Hoppa till sidans innehåll
Foto: Josefin Warg Håkan Dahlby, EM Serbien 2011

OS-kvotplats till Håkan Dahlby!

07 AUG 2011 14:27
Håkan Dahlby är klar för OS 2012 i London! Kvotplatsen säkrades på EM i Belgrad när Dahlby tog sig till final som ende man i finalfältet utan kvotplats. I finalen räckte Dahlby inte till i dag, men det var ändå en nöjd dubbeltrap-skytt efteråt:

- Det är klart att jag är glad, det är en sten som lossnat från mina axlar!
  • Skapad: 07 AUG 2011 14:27

Efter de tre grundomgångarna var det klart att Dahlby var i final, som delad trea med sina 145 poäng. I sällskap hade han fyra OS-kvotplatsinnehavare. Om den sjätte finalplatsen fick dock tre skyttar skjuta. Förutsättningarna för svensk del var enkla: Skulle maltesen Chetcuti eller italienaren Daniello ta finalplatsen skulle Dahlby vara OS-klar. Skulle tyske Loew däremot ta sig till final skulle han och Dahlby kämpa om kvotplatsen i finalen.

 

Nervösa särskjutningsminuter

Efter några nervösa särskjutningsminuter var det klart - Loew var ute. Jubel utbrött på svenskbänken och för Håkan själv var detta en enorm lättnad:
- Jag är så sjukt nöjd! Jag har varit sjuk av press, nerver och prestationsångest så att äntligen ta kvotplatsen är en lättnad! Man tränar, tränar, tränar, men så vill det sig inte, det är jobbigt. Och jag har inte haft tur heller och man ska ha tur för att vinna. Men i dag hade jag tur, Loew bommade en duva.

 

Tappade för många för att nå medalj

I själva finalen tappade Dahlby fyra duvor och placerade sig slutligen som femma med 191 poäng. Men att det inte blev någon EM-medalj störde inte dagens svenska huvudperson nämnvärt:
- EM kommer oftare än ett OS, så kvotplatsen var det viktigaste i dag. Men jag är jättenöjd med resultatet, 145. I finalen var jag lugn och avslappnad men det ville sig inte.

 

Stor press som nu släpper

Håkan har känt av en stor stress över kvotplatsen och det är inte alltid det har varit roligt under året:
- Det har varit roligt att träna och att åka på tävling, men inte så roligt att åka hem från tävlingar när man jobbar och jobbar men inte får några framgångar. Jag har jobbat i motvind, men nu är jag äntligen i hamn, säger han.

 

Bra läge inför VM

Om drygt en månad väntar lerduve-VM på samma banor här i Belgrad, Serbien. Det är lerduveskyttarnas sista chans att ta kvotplatser till OS, något som Dahlby nu slipper tänka på:

- Ja, nu kan jag skjuta ännu mer avslappnat - åka dit och bara träna och skjuta. Att åka på VM och behöva jaga kvotplatsen hade varit riktigt jobbigt kan jag säga, absolut, säger han och andas ut, innan han går iväg med ett leende på läpparna.

 

Radiosporten bevakar skytte-EM på plats. På deras hemsida kan du höra en intervju med Dahlby efter att kvotplatsen säkrats.

 

Rysk segrare i dag

Vann dubbletrapen i dag gjorde ryske Vasily Mosin på 194 poäng, före Richard Faulds från Storbritannien och Daniele Di Spigno från Italien.

 

Josefin Warg
Kommunikatör Svenska Skyttesportförbundet
076-784 96 00

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...