Hoppa till sidans innehåll

Tre OS-platser till lerduvor vid EM i Belgrad

15 AUG 2011 13:34
Ja så har då årets stora begivenhet, Europamästerskapen i Belgrad, avverkats. En tävling som samlade 1 061 skyttar från 47 länder och där 13 kvotplatser stod på spel. Ett EM som blev oerhört lyckat för svenskt lerduveskytte. Med ytterligare tre kvotplatser till OS och två svenska rekord går detta EM till historien som ett av de bättre som svenska lerduveskyttar gjort.
  • Skapad: 15 AUG 2011 13:34

Håkan Dahlby hade stått i tur en tid men haft det motigt och inte haft turen på sin sida när det gäller försöken att bärga en OS-plats till Sverige. En fjärde plats på världscupen i Peking och en sjunde plats på WC i Sydney är tidigare ”näraplaceringar” under 2011. I Belgrad lyckades det dock.

Att våra lerduveskjutande herrar närmar sig den absoluta världstoppen har väl med all önskvärd tydlighet framgått tidigare. Men att ta två kvotplatser i samma tävling, fem stod på spel, fanns väl kanske i någon form av vision men var kanske inte så realistiskt trots allt. Att en plats låg inom räckhåll fanns det en förhoppning om men att det skulle bli två genom Marcus Svensson och Stefan Nilsson var det väl inte så många som trodde på. Överraskningen blev desto större när det var ett faktum. 

EM-et föregicks av ett generalförsamlingsmöte där jag tyvärr ensam fick representera Sverige eftersom vår nye generalsekreterare Mikael Jansson, som också skulle närvarit, hade råkat ut för en olycka. Positivt från det mötet var att Norden, efter visst lobbyarbete, lyckade rösta igenom ett lerduve-EM i Danmark 2014.

 

Trap damer

Sverige representerades av Pia Hansen. Efter 67 duvor senast på världscupen i Maribor var det på nytt dags för henne att visa att hon är god för 70 duvor i sådana här sammanhang. Träningen var väl sådär med 22-24 duvor. Fina banor och fint skjutväder till trots så blev det återigen 67 duvor efter 22, 22 och 23. Tre duvor från en finalplats. Positivt dock att Pia nu har en stabil nivå på runt 67 duvor att utgå ifrån när hon kommande säsong, efter målmedveten vinterträning, ska nå de där nödvändiga 70-72 duvorna.

En 15:e plats för Pia. Segrade gjorde nu spanjorskan Galvez på 95 duvor efter 72 duvor i kvalificeringen. Tvåa var ryskan Tkach på 94 duvor och trea fransyskan Racinet, även hon på 94 duvor. I tävlingen deltog 35 damer.

 

Trap herrar

Andreas Norlén visade på den officiella träningen att han kan skjuta. 25, 23 och 25 för honom. På första tävlingsdagen började han med 23 för att sedan följa upp med två 24-or. Bra skjutet av någon som är med för att lära, stundens allvar till trots.

Andra dagen sköt han som en hel karl. 24 i första rundan och en avslutande 25:a gjorde att han slutade på en mycket hedrande 27:e plats med 120 duvor bland 84 skyttar. Såvitt jag vet så är det inte så vanligt bland svenska trapskyttar numera att man skjuter 120 duvor i sådana här sammanhang. Andreas skall ha all heder för sitt skytte och sitt uppträdande på banan. Dessutom personligt rekord med flera duvor.

andreas
EM:s svenska ”rockie” Andreas Norlén.

Att konkurrensen är stenhård visade det sig i att inte ens alla 123-or kom med till final. Två stycken föll för bilan i shoot off och fick finna sig i att stå utanför finalen trots fina 123 duvor. Segrade gjorde slovaken Varga (inte släkt med vår egen Josefin Warg) med 124+23=147 duvor med tjecken Kostelecky på andra plats och slovenen Macek på tredje.

 

Dubbeltrap herrar

Den officiella träningen för Håkan Dahlbys del var sådär lagom lyckosam. Tillräckligt bra dock för att han skulle veta hur duvorna gick.

Håkan startade tävlingsdagens morgon på bana A, en bana som han trivs på eftersom bakgrunden ligger ganska nära och duvorna därmed syns väldigt tydligt. 49 duvor i första rundan var klart bra även om det fanns några skyttar som sköt 50. Andra rundan, C-programmet, blev litet tuffare och slutade med 47 duvor. Fort-farande kontakt med täten. När den sista rundan sedan var över var finalplatsen klar och kvotplatsen hängde på hur den shoot off som tysken Loew tvingades genomgå skulle sluta. Tre man med 143 duvor skulle göra upp om en finalplats. Först åkte italienaren D Aniello ut och det stod således mellan Loew (kvotplatsanspirant) och maltesen Chetcuti vem som skulle gå till final. För tyskens del skulle det innebära att om han gick till final så skulle han drabba samman med Håkan i finalen och där göra upp om kvotplatsen. Dock icke, och vi är tacksamma mot maltesen som skickade ut tysken från finaldeltagande. Därmed var kvotplatsen klar för Håkan.

145 duvor inför en final med idel tidigare kvotplatsskyttar var ett drömläge för Håkan, ett läge som han dock inte lyckades förvalta tillräckligt bra. 46 duvor i finalen räckte till en femte plats. Segrade gjorde inte helt oväntat ryssen Mosin med 146+48=194 duvor med den stilskjutande britten Faulds på andra plats och italienaren Di Spigno på bronsplats. 22 herrar deltog i tävlingen.

 håkan
Håkan Dahlby inför finalen med en kvotplats i fickan.

Skeet damer

Trevande skytte för alla tre damerna, Nathalie Larsson, Angelica Jansson och Therese Lundqvist, i den officiella tävlingen. De var dock inte speciellt oroliga och kände sig trygga på banorna. Samma banor som vi hade ett träningsläger på veckan före midsommar och som vi skall skjuta VM på i början av september.

Therese började bäst i tävlingens första runda med en 24:a och ett säkert skytte. Angelica följde upp med en fin 23:a medan Nathalie nådde 21 duvor, något som hon upprepade i samtliga tre serier. Alldeles för många bommar för henne på fyrans platta (9 av 12 bommar där). Therese var olycklig i sin andra serie och efter ett tveksamt skytte fick hon 21 duvor. Angelica däremot trampade på och fick en ny 23:a. I tredje serien skärpte Therese till sig och fick en 23:a något som även Angelica fick ihop. Ett klart fall framåt för Angelica när det gäller internationella tävlingar. En 16:e plats för Angelica med 69 duvor, 24:e plats för Therese med 68 duvor och 40:e plats för Nathalie med 63 duvor.
anjelica
Bästa svenska, Angelica Jansson.

Det var bra resultat i toppen av tävlingen och inte ens alla 71-or gick med till final. Överraskande segrare blev turkiskan Ozyman med 73+23=96 duvor. Hon bärgade därmed även OS-kvotplatsen till Turkiet, något som gjorde att delar av finalarenan exploderade i glädje. Tvåa, efter särskiljning med turkiskan, var ryskan Belikova med 96 duvor och trea cypriotiskan Theophanous med 95 duvor, också det efter särskilj-ning med två andra damer.

I lagtävlingen var Sverige 9 duvor från en bronsmedalj. Ingen omöjlighet alls med normala svenska resultat.

 

Skeet herrar

Efter såväl den inofficiella som den officiella träningen fanns det skäl att vara opti-mistisk. Bra skytte av alla speciellt Markus Svensson som krossade 124 av 125 duvor. Även Stefan Nilsson och Niklas Ringborg visade att de ville vara med i kampen.

När sedan tävlingsdagen infann sig lade svenskarna i högsta växeln direkt. Tre gånger 25 duvor för Marcus som verkade omutlig. Olycklig efter första serien var Stefan som fick en 23:a. Släckte dock efter med två 25:or och var därmed med tävlingen. Niklas började fint med två 25:or men fick tyvärr en 22:a på halsen i den tredje rundan. Marcus i delad ledning alltså efter första dagens skjutning och en liten förhoppning började smyga sig in under skinnet.

Andra dagen började Marcus. På sexans låda gjorde han inte som han skulle, enligt honom själv, och den första bommen kom. Och som det skulle visa sig, den enda eftersom han i sista rundan sköt starka 25 duvor trots det omedvetna kravet på sig att det var nödvändigt att skjuta en 25:a och därmed 124 duvor för att vara säker på att ha kvotplatschans. Starkt gjort och glädjen högt i tak bland lerduveskyttarna och alla trehundrametersskyttarna som ingick i åskådarskaran.

Efter att ha meddelat vår sektionsordförande om kvotplatsen blev jag strax tvungen att ringa upp honom igen och förklara att Sverige tagit ytterligare en OS-plats. Det blev helt tyst i luren, ett tag trodde jag att han fått en infarkt men så var inte fallet. Det var inte att ta miste på hans glädje. Stefan Nilsson hade nämligen skjutit två 25:or till och slutat på 123 duvor, ett resultat som han delade med en spanjor. De hade bägge skjutit en 23:a i första rundan och därefter 25:or. Vad skiljer man då på? Ja först trodde vi att det skulle bli shot off om den kvotplats som en av dem skulle få. Men icke, danskarna kom sättande och sa att man räknade serierna bakåt. Det såg lika ut för bägge skyttarna. Vad skulle man då skilja på? Jo man skiljde på att den som skjutit den första bommen i första serien var förlorare. Eftersom spanjoren lagt sin första bom på ettans platta och Stefan på den fjärde var saken klar. Stefan tog kvotplatsen. Spanjorerna protesterade naturligtvis och ville ha shoot off men det avfärdades av juryn.

Så här glad får man vara när man tagit en OS-plats.stefan

Så här glad får man vara när man tagit en OS-plats.

Niklas då? Ja han började andra dagen med en trevande 24:a för att sedan sluta med en 21:a och 117 duvor, något som han inte alls var nöjd med. Trots detta var Sverige bara två duvor från en bronspeng i lagtävlingen. Ett svenskt rekord med flera poäng blev det dock. Tangerat svenskt rekord också för Marcus med sina 124 duvor i grundomgången.

Att det var en stenhård skeettävling framgår av att det krävdes 124 duvor för att få en shoot off till finalen. Sju man hade nämligen 124, en skulle bort. Att det skulle bli cyprioten Achilleos var det kanske inte så många som trodde men det var han som fick lämna sällskapet. I finalen la Marcus olyckligtvis första duvan och fick 24:a något som räckte till en femteplats. Segrade gjorde fransmannen Delauny med 149 duvor, detta efter särskiljning med tysken Wenzel. Marcus femma alltså, Stefan åtta och Niklas längre ner i listan. Som kuriosa kan nämnas att Marcus under sin vistelse i Belgrad på inofficiell träning, officiell träning, grundomgång och final, tillsammans 11 serier (275 duvor), endast bommat tre duvor !!!!!! Sådant kallas formtoppning efter en säsong som tidigare inte varit helt på topp för Marcus del.

 

Summering

Ett lyckat EM för de svenska lerduveskyttarna. Hela säsongen har siktet varit inställt på den här tävlingen och att då lyckas tyder på en styrka som kanske kan liknas vid ”Bäst när det gäller”. En av orsakerna som skyttarna framhöll var ”det hade inte gått så här bra om vi inte varit här nere på träningslägret veckan före midsommar”. Med facit i hand kan man nog säga att kostnaden för det lägret var en bra investering.

Det är lätt att i en glädjeyra som den här glömma bort att det är fråga om ett långvarit teamwork. Jag vill därför framhålla och skänka en tanke till skyttarnas föräldrar, hemmatränare, hemmaklubbar, lerduvesektionen och inte minst Sveriges Olympiska kommitté. Utan Er hade det här inte varit möjligt.

 

Text och foto: Claes Johansson

Skribent: Claes Johansson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...