. Om det inte sker får vi nog finna oss att vara snäppet bakom de stora.

En del aktiva har mer eller mindre redan gett upp drömmen om ett väl etablerat Fitascskytte i Sverige (eller Norden). Istället har man börjat snegla på Compak som framstår som enklare att behärska arrangörsmässigt och därmed skulle det snabbt kunna uppstå betydligt fler tävlingstillfällen inom Norden och kanske får hagelmaterialet mindre fokus.

Men, det verkar i alla fall som att vi, samtidigt som den förväntade tillväxten av Compak, kommer att få fler Fitasctävlingar på hemmaplan nästa år, 6 st landslagstest, Fitasc Nordic m.m.

Engelsk sporting förväntas alltid klara sig bra eftersom det är den tidseffektivaste och medfött enklaste formen av sporting som dessutom föredras av vårt jägarförbund och därigenom får vi en viss nyrekrytering (eller kanske är det tvärtom?). Hur ekvationen mellan de tre grenarna kommer att ställas upp och gå ihop återstår att se.

Det bästa receptet är förstås att den blygsamma skaran om ca 400 licensierade sportingskyttar samtidigt återvinner mark och växer ordentlig.

 

Hälsningar,

Torbjörn F 

 

Skribent: Torbjörn Fredriksson
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...