Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson

Suveränt skytte av svenskar i USA – Stefan Nilsson världscuptvåa

22 APR 2014 09:46
För en månad sedan var det Marcus Svensson som var suveränen med ett silver på GP Cypern. Nu var det Stefan Nilsson som i hårdaste konkurrens på världscupen i Tucson, USA som svarade för prestationen. Efter 123 duvor i kvalificeringen och 16+15 i finalerna knep han ett meriterande världscupsilver.
  • Skapad: 22 APR 2014 09:46

Trap och dubbeltrap

En pånyttfödd Håkan Dahlby ställde upp i bägge grenarna. Även om han inte har SOK-stöd i trapgrenen har han valt att i vissa tävlingar skjuta även trap för att hjälpa till att komma tillbaka i dubbeltrapen. Efter att ha sett Håkan i ett antal tävlingar under 2013 och 2014 så blev jag väldigt glad över att se honom i Tucson. En Håkan som nu tagit beslut om vilken teknik han ska använda i det nya dubbeltrapreglementet. Målmedvetet och lugnt uppträdande på plattorna, allt med vetskapen att det leder framåt i jakten på de bästa i dubbeltrapen.

2014 VC Tucson Hakan Dahlby www

 

På traptävlingen kom Håkan upp i 112 duvor och var sex duvor från en finalplats i en tävling där nivån inte var alltför hög. I dubbeltrapen fick Håkan ihop 131 duvor och en 20:e plats, ett nytt svenskt rekord sedan det nya reglementet trätt i kraft, vilket var sju duvor från final. Alla som följer med i världsskyttet vet ju att om man skjuter en 23:a så blir det svårt. Observera dock att det den här gången var den enda underkända serien. För mig är det i nuläget ganska ointressant, utan nu gäller det att vandra framåt och inte tveka på vad som gäller eller hur det ska gå till. Det kommer nya tider som det heter, lugn bara lugn… Det är många bra och etablerade skyttar som Håkan nu är i fatt.

Nu blev guldfinalen en hemmauppgörelse mellan Houlgin och Richmond där den förre, efter särskjutning drog det längsta strået.

 

Skeet damer
Therese Lundqvist hade under dagarna i Tucson visat på en gryende form. Mycket träning ihop med Fredrik Larsson och det mexikanska landslaget gav positiva vibbar. På PET-träningen fortsatte den positiva trenden. Vi ska dock ha klart för oss att det även i damklassen börjar på att bli hård konkurrens. På tävlingen började Tessan fint med en 24:a. Var bra med i tävlingen så långt även om det var en del 25:or. Än så länge har inte Tessan kraften att hålla i tre serier, något som behövs för att vara med i kampen om final. Det är idag fler damer som håller alla tre serierna, eller åtminstone två, än för tre år sedan. Med 22, 22 i de sista två serierna blev Tessan 15:e skytt på 68 duvor.

Tre duvor från en särskjutning, 71, om de sista finalplatserna. Det finns dock skäl att vara försiktigt optimistiskt beträffande Tessans möjligheter. Med de träningsresultat hon har så är det kanske mer tävlingsträning som behövs. En duva hit eller dit har en väldig betydelse inte bara i herrklassen utan nu även i damklassen. Medaljtjuven från Slovakien, Bartekova, vann till slut och slog kinesiskan Wei i guldmatchen med 14-13.

 

2014 VC Tucson Stefan Nilsson www

Skeet herrar
Så var det då herrklassen. Efter att visat betryggande träningsresultat såväl på Cypern för en månad sedan som nu i Tucson så låg en framgång i luften för Stefan Nilsson. Med en gedigen vinterträning dessutom fanns det anledning för de flesta konkurrenterna att skaka i knäna. Det finns tillfällen då mankänner sig helt lugn när man sitter bakom en skytt under en serie. Det här var ett sådant tillfälle. Den säkerhet som Stefan visade under de fyra första serierna, fyra 25:or, har jag upplevt några gånger under de tre senaste åren. Att sedan slarva bort första duvan i femte serien får man väl svälja. Ibland kan det kanske vara bra att andas innan man kallar på duvan! Med 23 i sista serien var han dock i final utan någon särskjutning. Den fick i stället andra syssla med. Fyra 122:or fick göra upp om den sista finalplatsen, en chans som norrmannen Tore Brovold tog. 123 i grundomgången för Stefan innebär, såvitt jag vet, ett tangerat svenskt rekord sedan det nya reglementet trätt i kraft 2013. In i finalen var två 124:or, tre 123:or och en 122.a.

 

I semifinalen visade Stefan att han offrat något träningsskott på den nya finalen. Efter ett förtroendeingivande skytte i semifinalen var han den ende som hade fullt, 16 träff, och som därmed gick direkt till guldfinalen. Övriga med 15 träff fick göra upp om vilka som skulle skjuta om bronset eller mot Stefan om guldet.

 

I guldmatchen bjöd italienaren Lodde, femma i OS, in Stefan till guldet genom en tidig bom. En inbjudan som inte Stefan utnyttjade utan även han la en bom så småningom på fyrans platta. Särskjutning om guldet alltså, precis som för Henrik Jansson i världscupen på Cypern i fjol eller Marcus Svensson i GP på Cypern för en månad sedan. Även om alla de tre svenskarna fick vika sig i dom särskjutningarna så ska vi ha klart för oss vilka de mötte: Alrahsidi från Kuwait, Shomin från Ryssland och nu då Lodde från Italien. Alla tre mycket meriterade skyttar med en massa VM-och EM-medaljer hemma i skåpet. Det kommer andra tider mina damer och herrar!

2014 VC Tucson svensk flagga vid medaljceremoni m Stefan www

Till slut fick alltså Stefan vika ner sig mot Lodde i särskjutningen men ingen skugga ska falla över Stefan. En förtroendeingivande skjutning som, med rätt utvärdering, kan bära långt. Att få en framgång i Tucson, den världscuptävling där vi har de högsta resultaten, är verkligen meriterande. Trea i herrarnas skeet blev, även det efter särskjutning, amerikanen Perry som slog australiensaren Adams.

Av de övriga svenskarna hade Henrik Jansson 117 duvor efter en inledande 22:a. Marcus Svensson hade 116 duvor efter en 21:a i fjärde serien, Niklas Ringborg 114 duvor efter att ha börjat med en 25:a samt Fredrik Larsson 111 efter en 21:a i sista serien. Utan att skylla ifrån sig så bör väl i sammanhanget nämnas att inställningen av banorna lämnade en del övrigt att önska. Tornduvorna på flera av banorna hade kanske onödigt långa kastlängder samtidigt som det tidvis drog in tornadoliknande vindar över banorna. Trots detta var det alltså en del skyttar som nådde höga resultat, bl.a. den här Nilsson från Skåne.

 

Claes Johansson
Förbundskapten lerduva

 

Kompletta resultat finns på www.issf-sports.org

Skribent: Claes Johansson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...