Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson världscup Maribor 2011

Sista världscupen för året för lerduveskyttarna i Maribor

18 JUL 2011 11:17
Sista världscupen för året gick i Maribor, Slovenien mellan den 7 och 15 juni. Ett vackert land som bjöd på fint och mycket varmt väder. Det var nytt deltagarrekord för lerduveskyttar i världscupssammanhang. 580 deltagare från 77 nationer. Det märks att det börjar dra ihop sig mot OS! För svensk del var de främsta framgångarna att Therese Lundqvist sköt isär om en finalplats och att Niklas Ringborg var precis utanför final.
  • Skapad: 18 JUL 2011 11:17

Trap damer

Först på programmet stod damernas traptävling. Svensk deltagare var Pia Hansen (på bilden ovan). Pia hade litet svårt att få till det på den officiella träningen men var taggad tävlings-dagen och inledde med en fin serie. 24 kärnträffar men en onödig bom i sista skottet gjorde att hon var med efter första serien. Sedan började värmen ta ut sin rätt med vidhängande ”gummiarmar”. Hel fram till 17:e skottet och 22 i andra serien var hon inte nöjd med.

 

Sju timmar efter första serien var det så dags för sista rundan. Värmen hade säkert gjort sitt till, för 21 duvor var allt annat än vad den gode Pia tänkt sig och långt från den skärpa som hon visade i första serien på morgonen.

 

67 duvor och en 33 plats blev dagens facit. Fem duvor fram till 72 och shot off om sista finalplatserna. 74 duvor i topp inför finalen. Segrade gjorde nu amerikanskan Heiden med 72 + 23 = 95 duvor. Tvåa slovakiskan Stefecekova med 93 och trea kinesiskan Liu med 92 duvor.

 

Dubbeltrap herrar

Utan att toppa på den officiella träningen sköt Håkan Dahlby stabilt. Inför första tävlingsrundan, först på morgonen, verkade Håkan dock något mer spänd än vad som kan tyckas nyttigt. Detta visade sig också i inledningen av första rundan. Tre bom i de första fyra skotten gjorde att uppförsbacken blev ganska lång. 43 duvor är långt under vad Håkan skall skjuta i en sådan här tävling och naturligtvis var Håkan djupt besviken. 

 

Att han kan skjuta dubbeltrap visade han dock i andra rundan. 50 duvor och bara kärnträffar men naturligtvis var loppet redan kört i och med den dåliga förstaserien.

48 i tredje rundan gjorde dock att han hamnade på en 14:e plats med 141 duvor, tre duvor från shot off till final.

 

Segrade gjorde britten Wilson på 146 + 49 = 195 duvor. Tvåa var kinesen Hu på 194 och trea indiern Sodhi, även han på 194 duvor. Britterna har nu flera topprankade skyttar inför sitt eget OS.

 

Skeet damer

Den officiella träningen funkade sådär för damerna. Det låg en viss sordin över stämningen eftersom Angelica Janssons vapen var borta sedan två dygn och ingen visste var den var. Även Nathalie Larssons och Therese Lundqvists vapen hade varit borta ett dygn men sedan kommit till rätta. Det innebar att Angelica inte deltog i den officiella träningen. Förutom Nathalie, Tessan och Angelica deltog Rebecka Johans-son.

 

Tessan gick ur tävlingen bäst av svenskorna. 23 i första rundan, 22 i andra och så en stark avslutning, när värmen tagit musten ur de flesta, på 25 duvor. Det innebar särskjutning till de sista två finalplatserna tillsammans med åtta andra skyttar. En särskjutning där Tessan var med och slog ut fem skyttar men sedan i kampen tillsammans med de övriga tre fick stryka på foten och nöja sig med att vara strax utanför finalen. 70 duvor är dock ett fullt acceptabelt resultat och en delad sjundeplats för Tessan.


För de övriga så hade Nathalie 64 duvor efter 22, 20 och 22. Nattis har litet svårt att hitta tillbaka till den rätta motivationen och det rätta flytet. Rebecka, i sin första större internationella tävling fick ihop 57 duvor, vilket i dessa sammanhang är godkänt för henne.

 

Vann damernas skeet gjorde kinesiskan Zhang på 72 + 22 = 94 duvor.

 

vc  maribor niklas

 ”En tiger i bur”, Niklas på gång inför platta fem.

 

Skeet herrar

Herrarna, Niklas Ringborg (på toppbilden), Stefan Nilsson, Marcus Svensson, Per Swensson och Henrik Jansson, sköt föredömligt bra på såväl den inofficiella som den officiella träningen med övervägande 25:or. På eftermiddagarna kunde man dock se en tendens till utmattning på såväl dam- som herrskyttar på grund av den 31-gradiga kvava värmen. Förutsättningar för en sval vila var därför av nöden påkallat under tävlingarna.

 

Första tävlingsdagen, två rundor, visade sig Stefan vara den starkaste av svenskarna med två klockrena 25:or. Niklas hade 25 och 24 sedan han inte sett den duva i andra serien som han tappade. Marcus var, trots sitt fina skytte, litet olycklig över sina 47 duvor. Henrik var litet spänd på morgonen och fick ihop 23 duvor i första serien. Han återställde dock snabbt ordningen genom en 25:a i andra serien. Per hade 46 duvor med sig från första dagen.

 

Att konkurrensen är stenhård visade sig i resultatlistan efter första dagens två rundor. 12 stycken 50-poängare och en hel drös 49-poängare. Niklas med sina 49 duvor var 31:a!

 

Det kom emellertid att visa sig andra dagen att herrarna inte höll ända in i kaklet. Efter tre serier var dock Niklas femma efter en ny 25:a. Fjärde serien blev dock inte så bra, samtliga svenskar sköt 23 duvor - något som inte går om man vill vara med i toppen i de här sammanhangen.

 

Vid slutsummeringen för dagen hade svenskarna följande resultat: Niklas 121, delad sjunde plats och en duva från shoot off till final. Henrik även han 121 duvor, MQS-skytt med tre 25:or och två 23:or, Stefan 119, Marcus 117 och Per 114 duvor (MQS-skytt). Stefan har varit jämn vid de internationella tävlingar som vi avverkat under året och har den högsta och jämnaste ”lägstanivån” av svenskarna, något som bådar gott för framtiden.

 

Segrade gjorde nu dansken Anders Golding på 124+25=149 duvor. Han tog därmed danskarnas andra OS-kvotplats på herrarnas skeet. Det är bara att gratulera! Den andra kvotplatsen togs av greken Mitas. Ytterligare två européer alltså som vi slipper konkurrera med när det gäller de kvotplatser som står på spel vid EM i Belgrad i början av augusti.

 

Som jag sagt tidigare är det bara att konstatera att vi har fyra mycket bra skeetskyttar på herrsidan som vi kommer att ha mycket glädje av i fortsättningen.

 

vc  maribor pizza

En hungrig Henrik efter sina 121/125. Pizzan hade räckt till oss alla.

Att välja flygbolag och flygväg

Ja det blev inget skytte för Angelica Jansson den här gången. De tre skeetdamerna som flög från Arlanda till Ljubljana via Helsingfors hade inget bagage när de kom fram. Ofrivillig övernattning i Ljubljana krävdes för att invänta något flyg dagen därpå som skulle kunna tänkas ha deras sex väskor, varav tre vapenväskor. Vid middagstid dagen efter kom fem kollin till Ljubljana via Amsterdam. Saknades gjorde Angelicas vapen. Trots oupphörligt ringande till flygplatsen, som i sin tur stod i kontakt med Finnair i Helsingfors och flygplatsen i Amsterdam, kunde ingen säga var hennes vapen fanns.

 

Under torsdagen, med hjälp av resebyrån i Sverige, kunde dock väskan efter många om och men lokaliseras till polisen i Amsterdam. Där hade vapnet fastnat eftersom det krävs särskilt tillstånd för att transferera vapen i Amsterdam. Något konstigt kan man tycka att de två andra vapnen kom igenom. Flygplatsen i Helsingfors, där alltså samtliga sex kollin blivit kvar (varför kan man fråga sig) hade, utan att ha vetskap om tillståndskravet i Amsterdam, skickat alla kollin dit för att de skulle gå vidare till Ljubljana.

 

Inget skytte alltså för Angelica. Vad lär vi nu oss av detta? För det första att inte flyga med Finnair över Helsingfors. Vid samtal med organisationskommittén i Maribor stärktes vi i vår uppfattning då det framkom att man ofta har problem med bagage som kommer via Helsingfors. För det andra att inte flyga över Amsterdam över huvud taget. Ersättningskrav kommer naturligtvis att riktas mot Finnair.

 

Text och foto: Claes Johansson

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...