Hoppa till sidans innehåll

OS-kvotplats till Sverige vid världscupen i Sydney

04 APR 2011 10:03
Så var då andra världscupen för året avklarat. 21-31 mars i Sydney, ett Sydney som är på väg mot ”vintern”. Det innebär också att vädret kan vara litet nyckfullt något som skyttarna ibland fick känna av. Förutom sedvanliga världscupmedaljer stod två kvotplatser i varje lerduvegren till OS i London på spel. Sverige förvaltade sitt pund väl genom att lägga beslag på den första kvotplatsen till London i damernas skeet genom Therese Lundqvist.
  • Skapad: 04 APR 2011 10:03

 

Dubbeltrap

Dubbeltrapen började i motblåst och ett regn som låg mer vågrätt än lodrätt i luften. Frånsett ett resultat var därför poängen genomgående ganska låga i första serien. 44 duvor var ju naturligtvis inte något som Håkan Dahlby var nöjd med. I andra serien, som gick i betydligt bättre väder, kom Håkan igen och såg ut att få ihop 49 duvor men i näst sista dubblén kom ytterligare en bom som gjorde att han hamnade på 48.  Därmed var han hyfsat med och en bra tredje serie skulle sannolikt innebära chans till en finalplats.

 

I tredje serien såg det länge ut som att han skulle bärga en finalplats men en bom på sista duvan, skulle det visa sig, blev dyrköpt. Totalt 139 duvor och en av fyra skyttar som fick skjuta isär om två finalplatser. Här drog Håkan ett av de kortare stråna och blev utan finalplats. Litet surt kanske men en sjunde plats är dock ett klart fall framåt.

 

Efter en final på 47 duvor segrade nu den inte helt okände Richard Faulds, GBR med 188 duvor närmast följd av amerikanen Richmond med 186 duvor. Ytterligare två duvor efter kom italienaren D Aniello med 184 duvor och en tredje plats. Glädjande var att de två kvotplatserna gick till européer eftersom Richmond redan tagit en OS- plats till USA.

 

Skeet damer

Damernas skeet, som gick över två dagar började bra för Therese Lundqvist. Tillsammans med olympiasegrarinnan från OS 2008 italienskan Cainero var de de enda damer som sköt en 25:a i förstaserien. Nathalie Larsson var inte lika lyckosam utan fick ihop 21 duvor efter att ha tappat bl.a. lådåttan.

 

Andra dagen fortsatte Therese med sitt stabila skytte och fick en 24:a i andra serien medan Nathalie fick 20 duvor. Therese var även efter andra serien i topp tillsammans med Cainero något som hon naturligtvis kände i luften efter att ha skjutit 49 av 50 duvor. Tredje serien blev därför litet spänd och slutade för Thereses del på 22 duvor och 71 sammanlagt. Shoot off till finalen var ett faktum. Två skyttar hade 72 duvor och sex hade 71. Therese visade redan i första shoot off-dubléen att hon var en av dem som skulle till final. Väl i final hade kanske det bästa krutet för dagen dock förbränts. En 21:a förvisade henne till en slutlig femte plats. Redan innan finalen var det dock klart att hon hade tagit den första av de två kvotplatser till OS som stod på spel. Den andra gick till Australien.

 

 

Nathalie fick ihop 22 i tredje serien och slutade på 63 duvor. Det är något som inte stämmer i Nathalies skytte. Det blev dubbelt amerikanskt i topp genom Kimberly Rhode Harryman med 97 duvor och Caitlin Connor med 96 medan tredje platsen gick till Danka Bartekova från Slovakien med 95 duvor. Therese med sina 20 år på nacken visade i den här tävlingen att hon nu definitivt är mogen att ta upp kampen med dessa erfarna damer i skeetgrenen.

 

Skeet herrar

Liksom i damtävlingen började två av svenskarna första dagen av tre med 25:or. Både Stefan Nilsson och Niklas Ringborg sköt fullt i det fina morgonvädret. Marcus Svensson hade det litet jobbigare och fick 22 duvor i första rundan. I andra rundan höll Stefan bra och fick en 24:a medan Niklas sackade litet med sina 21. Marcus skärpte till sig och sköt 24 sedan han tappat tornettans enkelskott. Efter första dagen var det fyra skyttar på maximala 50 duvor och en hel drös med 49.

 

Andra dagen började med en 25:a för Niklas. Stefan hade det litet motigare och ramlade ner till 22 duvor medan Marcus hade 24. Efter 75 duvor var det två skyttar som hade fullt medan det var åtta skyttar som hade 74 duvor inför den avslutande dagens två serier. Ett exotiskt inslag på andra dagens morgon när vi ganska tidigt anlände till banorna var de fyra stora kängurur som studsande lämnade banområdet.

 

Sista tävlingsdagen började såväl Stefan som Niklas med 24 duvor medan Marcus var olycklig och fick 21. Niklas följde upp med en 25:a i sista serien och hamnade på 119 duvor vilket gav en 31 plats, fyra duvor från final. Stefan hade 21 och fick 118 duvor något som räckte till 39 plats medan Marcus slutade 59:a på 114 duvor.

 

Till final krävdes 123 duvor, något som fyra skyttar fått ihop. Eftersom det var fyra 124:or så skulle 123-orna in i en shoot off för att göra upp om två platser. De två ryssarna fick där vika sig för Tore Brovold, Norge och italienaren Luigi Lodde. Dessa två hade dock inte något med medaljstriden att göra utan guldet togs av amerikanen Jon Mcgrath på 149 duvor efter shoot off med cyprioten Georgios Achilleos som tog silver. Bronset gick till Ryssen Valeriy Shomin med 148 duvor.

 

Summa summarum…….

……… en bra vecka för de svenska lerduveskyttarna även om en och annan inte kom upp i den standard som man normalt ligger på. En kvotplats, en femte och en sjunde plats, där den tidiga kvotplatsen naturligtvis är mest glädjande.

Skribent: Claes Johansson
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...