Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson Världscup London 2012

Stefan Nilsson segrade på World Cup i London

29 APR 2012 12:41
Stefan Nilsson från Trelleborg ställde till med en första klassens skräll vid för-OS i London den 21 april, när han med ett övertygande skytte sopade banan med hela finalfältet i herrarnas skeettävling. Det hjälpte inte att det var två OS-guldmedaljörer, en OS-silvermedaljör och världsmästare på startlinjen i finalen. Segern hamnade säkert i Trelleborg efter en finfin 25:a i finalen.
Även Håkan Dahlby var med i hetluften i London genom att gå till final på herrarnas dubbeltrap. Där gjorde han dock ingen större succé och slutade på sjätte plats.
  • Skapad: 29 APR 2012 12:41

Innan tävlingarna började hade vi fått ett par dagar för att träna på de kommande OS-banorna. En chans som man inte får försitta. Vi är ju knappast vana vid att skjuta mot en bakgrund som består av ett 24 m högt uppspänt nät med genomsikt på 80 m avstånd varför detta var viktigt. Inte förvånande var att det i stort sett hela tiden i London var s.k. pissväder med kyla, regn och blåst, något som tidvis gjorde skyttet en aning chansartat.

 

Skeet herrar

Herrarnas skeettävling sköts under tre dagar på grund av att OS-banorna, tre stycken, inte är dimensionerade för så många skyttar som deltog på den här tävlingen. Första dagen två serier där de tre svenskarna visa sin jämnhet genom att alla tre skjuta 48 duvor. Stefan Nilsson stod för den enda 25:an av de svenske. Alla tre bra med i tävlingen eftersom det bara var två som hade 50 duvor i topp.

 

Det bör i sammanhanget noteras att en stor del av tävlingarna sköts i skyfallsliknande väderlek, något som förklarar att resultaten var snäppet lägre än vad vi är vana vid.

 

Den andra dagen fanns det inget att klaga på beträffande vädret. Stefan fortsatte med sina 25:or och stod på 73 duvor efter två dagar, femte plats. 74 duvor i topp så långt. Niklas fortsatte med sina 24:or och stod på 72 duvor medan Marcus var olycklig med 22 duvor efter bommar på bl.a. inkommande på trean och sexan.

 

Tredje dagen, som skulle komma att bli historisk, började med fina förhållanden. Niklas fortsatt med sina 24:or i första serien för dagen medan Marcus fick 23 duvor något som han även fick i sin sista serie, totalt 116 duvor för honom. Niklas avvek från sitt tidigare mönster och fick ihop 23 duvor även han i sista serien, totalt 119 duvor. Såväl Marcus som Niklas hade uppenbara problem på fyrans platta där Niklas tappade fyra av sex duvor och Marcus sju av nio. Specialträning följer.

 

Tillbaka till Stefan då som efter tre serier hade 73 duvor, något som även fyra andra skyttar hade. I tredje dagens två serier visade dock Stefan att han inte tänkte släppa någon dj-l över bron så han sköt två 25:or och var därmed ensam på 123 duvor efter grundomgången. Tre skyttar hade 122 duvor och sex 121. I finalen ställdes Stefan mot bl.a. OS-vinnaren 2008 Vincent Hancock, USA, OS-vinnaren 2000 Mikola Milchev, UKR, OS-silvermedaljören 2008 Tore Brovold, NOR och världsmästaren Valeriy Shomin, RUS. Som om det spelade någon roll, Stefan var inte på humör att diskutera något annat än förstaplatser den här dagen. En stabil 25:a utan någon dålig träff gjorde att Sverige tog sitt första guld i skeet på en världscup.

 

Stefan segrade alltså på 148 duvor, tangerat svenskt rekord, ukrainaren Milchev var tvåa på 147 duvor och norrmannen Tore Brovold var, efter särskjutning, trea på 146 duvor.

 

VC London Stefan vju

Foto: Det var stor uppståndelse kring Stefan Nilssons seger. Här intervjuas han efter tävlingen.

 

I och med Stefans prestation så nominerades Stefan till OS-deltagande, något som Sveriges Olympiska Kommitté tog beslut om onsdagen den 25 april. Vem som ska nomineras till den sista kvotplatsen på skeet av Niklas och Marcus måste dock anstå till efter World Cup i Lonato, ITA, första veckan i maj. Ytterligare ett positivt beslut för dagen var att SOK nu, på grund av hans fina skjutningar sista tiden, tar in Niklas i den grupp skeetskyttar som har sitt huvudmål på OS i Rio de Janeiro 2016. Detta innebär att Niklas, i likhet med Therese, Stefan och Marcus, får ett värdefullt stöd av SOK.

 

Skeet damer

Therese Lundqvist lyckades inte riktigt bra första dagen på fyrans platta och fick ihop 22 duvor. En 25:a och ett flertal 24:or och 23:or gjorde att uppförsbacken andra dagen blev för stor för Tessan. Även damerna sköt nämligen på en dag mer än vad som är vanligt. Andra dagen började i strålande solsken och duvorna ”stora som dasslock” i det perfekta vädret. Detta till trots släppte Tessan ett par inkommande duvor och fick ihop två 22:or till. Sammanlagt 66 duvor, fyra duvor från shoot off till final tillsammans med OS-segraren från 2008 italienskan Caniero och tyskan Wentzel. Tessans resultat är en duva bättre än i USA för två veckor sedan. Nu fortsätter vi den utvecklingen ett tag till så att det räcker till final.

 

Segrade i damernas skeet gjorde kinesiskan Wei, efter särskjutning med slovakiskan Bartekova, på 96 duvor. Trea blev amerikanskan Rhode med 95 duvor efter en 22:a i första serien.

 

VC London Dahlby skott

Foto: Håkan Dahlby på årets OS-bana.

 

Dubbeltrap herrar

Efter tre dagars träning på OS-banorna var Håkan klar över att såväl banor som duvor var perfekta. Det bådade gott inför tävlingarna. Han började bra med 48 på B-programmet. Något sämre på A-programmet, 46 duvor men klar med. C-programmet hade flera skyttar problem med den här dagen så även Håkan som fick ihop 45 duvor. Sammanlagt 139 duvor och en sjätteplats inför finalen. Ledande skyttar  Leybo, RUS och D Aniello, ITA hade bägge 142 duvor, ett försprång som var klart rimligt att ta in med ett bra skytte.

 

Övriga skyttar bommade friskt i början av finalen, som för övrigt avgjordes i regn, och Håkan var ett tag uppe på en delad tredjeplats. Den inbjudning till avancemang som han fick utnyttjade han dock inte utan i stället började även han att bomma. 41 duvor som finalresultat och totalt 180 duvor håller naturligtvis inte i sådana här sammanhang utan Håkan behöll sin sjätte plats. Segrade gjorde ryssen Leybo på 142+46=188 duvor.

 

Trap damer

Traptävlingen för damer sköts på två dagar med 25 duvor den första och 50 duvor den andra dagen. På den officiella träningen gick det trögt i Pi Hansens första serie men 24 duvor i den andra gav vissa förhoppningar. Första tävlingsdagen började med hällande regn vilket med korta avbrott fortsatte till kvällen. Uppehåll dock när Pia sköt. 21 duvor är litet för knappt i sådana här sammanhang även om resultaten inte var så höga. 21:a plats så långt.

 

Andra dagens tävling, två serier, avgjordes i näst intill halv storm och tidvis kraftigt regn. Därav de låga resultaten. Pias 21+22, totalt 64 duvor, räckte till en nittonde plats av 51 startande och fyra duvor från en finalplats. 66 duvor i USA för två veckor sedan och 64 duvor nu är kanske en värdemätare på var Pia ligger internationellt.

 

Finalen som alltså avgörs genom bara ett skott skördade många offer i den hårda blåsten. En 20:a och en 19. Segrade gjorde spanjorskan Galvez med 69+20=89 duvor med ryskan Tkach på andra plats med 88 duvor.

 

Summering

En bra världscup för svenskt lerduveskytte. Eftersom Sverige aldrig vunnit en världscupseger i herrarnas skeet så är denna tävling ett trendbrott. Stefan, som underdog den här gången, har nu profilerat sig i världseliten. En tanke går naturligtvis till hans pappa som på alla sätt hjälpt honom till den positionen. Av taktiska skäl kommer nu Stefan att avstå World Cup i Lonato nästa vecka och i stället rikta in sig på EM på Cypern andra hälften av maj.

 

Håkans finalplats var också ett fall framåt och med ett bättre finalskytte kanske han kan stressa medaljkandidaterna litet.

 

En effekt dessa två skyttars insatser under tävlingarna har följdriktigt SOK tagit ut dem till OS-deltagande 2012, ett beslut som kungjordes i onsdags.

 

Text och foto: Claes Johansson


Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...