Hoppa till sidans innehåll

Träningsläger med mersmak!

08 JUL 2011 16:53
Ett träningsläger med inriktning bredd, juniorer och damer anordnades nyligen i Forshaga, Man passade på att kraftsamla med lämplig expertis under de två dagarna innan Nordisk trap på samma banor arrangerade landslagstest fyra vilket sedan gick av stapeln med början den 2/7.
  • Skapad: 08 JUL 2011 16:53

Lägrets värd Forshaga J & SpSK med Ove Lundström i spetsen för sina medarbetare, såg effektivt till att alla vid ankomsten blev väl omhändertagna med mat och dryck, Tacos var menyn för dagen. Samtidigt informerades deltagarna om planerna inför de två kommande dagarna, temat på lägret var riktat mot skjutteknik och benhård fokus på målet i själva skjutmomentet.

 

Förutsättningar:

I en satsning ämnad att hitta talangfull återväxt till N-trap hade vi sökt nå ut till klubbar runt om i Sverige. Främst via en inbjudan presenterad på vår hemsida på www.skyttesport.se. Men vi använde oss även av den vid tillfällen som dessa nästan helt oundgängliga ”djungeltelegrafen”.

Vi hade vid planeringen inför lägret hoppats samla ca 20 deltagare, vilket vi sånär uppnådde. Vi kunde i varje fall till slut räkna in hela sex elitjuniorer plus nio ”oslipade diamanter”, samt tre väldigt dedikerade damer.

 

För att nå en hög nivå på lägret och för att ge de nya ”oslipade diamanterna” möjlighet att lära känna, och dessutom ta intryck av de mer etablerade ungdomarnas färdigheter, planerade vi att om möjligt integrerades dessa fullt ut i alla förekommande övningar.

Till vår hjälp hade vi Gunnar Söderbäck en tidigare ledare för svenska landslaget i Skeet. Han demonstrerade omfattande kunskap, samt en förmåga utöver det vanliga att förmedla det budskap han ville ge deltagarna. I ett intressant inledningsanförande anvisade han om lämplig anläggningsteknik, samt redogjorde för ögonens funktion och vinkelskeende vilket han menade var viktiga förutsättningar för att kunna fokusera på uppgiften ”lerduvan”.

 07-01 Breddläger Gunnar instruerar

Gunnar Söderbäck i full action, Erik Lundberg närmast & i bakgrunden Christopher Lindkvist spetsar öronen.

 

Dag ett:

Vår elitgrupp fick skjuta av sig på N-trap med fokus på koncentration inför uppgiften, alltmedan Gunnar ägnade sig åt att titta på de nya juniorernas teknik och förutsättningar.

Efter ett utlåtande om varje ny junior fann vi för gott att som planerat, integrera ”Rookie” gruppen med de mer etablerade.

För att testa Rookie gänget tillsammans med eliten inleddes ett antal 25 skotts serier. Flertalet av de nya höll sig stort sett i nivå med de mer rutinerade.

Ögonbrynen höjdes en aning då vår elitgrupp såg hur duktiga de nya var, man ville nog helst inte övertrumfas av nykomlingarna.

 

Vi ville se hur det fungerade att hålla nerverna i styr, så vi arrangerade en lagom utmaning i form av två omgångar suddentävlingar, flera av de nya var med länge innan de fick ge sig. Emil Eriksson var dock i stråland form, vilket han demonstrerade genom att ta hem bägge omgångarna.

 

Växlande väderlek rädes man tydligen inte, efter att deltagarna vi ett tillfälle blivit överraskats av ösregn mitt i en serie och blivit totalt genomblöta. Så fick vi ändå ta i med hårdhandskarna för att få skyttarna från plattorna, alla ville skjuta mer, en bra inställning inför framtiden.

 

Team Building / Mysafton:

På kvällen anordnades en gemensam sammankomst med matlagning som tema. Deltagarna delades in i tre grupper för att dra lott om vilken del av den planerdade trerättersmenyn de skulle tillaga. Precis som i förebilden Sveriges mästerkock fanns tre lådor med ingredienser, sedan var det upp till grupperna att skapa sin del av menyn.

Jag kan bara säga att ett utmärkt teamwork ledde till tre rätter av högsta kvalitet. Måltiden kom att bestå av inledande Toast med skinka alternativt Skagenröra. Följt av Grillad ytterfilé med potatissallad på grönsaksbädd. Samt dessert i form av Marängsviss med glass och fruktkompott som fick avrunda det hela. Här uppvisades verkligen en gemensam kreativitet som förhoppningsvis skall leva vidare vid nästa läger.

 

Dag två

Passet inleddes med mängdträning och stresskjutning, ett uppskattat moment utformat för att lära sig behålla skärpa i sitt skytte. Fram på förmiddagen fick våra så kallade elitjuniorer i uppgift att anordna en tävling mellan sig och diamanterna.

Denna kom att omfatta 50 duvor, under de första 25 stod man på DTL plattorna (från 15 m), med en för deltagarna oförutsägbar kombination av trap och skeet influerade duvor, övningen krävde som ni förstår koncentration utöver det vanliga. Nästa 25 serien bestod i N-trap med dubbelt variabelt utkast. d.v.s. även i höjdled, även det en livligt uppskattad utmaning.

Under tiden den avslutande juniortävlingen pågick, fick damerna en egen stunds uppskattad teknikgenomgång med Gunnar.

Som en extra bonus service för de som samlats i Forshaga, gavs de som ännu inte hunnit införskaffa det så kallade ”gröna kortet” en möjlighet att utföra provet.

 

Sammanfattning

Att samtliga deltog med liv o lust bevisas av att vi vid vår slutsummering fann att man tillsammans hade hunnit avlossa närmare 6500 patroner under de två dagarna.

Det är inspirerande att få tillgång till en så här fin grupp av unga juniorer. Jag tror att om vi anstränger oss inom Nordisk Trap kan vi vaska fram ännu fler framtidslöften ute bland klubbarna. Just den här gruppen planeras få speciellt uppföljning med fler gemensamma läger.

 

Målsättning: 

Vår förhoppning är att alla i denna grupp vill ställa upp på JSM i Skepplanda den 30/7-31/7. Därför vädjar jag till alla deltagarna vid det genomförda lägret att anmäla sig för JSM i Skepplanda. De som då kommer dit kommer sedan att kallas till ett uppföljningsläger i Hässleholm under september. 

Jag hoppas även att vi tillsammans med förbundet kan ta tillvara på en så här fin möjlighet att ”bredda vägen” för våra nya elitskyttar, kanske redan till Rio de Janeiro 2016

Här finns nämligen många fina ämnen bland dessa nya juniorer, och man kan med facit i hand konstatera att dessa ”diamanter” var av en betydligt högre karat än vad man kunnat förvänta sig,

Frågan är hur vi skall gå vidare för att nå hela vägen? En sak är i varje fall säker, utan betydande stöd från sin klubb eller anhöriga, eller ännu hellre en kombinerad insats, är det inte lätt för dem att nå upp till den nivå där förbundet kan ta över!

 07-01 Breddläger Deltagare

Deltagarna denna helg var Diamanterna: Jesper Björnsson, Martin Ekberg, David Varberg, Martin Ronje, Martin Frisell Alexander Nilsson, Lukas Schön, Sam Lindström, Carl Östby Damerna: Helen Larsson, Heidi Andersen, Siv Andersson. Etablerade juniorer: Emil Eriksson, Christopher Lindkvist, Emil Bengtsson, Markus Bryntesson, Erik Lundberg Nicklas Boo.

 

Ett stort tack till Klubben i Forshaga för ett välorganiserat genomförande

Och ett stort tack till Ove Lundström med funktionärer.

 

 

 

Med vänlig hälsning

Grenledare Ntrap

Bo Bergquist

Skribent: Arne Forsberg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...