Hoppa till sidans innehåll

Två topp 8-placeringar vid World Cup i Tucson, USA

02 APR 2012 11:26
Förra veckan gick årets första världscuptävling i lerduva i Tucson, Arizona i USA. För svensk del resulterade tävlingarna bland annat i två topp åtta-placeringar, detta genom Niklas Ringborg i skeet och Håkan Dahlby i dubbeltrap. Här kan du läsa förbundskapten Claes Johanssons summering av tävlingen.
  • Skapad: 02 APR 2012 11:26

Överfärd gick till USA några dagar före tävling för att minska effekten av tidsomsskillnaden på nio timmar. Tid som disponerades till att besöka en av USA:s största jakt-, vapen- och fiskeaffärer. Det var ungefär som att gå in i en godisaffär med mina barnbarn, de femåriga tvillingarna. Ögonen glittrade i kapp på skeetpojkarna. Vidare besöktes ”Old Tucson Studios” en uppbyggd västernstad där över 300 västernfilmer spelats in liksom långköraren på TV för några år sedan, ”High Chaparall”.


En skjutbana att minnas

Skjutbanan i Tucson var något i hästväg. 14 skeetbanor och över 50 trapbanor i olika konstellationer mitt ute i öknen. Tala om resurser. Naturligtvis påverkas man positivt av att få skjuta på en sådan anläggning.


När träningen kom igång så var det ömsom vin ömsom vatten. Håkan Dahlbys träningsresultat var genomgående bra, detta trots att vi en knapp vecka innan han skulle tävla nåddes av det tragiska beskedet att hans pappa gått ur tiden. Även Therese Lundqvists och Niklas Ringborgs träningsserier ”satt där”. Marcus Svensson hade det litet kämpigt med tidsomställningen.


Skeet damer inledde tävlingen

Therese "Tessan" Lundqvist började bra i första serien, innan den värsta värmen hunnit komma. 24 duvor gjorde att hon var med, låg bland de främsta eftersom det bara var två 25:or. I såväl den andra som den tredje serien smög sig dock en viss spänning in i skjutningen som gjorde att hon inte vågade lika mycket som i första serien. 21 respektive 20 duvor förpassade henne ner till en 17:e plats i prislistan.

Segrade gjorde suveränen Kimberley Rhodes från USA. En ren uppvisning med nytt världsrekord, 75 duvor, i grundomgången. Fem duvor före tvåan inför finalen där amerikanskan sköt 24 duvor och därmed tangerade det tidigare finalvärldsrekordet på 99 duvor.


Skeet herrar

En första dag med Stefan Nilsson bäst av svenskarna med sina 49 duvor. Niklas hade 48 duvor, Marcus Svensson 47 och Henrik Jansson 45 duvor. Andra dagen öppnade såväl Niklas som Marcus starkt med varsina två 25:or. 24:orna för dem bägge i sista serien grusade dock förhoppningarna om två svenskar i finalen. 122 på Niklas och 121 på Marcus. Stefan började olyckligt med en 23:a och följde upp med två 24:or, sammanlagt 120 duvor. Henrik hade även han 23:or andra dagen och fick till slut 115 duvor. Litet mer internationell erfarenhet så är även han med där uppe.

Niklas 122 duvor räckte till en shot off-plats om den sista finalplatsen, i kamp med norrmannen Brovold och italienaren Tazza. Brovold förpassades ut i öknen redan i den första dubblén medan det tog ytterligare fem dubbléer innan Niklas fick kliva av. En fin sjundeplats dock för Niklas.

Vem segrade då? Ja eftersom i stort alla välpreparerade OS-skyttar var i Tucson så kunde man vänta sig vad som helst. Greken Mitas vann nu och tangerade världsrekordet såväl i grundomgången som i finalen. Fullt, 150 duvor i grundomgången och en 25:a i finalen. Vad kan man mer begära?

Mycket bra insats återigen av de svenska skeetskyttarna. 122, 121 och 120 duvor samt 115 duvor av Henrik, som sköt MQS. Jag vill inte direkt påstå att uttagnings-situationen inför OS direkt har förenklats efter tävlingarna i USA. Något som dock måste ändras på är var man lägger bommarna. I första dagens andra serie sköts det bommar på enkla tornettan av såväl Niklas, Stefan, Marcus som Tessan. Marcus kostade också på sig en bom på tornåttan. Väl generöst kanske. En överenskommelse finns dock nu att detta inte kommer att upprepas…


Dubbeltrap

Efter 48, 48 höll det inte riktigt för Håkan i den tredje serien. En 46:a gjorde att han hamnade direkt utanför finalen. Håkans 142 var en duva från shot off till finalen. Ändå en bra prestation av Håkan, som under rådande omständigheter återigen sköt in sig på en topp 8-placering.

Segrade gjorde för dagen suveräne Peter Wilson från Storbritannien. Tangerat världsrekord i grundomgången med 148 duvor och en finalrunda på 50 duvor innebar ett nytt finalvärldsrekort på 198 duvor. Snart är det OS…….

Trap damer

På den officiella träningen sköt Pia Hansen ”sådär”. Bättre skulle behövas på tävlingen. De två första serierna i tävlingen slutade på 22 duvor. Inte bortskjutet eftersom det efter två serier bara var en 25-serie. Men i stället för att öka fick Pia 21 i sista serien och slutade på 65 duvor och en 20:e plats. Inför finalen var det två 71:or och fem 70:or. Shot off där en sållades bort. Fem duvor fram till final är ganska mycket och träningsintensiteten för Pia behöver därför höjas.

Summering

Tre skyttar på placeringarna nio eller bättre är som en som vet det uttrycker det ”med beröm godkänt”. Det finns dock vissa saker att tänka över inför OS. Saker som gör att vi undviker de där ”onödiga” bommarna om det nu finns sådana. Kan vi minska på dem så är vi i final med fler än en skytt. ”Vi trampar dock på”, närmast på världscupen (För-OS) i London sista halvan av april.

Text och foto: Claes Johansson, förbundskapten

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...