Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson Marcus skjuter svenskarna enda 25:a.

Nytt världsrekord i herrarnas skeet i Peking

15 JUL 2014 14:28
Marcus Svensson fick titulera sig världsrekordhållare i herrarnas skeet med 124/125 duvor i bara 51 dagar. Vid världscupe i Peking i början av juli slog nämligen italienaren Luchini till och sköt fem raka 25:or.
  • Skapad: 15 JUL 2014 14:28

Det nya världsrekordet på 125 duvor kommer att stå sig i all framtid till dess man ändrar reglementet.

Trap och dubbeltrap
Håkan Dahlby hade valt att skjuta även trap i Peking, något som han gjorde utan större framgång. Med 109 duvor och ingen serie över 24 duvor blev han förpassad till 47 plats i en tävling där det saknades en hel del toppskyttar. För att nå särskjutning till final krävdes 121 duvor. Inte särskilt högt resultat med tanke på de utomordentliga förhållandena.

Förväntningarna på Håkan var stora efter hans fina dubbeltrap-skjutning vid världscupen i München för en månad sedan. Tyvärr fick Håkan inte till det i dubbeltrapen heller. En 18-runda i andra serien ödelade ev. finaltankar. Med sina 125 duvor och en 21 plats bland de 28 startande var Håkan nio duvor från en särskjutning till finalen. Segrade gjorde nu ryssen Fokeev som sköt isär sig med chinesen Hu efter 28 lika i guldmatchen. För att komma tillbaka till Münchennivån till VM i september krävs det sannolikt en rejäl träningsinsats av Håkan.

 

VC2014 Peking Henrik Jansson.

Henrik förkovrar sig på att äta med pinnar.

 

Skeet herrar
Att konkurrera med italienaren Luchini en sådan här tävling tillhör kanske inte det man helst av allt önskar sig. Det fanns inte en tvekan i hans skytte och de fem 25-serierna föll som mogna frukter. Darrade inte det minsta på manschetten i sista serien trots att han visste vad som stod på spel. Det är hårdhet. En som också hade chansen på 125 duvor efter fyra serier var ryssen Shomin. Har var dock inte tillräckligt hård utan tappade en duva i sista serien och hamnade på 124 i kvalificeringen.

 

Svenskarna då? Ja det var bara Henrik Jansson och Marcus Svensson som deltog och de kom inte upp på den nivå där de tidigare, senast i München, visat att de hör hemma. Tillsammans tio serier i kvalificeringen och bara en 25:a är alldeles för litet om man vill vara med i toppen. Kommer det dessutom ett par 22:or och ett par 23:or så är dagen förstörd. Henrik hade finalchans med en 25:a i sista serien men vek ner sig i den serien. Marcus hade finalchans när det återstod två serier. Med två 25:or hade han varit i final. För Henriks del så duggade det in en 23:a i sista serien och för Marcus del en 24:a och en 22:a i de två sista serierna. Här måste vi bli bättre och stå emot på samma sätt som Luchini när det börjar blåsa litet småsnålt.

 

Nu gick det åt 120 duvor för att gå direkt in i finalen. En poäng som det känns som att de bägge svenskarna nog borde ha uppnått. Segrade gjorde inte helt obekante Alrashidi från Kuwait efter att ha slagit den nye världsrekordhållaren Luchini i guldfinalen med 16-15.

 

Claes Johansson
Förbundskapten lerduva

 

Skribent: Josefin Warg
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...