Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mikael Svensson Skeet herrar

Två svenska kvotplatser i skeet samt en femteplats i EM!

13 AUG 2011 22:53
Den svenska landslagstruppen befinner sig i ett glädjerus vid skytte-EM i Belgrad. Innan skeet-tävlingen ens är färdig, stod det klart att Sverige tagit två nya kvotplatser till OS i London. Därtill fick Marcus Svensson från Landskrona-Saxtorp skjuta en rekordjämn final.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:27

Det smått unika inträffade att ingen skytt mäktade med full pott (125), men att hela sju skyttar summerats till 124 träffar och därmed fick särskjuta om de sex platserna i finalen. Bland dem Marcus Svensson med raden 25, 25, 25,24, 25 fram till summan 124 träffar (tangerat svenskt rekord). Ur denna åkte storfavoriten Georgios Achilleos från Cypern.

Väl i finalen bommade Marcus redan den första duvan för att sedan träffa resten. Tore Brovold från Norge missade också en, medan italienaren Valerio Luchini missade en dublé. Särskiljningen gav Marcus en slutlig femteplats.

- Det har varit mycket bra, 124 av 125 var bra men 24 i finalen är jag inte lika nöjd med. Visst vill man ha medalj, men samtidigt var jag så nöjd med kvotplatsen. Blev lite arg på mig själv, visste ju att jag inte var klar när jag kallade på duvan, sa Marcus, glad över såväl kvotplatsen som nytt personligt rekord (det tidigare löd på 123).

 

Bra för svenskt lerduveskytte

- Det kan inte vara bättre för svenskt lerduveskytte, det var ett tag sedan det blev kvotplats på herrsidan.

Marcus har därmed en av dem fem kvotplatserna som stod på spel. Fyra av platserna gick till 124-skyttar. Anspänningen var därtill stor när det stod klart att en av två 123-skyttar skulle få kvotplats.

En av dem Stefan Nilsson från Trelleborg, som efter en 23-serie i inledningen sedan skjutit fullt fram till summa 123 träffar. Jublet var stort i det blågula lägret när det stod klart att Stefans åttondeplats även innebar den femte och sista kvotplatsen.

- Kvotplatsen var inte klar när jag skjutit sista 25:an, fruktansvärt skönt när beskedet väl kom. Full pott på skeetsidan betyder mycket för svenskt lerduveskytte. Nu ska vi låta detta sjunka in, vi får njuta lite av denna händelsen innan laddningen till VM börjar, sa Stefan.

Med 117 träffar totalt för den tredje svensken, Niklas Ringborg från Valdemarsvik, summerades Sverige till 364 träffar och nytt svenskt lagrekord. Trots detta räckte det endast till en tiondeplats.

- Haft problem på fyrans platta innan, men det har jag tränat bort. Blev osäker och försiktig och då är det kört i dessa sammanhangen. Kämpade hela tiden för laget, och nu är jag revanschsugen inför VM om tre veckor, sa Niklas Ringborg.

Vann laget gjorde Norge före Tyskland och Frankrike. Fransmannen Eric Delaunay (149:14) vann särskjutningen om medaljerna före Tino Wentel (149:13) från Tyskland och Jakub Tomecek (149:3) från Tjeckien.

 

Förbundskaptenen summerar

När även den sista lerduvegrenen var avklarad och kvotplatserna hemma, passade vi på att ta förbundskaptenen Claes Johansson på pulsen.

- Strategin har gått hem, det gäller att lära sig skjuta flera 25:or på rad, säger Claes och fortsätter.

- I såna här sammanhang är det viktigt att komma ihåg alla inblandade. Föräldrarna, hemmatränaren och hemmaklubben och det stöd skyttarna har där.

Totalt sett kan han sammanfatta ett mycket bra EM trots att det inte blev medaljutdelning.

- I stort har det varit ett lyckat EM för lerduvor, med tre kvotplatser, två finalplatser och två svenska rekord. Utöver kvotplatsskyttarna vill jag gärna framhålla Andreas Norlén i trapen och Angelica Jansson i damernas skeet, deras fina insatser skall inte glömmas bort i denna yran, avslutar Claes.

 

MIKAEL SVENSSON

 

Presskontakt: 0708-14 36 46

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...