Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson

Två svenskar i final på Cypern

07 MAR 2012 09:50
Så har då sista ”kamningen” inför OS i London börjat. GP-tävlingen på Cypern, en av de största som anordnas, är sedan länge en tävling som ofta frekventeras av svenskar. Ett bra sätt ”att komma igång”. För OS-aktuella skyttar, som varit här nere till och från under tre månader och tränat, var helgens GP en del av det som ska ligga till grund för att fyra aktuella skeetherrar skall bli två fram i slutet av april.
  • Skapad: 07 MAR 2012 09:50

Man visade att träning ger färdighet genom att två av dem, Stefan Nilsson och Niklas Ringborg, gick till final och Marcus Svensson var med ända fram till shot off om sista finalplatsen.


Dubbeltrap

Dubbeltrap inledde tävlingarna. Tunt startfält med ryssar, UAE-skyttar och Håkan Dahlby som förhandstippade kandidater till medaljplatserna. Håkan som ännu inte tagits ut av SOK till OS trots den under fjolåret erövrade kvotplatsen. Cypernvädret var för dagen inte nådigt med en temperatur strax över 0 grader, byig vind och tidvis snöfall i det annars så sköna Nicosia. Även om förhållandena inte var de bästa så var det lika för alla och resultaten därmed jämförliga. Det visade sig dock ganska snart att det inte skulle bli gott om serier över 45 duvor.

Ryssarna visade snart att deras vinterträning kommer att ge resultat. Trots de vidriga förhållandena ledde Fokeev efter grundomgången med 136 duvor, ett resultat som normalt är riktigt dåligt men som under rådande förhållanden säkert var helt godkänt. Tvåa var ryssarna Mingazov och Mosin på 136 resp. 135 duvor. Självfallet förstår den som kan något om dubbeltrapresultat att förhållandena var allt annat än bra. Håkan då? Ja efter 43 + 43 och med en avslutande 39-runda så var han borta från tätstriden och slutade på en tionde plats, hela elva duvor efter Fokeev som för övrigt sköt i samma lag som Håkan dvs. under lika väderförhållanden. Ryssen som sedan sköt 45 i finalen och därmed vann på 181 duvor.


Skeet damer

Therese Lundqvist, som ende svensk i det relativt konkurrensstarka startfältet, kom tyvärr inte upp till den nivå som i fjol gav henne segern i den här tävlingen. En inledande 21:a grusade de förhoppningarna. Bättre avslutning dock som gav henne en nionde plats, en poäng från final, med 68 duvor (21, 23, 24). Segrade gjorde överraskningen Jarmolinska från Polen med 72 duvor i kvalificeringen och sedan en 25:a i finalen. Särskjutning om guldet med slovakiskan Bartekova som dock fick se sig slagen den här gången. Sammanlagt 97 duvor, ett mycket bra resultat av polskan. I startfältet fanns sex OS-klara damer. Två av dessa var före Tessan medan tre var lika eller bakom.


Skeet herrar

Bra förhållanden när svenskarna gick i elden först av alla seniorer på morgonen. Tre av fyra svenskar, Niklas Ringborg, Stefan Nilsson och Marcus Svensson, började med 25:or medan Henrik Jansson hade 23 duvor. Därefter litet blandad kompott med endast ytterligare en 25:a nämligen av Henrik. Efter första dagens skjutning hade Niklas och Stefan 73 duvor, Marcus 72 och Henrik 71 duvor. Inte bortskjutet alls eftersom ledningen var på 74 duvor. I veteranklassen hade Per Svensson efter första dagen 47/50 duvor och ledde därmed.

Andra dagen med besvärlig blåst i första serien som rörde om ordentligt i toppen av resultatlistan. Stefan visade dock på den bästa stabiliteten av svenskarna och fick ihop 122 duvor till slut (25,24,24,24,25) och andra man in i finalen efter suveränen cyprioten Achilleos som bara tappat en duva. Niklas 120 duvor (25,24,24,23,24) liksom Marcus (25,23,24,24,24) och bägge till shot off om de sista två finalplatserna mot bl.a. norrmannen Tore Brovold. Tyvärr åkte Marcus, liksom Tore, ut direkt medan Niklas suveränt tog sig till final som femte skytt. Henrik hade ett par tunga serier och slutade på 117 duvor (23,25,23,22,24)

I finalen sköt Stefan en 24:a och hamnade därför i särskjutning om andraplatsen mot ryssen Dovgal som sköt den enda 25:an i finalen. Stefan var obarmhärtig i särskjutningen och förvisade ryssen till tredje platsen. Niklas, även han 24 i finalen, behöll sin femte plats.

I skeettävlingen, som hade 105 deltagare, fanns 12 OS-skyttar med. Stefan hade endast en före sig och Marcus och Niklas två. De svenske håller en ganska hög nivå får man nog drista sig till att påstå.

Ytterligare ett svenskt glädjeämne var Per Svensson som suveränt vann veteranklassen på 119 duvor (24,23,24,23,25). Per är ett levande bevis på att man kan vara framgångsrik även uppe i mogen ålder.


Trap herrar

Andreas Norlén började och slutade första dagen acceptabelt utifrån hans förutsättningar nämligen att vara med för att lära. 21 duvor i första och tredje serien medan en rejäl doppning skedde i mittenserien med endast 16 duvor. Även den andra dagen bjöd på varierande skytte av Andreas som fick 95 duvor och hamnade en bit ner i resultatlistan.

 

Världscuper väntar

Fortsättning följer närmast på World Cup i USA andra halvan av mars. Efter den tävlingen är vi tyvärr tvungna att ”hänga av” en av herrskeetskyttarna eftersom vi bara får starta med tre skyttar per gren vid ”För-OS” i London i april.

Text och foto: Claes Johansson, förbundskapten lerduva

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...