Hoppa till sidans innehåll

Processen kring rekrytering av en förbundskapten lerduvor

18 MAJ 2011 08:51
Eftersom det florerar en del rykten och uppgifter om tillsättningen av Claes Johansson, som förbundskapten fram till OS 2012, så vill vi i styrelsen klargöra hur rekryteringsprocessen av en ny förbundskapten efter landslagsledare Anders Dicksson har gått till.
  • Uppdaterad: 03 APR 2012 07:59

Första mötet om förbundskaptenen

Det naturliga hade varit att lerduvesektionens ordförande i samarbete med lerduvesektionens styrelse hade rekryterat en ny förbundskapten. Nu avsade sig Anders det uppdraget vid sittande bord i samband med ett möte där Jimmy Persson (dåvarande T.f. Förb.ordf), Thomas Engdahl (SOK),

Olle Anfelt (SOK), Göran Nygren (dåvarande GS) och Anders Dicksson var närvarande. Anders tyckte inte att det var, var en lerduvesektionsfråga, varken för ordförande eller styrelse, att rekrytera förbundskaptener utan att det var en uppgift för SOK och förbundet eftersom det var dessa som finansierade förbundskaptenen.

 

Rekryteringsprocessen

Uppgiften att rekrytera en ny förbundskapten delegerades till GS samt SOK av Skyttesportförbundets styrelse.  I rekryteringsprocessen tillfrågades skyttarna i SOK:s program om vilka egenskaper som var viktigast hos den nya kaptenen. Alla var eniga om att det i första hand inte var en tränare utan bra ledaregenskaper som var högsta prioritet.

 

Skyttesportförbundet hade en kandidat som skyttarna träffade men valde att inte gå vidare med.  En ”brainstorming” om nya namn gjordes vid sittande bord och det kom upp en handfull personer som skulle tillfrågas om dem överhuvudtaget var intresserade av ett sådant uppdrag. När dåvarande GS Göran Nygren kartlagt intresset fick skyttarna rangordna dem som stod till förfogande för uppdraget, och flest röster fick Claes Johansson.  Claes tillfrågades och efter ett möte mellan Claes, Mikael Jansson (Nuvarande GS) och Thomas Engdahl (SOK) gick vi vidare med skyttarnas alternativ och anställde Claes på deltid t.o.m. OS 2012 i London.

 

När vi säger skyttarnas alternativ så har vi sex lerduveskyttar i SOK:s program och fyra deltog aktivt i rekryteringsprocessen medan två skyttar valde att inte delta aktivt men de var naturligtvis hela tiden inbjudna till de möten och den dialog som fördes i rekryteringsprocessen. Även dessa två skyttar har ställt sig bakom lösningen vid ett möte på Bosön den 21 januari 2011 då Claes mötte alla skyttar för första gången.

 

Ryktet och dementi

Det ryktas tydligen om att det funnits personer som lobbat för att bli förbundskapten bakom Anders Dickssons rygg.  Vi vill verkligen betona att ingen har gjort detta. När Anders slutade fanns ingen efterträdare och det var bråttom att få till en lösning för landslaget i lerduva. Därför tog en rekryteringsprocess med skyttarna i centrum fart. Kvotplatserna inför OS i London fördelas nu och det går inte att stå utan förbundskapten i det läget.

 

SOK satsar

SOK satsar 1.6 miljoner kronor på lerduveskyttar under perioden januari - september 2011 för att de ska ha möjlighet att konkurrera på samma villkor som sina medtävlare från andra nationer. Självklart känner vi då ett ansvar att snabbt få till en lösning på ledarfrågan för skyttarna, för att ge dem så stora chanser som möjligt att ta en kvotplats till London. Skyttarna valde Claes och vi har fullt förtroende både för deras omdöme och Claes förmåga att leda laget på bästa sätt.

 

OS 2012 och till 2016

Claes är en lösning till och med OS i London 2012, därefter ska en ny ledning på plats. Vår förhoppning är att lerduvesektionen tar ansvar för att redan nu börja jobba fram en väl fungerande landslagsledning för perioden 2012-2016.

 

För hela styrelsen, Sektionsordförande, tidigare GS och SOK.

 

Jimmy Persson                                                 Mikael Jansson

Förbundsordförande SvSF                                  Generalsekreterare SvSF

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...