Hoppa till sidans innehåll
VM2011

Två framskjutna placeringar vid VM lerduvor i Belgrad

16 SEP 2011 12:39
Säsongens sista kraftmätning med världens elit på lerduva gick i Belgrad i september. VM och kamp om de sista kvotplatserna till OS. Sverige har ju redan försäkrat sig om de platser som rimligtvis kan vara möjliga, så i den kampen deltog vi inte. Däremot är det viktigt att i en så här stor tävling, med cirka 650 starter, visa resultat, för att sätta sig i respekt hos andra nationers skyttar.
  • Skapad: 16 SEP 2011 12:39

Trots sin fina prestation vid EM då han tog en kvotplats så var inte Marcus Svensson med i Belgrad. Detta berodde på att uttagningen skedde innan han tagit kvotplatsen. Inte något större problem då jag tror att Marcus är väldigt nöjd med att vara lite ledig och få utöva sin stora hobby, vad det nu kan vara!...

 

Skeet damer

Årets damlag, bestående av Nathalie Larsson, Therese Lundqvist (se bild ovan) och Angelica Jansson, visade, trots ett par dåliga serier, att de kommer att bli att räkna med i framtiden. 205 duvor i lagtävlingen och bara tre duvor från ett VM-brons visar att de inte är att leka med.

 

Individuellt visade Therese att hon med litet krav på sig är och nosar på den yttersta toppen. 71 duvor och en delad sjunde plats, en duva från en finalplats, är bra. Nu fattas bara det där lilla som måste till för att hon ska parkera i finalerna. Angelica och Nathalie på 67 duvor, med varsin 23:a, har också mer att ge. Vann gjorde nu pånyttfödda Christine Wenzel från Tyskland på 74+24=98 duvor. Ett resultat som visar att det inte finns så mycket utrymme kvar längre.

 

Dubbeltrap herrar

Håkan Dahlby, som efter WC i Maribor åkte ur världscupfinalen var nu revansch-sugen att ta tillbaka den platsen. Det bästa sättet att göra det på var genom att ta en medalj vid detta VM, för då har man en direktplats i WC-finalen. Nu räckte det inte ända fram och resultatet efter finalen gick inte heller Håkans väg.

 

145 duvor efter 49, 48 och 48 är ett bra resultat, men toppen är så bred att det endast räckte till shoot off om en finalplats, tillsammans med tre andra skyttar. Däribland olympia-vinnarna Eller från USA och Almaktoum från Förenade Arabemiraten. Den fjärde aspiraten från Kuwait åkte ut ganska snabbt medan Håkan bet sig fast litet längre. Men till slut fick han lov att överlämna kampen till de två olympiasegrarna. Eller vann särskiljningen så småningom.

 

Håkans 145 duvor räckte till en åttonde plats, med samma resultat alltså som siste man i finalen. Vann gjorde så småningom kinesen Jun Li med 146+48=194 duvor, efter en intensiv kamp i shoot off med tysken Andreas Loew som alltså tog silvret.

 

VM2011 skeetherrar

Skeet herrar

Ett lag som bestod av Niklas Ringborg, Henrik Jansson och Stefan Nilsson. Såväl den inofficiella som den officiella träningen visade att Stefan inte tänkte ge sig frivilligt. Det visade sig dock under första tävlingsdagen att vi inte, i motsats till under EM, hade skyttegudarna på vår sida. 69, 71, 71 på svenskarna räckte inte så långt i sådana här sammanhang. En något för blek insats av svenskarna om man vill vara med i toppen. Efter första serien var det 24 stycken 25:or, efter andra nio stycken 50:or och efter tredje serien fem stycken 75:or. Hårt så det förslog.

 

VM2011 Henrik Jansson

Andra dagen var det annat ljud i skällan av de svenske. Bort med prestationsångest och obetydligt tekniksnack. Av sex svenska serier noterade vi fem 25:or och en 24:a. 360 duvor sammanlagt i lagtävlingen är inget dåligt resultat även om det är sex duvor fram till sådana storheter som silvermedaljören Norge och Danmark. Stabil skjutning av såväl Henrik (50 duvor), Niklas (50 duvor) som Stefan (49 duvor). Nästa gång är vi med bägge dagarna! Henrik (se bild ovan) blev nu bäste svensk med 121 duvor. Därefter Stefan med 120 och Niklas med 119. En jämn trio.

 

Vi fick också uppleva ett tangerat världsrekord. Spanjoren Aramburu, den som Stefan så snöpligt snodde på en kvotplats vid EM, sköt nämligen fullt i kvalificeringen – det vill säga 125 duvor. (Se bild nedan.)

VM2011 resultat aramburu

 

Till final krävdes nu 123 duvor för att få en plats. Tio man gjorde upp om två platser, de övriga fyra hade 124 eller 125 duvor. Segrade gjorde välförtjänt spanjoren Aramburu med 125+24=149 duvor. Samma resultat kom norrmannen Brovold och Alrashidi från Kuwait upp i sedan de skjutit varsin 25:a i finalen. Bägge hade 124 duvor att gå på inför finalen.  I shoot off om medaljvalörerna drog alltså spanjoren det längsta strået, något som också gav honom den sista kvotplatsen för skeetherrarna till OS. Brovold blev tvåa och Alrashidi trea.

 

Summering

I och med att VM nu är över kan vi summera större delen av säsongen.

 

Lerduveskyttarna har tagit fyra kvotplatser till OS i London. Det är stort och har väckt uppmärksamhet. De har varit i två WC-finaler och två EM-finaler. Dessutom varit i tre shot off om finalplatser i WC och VM. Satt ett nytt svenskt rekord i herrarnas lagskeet samt tangerat det svenska rekordet i skeet herrar.

 

Text och foto: Claes Johansson

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...