Hoppa till sidans innehåll

SM Olympisk skeet

24 JUL 2018 08:10
Helgen den 21-22 juli stod Uppsala JSK som värd för SM i Olympisk skeet. I klasserna junior, dam och herr samt klubblag skulle svenska mästare koras. Det 82 man starka startfältet fick en varm och trevlig helg på de fina banorna på Ekebyboda.
  • Uppdaterad: 12 AUG 2018 20:02

Med tanke på de nya reglerna för hur man placerar markeringsbandet på skjutvästen så körde vi en obligatorisk utrustningskontroll för att kontrolera huruvida skyttarna har tagit till sig dessa nya regler. Det var lerduvesektionens regelansvariga Lars-Eric Söderberg som höll i denna kontroll tillsammans med K-G Pettersson från hemmaklubben. Det visade sig att ett antal skyttar fick flytta ner sina höftmärken för att bli godkända. Men överlag så såg det bra ut. Utöver denna utrustningskontroll så utfördes det även ammunitionskontroll.

Hur gick då själva tävlingen? Jo i damklassen dominerade Victoria Larsson grundomgången med fina 117 träffar av de 125 möjliga. Med detta låg hon åtta duvor före den näst bästa damen Angelica Zetterberg och 10 duvor före tredje dam som var Nathalie Larsson. I efterföljande final fick dock Victoria se sig slagen efter en mycket jämn kamp mot Nathalie. Nathalie blev svensk mästare efter en helt jämn final som fick avgöras i med särskjutning mot silvermedaljören Victoria. Bronset knep den erfarna Ylva Jansson som med fint skytte lyckades ta sig upp på pallen.

                                                                 Dampall

I juniorklassen var det kusinerna Svahn från Torsby som låg bäst till efter grundomgången. Det var Anton som med 111 träff låg en duva före Johan på 110. Och ytterligare en duva bakom hittade vi Isac Parkner på 109 träff. I finalen var det dock hemmaskytten Mark Binnermark som var starkast. Mark tog hem guldet och titeln som svensk juniormästare med 49 träffade duvor av 60 möjliga. Silvret gick till Johan Svahn på 47 träff. Medan Oskar Isaksson kämpade till sig en bronsmedalj på 38 träff av 50 möjliga.

I herrklassen sköt Fredrik Larsson mycket bra och lyckades krossa 121 av 125 möjliga duvor. Med detta hade han helgens högsta resultat i grundomgången. På delad andraplats hittade vi Henrik Jansson och Christer Isaksson på 118 träff. Men i finalen fick de se sig slagna av en stabilt skjutande Christian Hansson som tog hem guldet på 56 träffade duvor. Med detta blev han svensk mästare före silvermedaljören Edvin Moberg på 52 träff. Bronset knep Henrik Jansson på 38 träff.

                                                                   Herrpall

I lagtävlingen lyckades Torsby JSK att försvara sin titel från 2017. Det var Anton och Johan Svahn samt Henrik Jansson som tog hem guldet i år igen. På silverplats hittade vi Oppunda med Edvin Moberg, Gustav Petersson och Roger Larsson. Och bronset gick till Dannemora med Nathalie Larsson, Victoria Larsson och Henrik Larsson i laget.

                                                                   Lag

Ett stort grattis till alla medaljörer!

Jag vill tacka Uppsala JSK för en mycket fint arrangerad tävling. Bra banor och ett kanonbra kök gjorde att alla trivdes som fisken i vattnet.

Stefan Nilsson
Grenledare

Resultat 

De flesta skyttana hade sina markeringsband på rätt ställe. Ett fåtal fick flytta ner bandet men några fler låg precis på gränsen och kommer troligen inte att vara godkända när vädret är kallare och man tagit på sig en extra tröja. Men vad hjälper detta när kolven inte är på eller under markeringsbandet när skytten kallar på duvan. Detta måste ni påpeka för varandra på träningskvällarna så att ni inte blir tvugna att justera under en tävling. Ni riskera att möta mig i rollen som domare på nästa tävling och då kommer jag att använda det gula kortet!

Vid ammunitionskontrollen inför juniorfinalen upptäcktes att en ammunitionssort med grå hylsa marknadsförd av en vapenhandlargrupp inte klarade specifikationerna varken för vikt eller hageldiameter. Juryn valde, i strid med reglerna, att inte diskvalificera skytten. Om detta hade uppmärksammats under grundomgången hade vi tvingat skytten att skaffa annan godkänd ammunition. Övriga testade patroner från många olika kända tillverkare låg inom gränserna. Jag kommer nästa gång jag dyker upp som jury att göra flera och kanske riktade kontroller av ammunition.

Lars-Eric Söderberg

Juryns ordförande

Skribent: Lars-Eric Söderberg
E-post: Adressen Gömd
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...