Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson En helt okej första runda av Stefan Nilssons skjutlag.

Träningsläger och World Cup i Al Ain, UAE

26 APR 2013 09:45
Från ett snålkallt och blåsigt Sverige till Förenade Arabemiraten (UAE) åkte skeetskyttarna den 10 april. En resa för en veckas träning och därefter en WC-tävling. Efter en vinter som satt begränsningar i träningen var det skönt att komma ner till närmare 40-gradig värme. En av dagarna var det faktiskt 41 grader.

  • Skapad: 26 APR 2013 09:45

Banorna var utsökta, kanske de finaste vi skjutit på. Fyra banor som såg likadana ut. Samma bakgrund på samtliga såväl vad gäller trädens höjd som det väl tilltagna avståndet  till bakgrunden.

 

Träningen inleddes litet knackigt på sina håll men vartefter dagarna gick så blev det bättre och bättre och tävlingsträningen dagen före tävling var riktigt bra för alla utom Niklas Ringborg. Han hade problem hela tiden med den nya bössan, ett vapen som har något lättare pipor än hans gamla. Den läggs efter hemkomsten på hyllan för framtida justeringar och den gamla tas kvickt fram.

 

Höga resultat och många skyttar

Att förhållande var mycket bra visste såväl vi som alla andra som var där. Cirka 350 lerduveskyttar var anmälda till världscupen. Följdriktigt blev det också mycket höga resultat. För damernas del på skeeten krävdes det 72 duvor för att vara med i särskjutning till final och på herrarnas skeet 123 duvor för att vara med i särskjutning.

 

Damernas skeet

Therese Lundqvist började bra med en 24:a på morgonen, tappade en hel dubblé på fyran i den andra serien och sköt en sämre tredjeserie på 21 duvor. Det förpassade henne långt ner i resultatlistan, 27:e plats. Spänningen tog ut sin rätt och ledde till dålig skjutning på fyrans dubbléplatta. Segrade gjorde nu OS-vinnaren från Peking italienskan Cainero som slog ryskan Panarina i guldmatchen.

 

Herrarnas skeet

Herrskeeten var mycket jämn. Efter första dagens 50 duvor var det 19 man som hade skjutit fullt och 29 man som hade 49 duvor eller mer. Stefan Nilsson var med i gänget som hade fullt medan Marcus Svensson hade 23 och 25 duvor sedan han bommat åttans lådduva (!). Niklas hade kontinuerliga problem med sin bössa och sköt därför långt ifrån vad han brukar göra. Fredrik Larsson som sköt MQS (utom tävlan) skötte sig däremot storstilat och hade två 24:or första dagen.

 

Andra dagen fortsatte med den höga standarden. Tyvärr kunde inte Stefan hänga med utan tappade i alla tre serierna, tre 23:or, och fick ihop 119 duvor. Detsamma hade Marcus som inte heller han hade någon 25:a andra dagen. Niklas fortsatte att trampa vatten medan Fredrik gjorde sin näst bästa tävling någonsin med 117 duvor.

 

världscup Al Ain 2013 Fredrik Larsson www

 

Placeringsmässigt var väl tävlingarna inte så lysande för svenskarna men man ska veta att såväl Stefan som Marcus sköt det antal duvor, 119, som var deras snitt-resultat förra året. Mot bakgrund av ett långt uppehåll efter OS (en engångsföreteelse) tillsammans med det kalla vädret i januari så är vi en bit efter andra nationer träningsmässigt just nu. Tessans resultat är naturligtvis för lågt och det måste höjas om hon ska vara med i toppen. Detta bör dock inte vara något problem bara spänningsnivån kan kontrolleras. Niklas kommer säkert igen när bössproblemen är över.

 

Stor norsk lycka

Vi får i stället glädjas åt norrmännen vad gäller placeringar. Vinst för Tore Brovold, efter 124 i kvalificeringen och fullt i bägge medaljmatcherna, och en överraskande silvermedalj till landsmannen Tom Jensen. Tore vann guldfinalen med 16 mot 15. Som bekant skjuter man numera enligt de nya reglerna 16 duvor i en final. Ett stort GRATTIS till våra grannar.

 

I dubbeltrapen, denna gång utan svensk medverkan, segrade OS-vinnaren från London, britten Peter Wilson. Inför finalerna ledde amerikanen Eller, OS-vinnaren från Peking, på finfina148 duvor. Det blir något för den gode Håkan att bita i. Eller blev dock utan medalj eftersom han slogs ut i semifinalen.

 

Text och foto: Claes Johansson, förbundskapten

Skribent: Claes Johansson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...