Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jimmy Persson Therese Lundqvist på OS 2012.

Therese Lundqvist OS-sjua efter särskjutning

29 JUL 2012 10:33
Therese Lundqvist slutade sjua, just utanför final, i damernas skeet på OS i London. Hon slutade på 67 träff och det räckte till delad sjätteplats efter grundomgången. Särskjutning mot italienskan Chiara Cainero följde, men redan i första särskjutningdubblén missade Lundqvist en duva och när italienskan satte båda sina blev det hon som tog den sista finalplatsen. Men en fin sjundeplats till OS-debutanten Lundqvist från Uppsala.

- Det känns ganska bra faktiskt, superkul, säger hon.
  • Skapad: 29 JUL 2012 10:33

Therese Lundqvist inledde strålande i första rundan i damernas skeet på OS. Någonstans i mitten av rundan kom dock en bom följt av ytterligare två, innan hon satte resterande duvor. 22 träff av 25 alltså, vilket gav henne en plats i mitten av resultatlistan så långt.
- Första serien var jag toknervös. Det blev bättre till de andra. I sista serien var jag bara kolugn och hade jättekul, säger hon efter tävlingen.

 

Det blev ytterligare tre bom för Therese i andra rundan. Det innebär att hon hade totalt 44 träff av de första 50 skotten. Men inför tredje och avslutande rundan låg hon likafullt på en delad sjundeplats.

- Jag trodde först att hon var uträknad, men sedan började de andra skjuta fatala bommar. Therese missade de enkla, men tog de svåra, dubbelduvorna. Tredje omgången sköt hon ju riktigt bra. Hon blev starkare och starkare i psyket tror jag. Mycket bra gjort faktiskt, sa Jimmy Persson,  Svenska Skyttesportförbundets ordförande, direkt från lerduvebanan i London.


23 svenska träffar i tredje rundan och totalt 67 poäng.
- Det har rent generellt känts bra. Platta fem har strulat lite, jag misstänker att jag har gått lite för snabbt på den och fegat på den. Så det får jag förbättra, säger svenskan.

 

OS2012 Therese Lundqvist skjuter

Ett resultat som räckte till särskjutning

När Therese skjutit klart sina tre serier blev det en nervös väntan på att det tredje skjutlaget skulle skjuta. Där hade några skyttar chans att peta ner svenskan från särskjutning men alla i skjutlaget slutade till slut under Tessans 67 duvor. Så följde alltså särskjutning för den 21-åriga Uppsalabon mot italienska Chiara Cainero som vann OS-guldet 2008. Särskjutningen fick dock ett snabbt och oturligt slut sett med svenska ögon, då Lundqvist missade första duvan av första dubblén.

- Det känns ändå helt okej att åka ut mot den dåvarande OS-mästarinnan. Jag gjorde lite taskig anläggning i det första skottet, så jag hade bara tur som träffade det andra.

 

Men en fin sjundeplats för Therese Lundqvist som nu fått en ordentlig portion erfarenhet med sig i satsningen mot hennes stora mål - OS i Rio 2016.
- Det känns jättebra. Det här bevisade att jag har det inom mig. Jag har mött jätteduktiga skyttar, men ändå kunnat tampas med dem. Det känns bra att ha det i ryggen för framtiden.

 

Överlägsen seger till historisk Rhode

Kimberly Rhode gick i täten till final, efter att ha skjutit nytt olympiskt rekord, 74/75 träff. Som säkerheten själv sköt hon fullt i finalen och tog därmed ett solklart OS-guld, med tangerade final-världsrekordet 99 träff. Hon vann med 8 duvor före Ning Wei från Kina. Bronset gick till slovakiska Danka Bartekova på 90 träff (70+20), efter särskjutning mot ryska Marina Belikova.


Den här segern innebär att Kimberly Rhode sällar sig till den sällsynta skara idrottare som tagit medalj i fem olympiska spel. Hon tog sin första medalj när hon som 17-åring (!) vann guld i damernas dubbeltrap år 1996. Därefter har det blivit ytterligare ett guld (2004) och ett brons (2000) i dubbeltrap, samt skeetsilver 2008.
- Hon är ju helt fantastisk, som en robot. Hon tränar mycket och har en enorm talang. Och så har hon varit med länge på elitnivå, jag tror att det spelar en stor roll i det vi håller på med, säger Therese Lundqvist om guldmedaljösen Rhode.


Nöjd förbundskapten

Förbundskapten Claes Johansson är nöjd med den svenska sjundeplatsen.
- Therese har gjort det bra. Hon har kommit in i salongerna i damskeeten. Om man kollar finalisterna och räknar OS- och VM-medaljerna så har de en hel hög med medaljer. Men hon har gett dem en match. Hon har inte varit i en stor final sedan världscupen i Sydney förra året och nu är hon i särskjutning om en plats i OS-final, det är inte fy skam. Ska komma ihåg att hon bara är andraårssenior, säger han.

 

Svenska Skyttesportförbundet tycker också att Therese Lundqvist har gjort en fin insats i sin OS-debut och gratulerar till sjundeplatsen!

 

Text: Josefin Warg
Foto: Jimmy Persson

 

Tips!
Radiosportens hemsida kan du höra en intervju med Lundqvist.

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...