Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Bore SM i engelsk sporting för dam, junior och lag gick i början av juli.

Skytteåret 2015 inom lerduva

04 DEC 2015 15:00
2015 börjar gå mot sitt slut och inom lerduveskyttet tas nya tag inför kommande års säsong. Här tittar lerduvesektionens ordförande Michael Strindholm tillbaka på skytteåret som varit.
  • Skapad: 04 DEC 2015 15:00

Att summera ett år är ibland inte det lättaste då man som individ ser saker som vi inte ser och av den anledningen så kan det bli så att det kommer kritik som egentligen inte är befogad. Men detta år har kantats av ett betydligt bättre klimat mellan sektionen och skyttarna, än i fjol. Det är i huvudsak våra grenledares förtjänst då de i mitt tycke har varit bra på att rapportera och informera våra skyttar i de olika grenarna om vad som gäller och vad som händer. Information är viktigt och vi kommer naturligtvis även i framtiden att jobba på att bli ännu bättre på just den saken.

ISSF-disciplinerna

 Hur har det gått då i sommar? Våra elitskyttar i ISSF-disciplinerna har presterat i världsklass, och det är mycket glädjande att både Stefan Nilsson och Marcus Svensson nu har - efter att de tagit var sin kvotplats till OS - även fått bekräftat av SOK att de är klara för OS 2016. På det viset kan de nu ladda upp ordentligt och planera sin träning för att toppa formen lagom till OS. I övrigt så rullar skeeten på i ungefär samma mängd tävlingar som förra året.

150418 lager trap o skeet www
I april höll sektionen ett läger i olympisk trap och skeet för juniorer. Foto: Amir Akbarzadeh

Trap, eller olympisk trap som vi säger till vardags, har tagit ett litet steg framåt i sommar. Där har vi några mycket duktiga juniorer på gång, och vi kan också konstatera att några av våra etablerade skyttar i sommar har presterat betydligt högre resultat än på många år. Vi hoppas naturligtvis att trenden håller i sig. Det viskas även om att det är på gång att komma till en nybyggd trapbana i framtiden. Det skulle vara mycket glädjande eftersom bristen på banor är en orsak till varför det är svårt att få fart på grenen.

I dubbeltrap fick vi i somras dessutom glädjas över ett svenskt EM-silver genom Håkan Dahlby.


150628 VM Compak Sporting Conny Petters www

Conny Petters blev trea bland veteranerna på Compak Sporting-VM i somras.

Sporting

Vi fick under 2015 en ny SM-gren i Compak Sporting. Där slog våra skyttar till direkt på VM i Estland genom Conny Petters, trea i veteranklassen, Martin Andersson, fyra i seniorklassen av totalt cirka 500 deltagare, samt genom Rebecka Bergkvist, damsexa. Detta i en stenhård konkurrens. Det visar att vi har sportingskyttar i absolut värdsklass.

Compak Sporting hoppas vi mycket på i framtiden då det är en gren som är betydligt lättare att arragera än en traditionell sportingtävling (Fitasc). SM 2016 kommer att gå hos våra kämpar på Vikbolandet utanför Norrköping och det i samband med SM-veckan i sommar.

Fitasc Sporting har under 2015 haft en ordentlig nergång i antalet tävlingar, och det är på ett sätt förståeligt då det är ”tunga” arrangemang. Här har vi en diskussion om hur vi ska hantera detta i framtiden med tanke på fördelning av pengar till respektive gren etcetera.

I engelsk sporting går trenden åt andra hållet. Vi har i år sett en bra ökning av antalet tävlingar, vilket är mycket roligt.


SM15 n trap damer www

Dampallen på SM i nordisk trap. Foto: Owe Hammar

Nordisk trap och field target

 Nordisk Trap-skyttarna har under året gjort bra ifrån sig och på landskampen i Norge skördades många medaljer av höga valörer. Vi kan också konstatera att nordisk trap är vår största gren räknat i antalet starter och det med ganska god marginal.

Field Target har jobbat stenhårt med att få in nya skyttar och har till synes lyckats bra med det. Vi har en försiktig ökning av antalet licenser i sektionen och vi vet att merparten av den ökningen står field target. Det är mycket roligt.

150613 RM field target Vinnarbilden www

 Vinnarbild från årets riksmästerskap i Field Target. Foto: Lasse Laursen

Field Target är en framtidsgren. Detta eftersom det är ett mycket bra ungdomsskytte plus att man i princip kan gå rakt in i en affär och köpa ett färdigt luftgevär med kikarsikte för vettiga pengar, och sedan vara med och skjuta. Nyfiken? Prata med vår grenledare.

Medlemsantal och licenser

Apropå licenser och dylikt. Vi har tidigare sagt att en av grunderna till våra bidrag är hur många medlemmar som är registrerade i IdrottOnline. Jag måste slå ett slag för detta än en gång. Kansliets Arne Forsberg har gjort ett fantastiskt arbete med att jobba in fler medlemmar i systemet och det gynnar oss alla. Förbundet har i dag cirka 90 000 medlemmar registrerade i idrottOnline vilket gör oss till ett stort förbund. Det här innebär inte bara något positivt för ekonomin, utan det är också positivt genom det faktum att det ger tyngd i frågor där förbundet uttalar sig. Vi får ta del av skrivelser som gäller exempelvis ändringar i vapenlagen och där har vi, i samarbete med Jägareförbundet och Pistolskytteförbundet, redan i dag fått stopp på olika idéer som kommit ifrån våra politiker. Ju fler vi är ju starkare blir vi och som det ser ut i dag så är det oerhört viktigt att göra sin röst hörd. Så se till att ni jobbar inom klubbarna med att få in alla medlemmar i systemen och inte bara de som har licens, för genom det så kommer våra chanser att påverka makthavarnas beslut och idéer att bli ännu större.

Slutligen

En liten påminnelse till sist, ansök om att arrangera SM-tävlingar och glöm inte att arragera DM och Reg.M i alla grenar.

Jag vill tacka alla för 2015. Ha det nu så bra, tänk på säkerheten och så ses vi på någon bana eller i skog och mark!

Michael Strindholm
Ordförande Lerduvesektionen

Skribent: Michael Strindholm
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...