Hoppa till sidans innehåll

SM Engelsk sporting 2020

05 SEP 2020 18:11
2020 har varit ett speciellt år för oss alla, vi har fått anpassa oss till en massa nya regler i samhället så också inom vår sport. Efter lättnaderna från myndigheterna som tillät oss att resa så blev det möjligt att anordna lite större tävlingar.
  • Uppdaterad: 05 SEP 2020 18:11

Först ut med ett bra koncept var Skeeten som anordnade tävling på två närliggande klubbar. Detta koncept anammade vi inom Sportingen och gick ut och frågade först Östhammar som skulle haft SM i ESP 2020. De hade tyvärr inte möjlighet att arrangera detta med ett så kort varsel och då gick frågan till några större klubbar som ligger nära varandra. De som nappade var Nimrod i Uddevalla och Svegeråsen i Vara.

Skyttarna delades upp i fyra grupper om max 45 skyttar vilket gjorde det möjligt med max 5 funktionärer. Serveringen fick stryka på foten först och det blev en tävlingsledare och fyra mekaniker/laddare som tog hand om tävlingen på varje bana.
Av de max 180 skyttar som var möjligt fick vi ca 150 startande vilket jag tycker är bra ett år som detta.
När förmiddagsgruppen skjutit hade de ca en timma på sig att åka från banan innan eftermiddagsgruppen anlände. Skyttarna som sköt lördag förmiddag på Svegeråsen sköt eftermiddag på Nimrod söndag eftermiddag och tvärtom.

Lördag

Nu fick vi uppleva nackdelarna med att skjuta olika dagar på olika banor. På Nimrod öppnade himlen sig på morgonen när första gruppen skulle börja och de fick skjuta i ett riktigt hällregn.

På Svegeråsen regnade det till kl 8:59 då slutade det och klarnade upp så förmiddagsskiftet sköt i ett riktigt fint väder. Nu är de Sportingskyttarna som tävlat internationellt vana vid att skjuta under olika förhållande då de stora tävlingarna nästan alltid avgörs över flera dagar, det är bara tur och otur och jämnar ut sig efter tid. På eftermiddagen blev det lite omvända förhållande med regn i Svegeråsen och någorlunda uppehåll på Nimrod.

Banorna

Banorna var riktigt utmanande med en hög kvalité på duvorna. På Nimrod hade de gjort en klassisk ESP bana av engelskt stuk med gömda kastare och lite längre flygtider på duvorna.
Banan på Svegeråsen hade mer en europeisk karaktär med kortare flygtider som man ser mycket av inom Fitasc Sporting. Men kombinationen av dessa banor blev till en mycket uppskattad SM tävling med 24st helt olika stationer. Man fick en känsla av internationell standard för att man aldrig behövde skjuta på samma station två gånger trots att tävlingen var på 200 duvor.

Jag tror att detta koncept kan vara något för framtiden, två klubbar anordnar en 200 duvors tävling med var sin bana. När pandemin är över så kan vi alla skjuta i lika förhållande på en klubb på lördag och en annan på söndag.

Vi måste försöka hitta något positivt av alla restriktioner som vi fått till oss på grund av pandemin.

Resultat lördag

Efter att alla resultaten kommit in på lördag så visade det sig att vi hade en Junior Marcus Tullberg samt Carl Andersson med högsta på 90 träff tätt följd av Rebecka Bergqvist på 89.

Söndag

Nu hade vädrets makter lugnat sig lite och det bjöds på lite sol bland molnen, förvisso lite vind men mycket bättre förhållande än på lördagen. Det var spännande att se om skyttarna som fått busvädret under lördagen hade gett upp eller skulle försöka att jaga ikapp.
Resultaten på söndag blev mycket högre och de som hade skjutit i det värsta busvädret visade sig vara riktigt revanschsugna. Markus Larsson toppade med 96/100 som var ett världsklass resultat på dessa duvor. Men det var fler som kom in med riktigt fina resultat Patrik Nilsson, Jim Forsberg och David Molin alla över 90 träff.

Klasser

I Damklass vann Rebecka storstilat med många duvor men det var en hård kamp om silver och brons. Det skilde bara någon duva mellan andra och fjärde plats, Sofie Haage sköt sig till silvermedaljen före Annika Johansson.

I Juniorklassen vann Marcus Tullberg med ett mycket bra resultat 175 träff, i klass med de bästa herrarna. Kampen om silver och brons blev hård mellan Pelle Persson och Linus Svensson med bara en duva i skillnad till Pelles fördel.

50+

Denna klass vanns av Johnnie Karlsson med 170 träff följd av Magnus Andersson och Kim Jacobsen.

60+

Här vann Peter Haglund med 150 träff följd av Kurt Larsson, bronsmedaljen fick särskiljas enligt lottning av urskiljningsstationerna och Anders Lindström drog längsta strået före Timo Rajasaari.

70+

Inställd pga. Pandemi

Lag SM

Lag SM blev en hård fight mellan Falköping 1 och Nimrod 1, de slutade på 501 träff båda två och fick särskiljas via de stationerna. Tyvärr kunde vi inte särskilja med en särskjutning på grund av pandemiregler. Falköping blev vinnare och bronset kneps av Eskilstuna 1.

Final

De som tog sig till final var Markus Larsson, David Molin på 175 träff, Jim Forsberg och Carl Andersson på 173, Patrik Nilsson 172 och Martin Andersson sist in i finalen med 171 träff.
Finalbanan var en nivå svårare, allt för att testa skyttarna. Skjutordningen i en final är att skytten med lägsta resultatet skjuter först, sedan näst lägsta osv.

Martin startar på första stationen med att skjuta fullt vilket var mycket bra på dessa duvor, detta satte press på de andra skyttarna.
Efter de tre stationerna var avklarade så stod Markus Larsson som segrare, Martin gjorde en väldigt bra final och klättrade till en fin andra plats. Bronspengen blev det en hård kamp om mellan Carl och Patrik som Patrik gick segrande ur.

 

 Herrseniorpallen

 

Tack till

Vi vill rikta ett stort tack till Skyttarna för ett glatt och härligt humör trots regn och rusk stundtals, ni bidrog till en fantastik god stämning.
Givetvis ett jättetack till Nimrod och Svegeråsen för ett jättefint arbete med banorna och snabb service. Samma gäller även sekretariatet som fixade resultat och allt annat jobb som är både före, under och efter tävlingen.

Hälsningar
Roger Jarnald & Henrik Forsberg

Skribent: Lars-Eric Söderberg
E-post: Adressen Gömd
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...