Hoppa till sidans innehåll
Foto: Josefin Warg

Nathalie Larsson dominerade och vann SM

01 JUL 2017 19:23
I dag sköts den första dagen av två på 2017 års SM i olympisk skeet. Herrar och herrjuniorer inledde sitt tävlande, och för damerna väntade även final. Och efter fint skytte hela dagen stod till slut Nathalie Larsson, Dannemora JSK, som segrare.
  • Uppdaterad: 01 JUL 2017 19:51

I dag startade tävlandet på SM i olympisk skeet hos arrangerande Bredared Sportskytteklubb. Detta som en del av stora SM-veckan i Borås. Trots grå blöta väderprognoser tidigare i veckan visade sig vädergudarna från sin goda sida denna lördag. Solen sken för det mesta över de fyra skeetbanorna och vindarna var nådiga.

Denna den första dagen av två stod tre serier, totalt 75 duvor, på schemat för vardera skytten, såväl herrar, damer som juniorer.

I damtävlingen kom positivt nog hela 11 skyttar till start, varav två ännu i junioråldern. Det blev dock en av de mest rutinerade som dominerade dagens damtävling. Redan i grundomgången visade Dannemoraskytten Nathalie Larsson, tvåfaldig europamästare (2005 och 2009) och OS-fyra 2008, att mycket av de gamla takterna sitter i. Hon fick ihop fina 70 träff av totala 75, bland annat efter att ha avslutat med att skjuta fullt i sista serien.

Med det gick hon till final som första dam och till final fick hon sällskap av klubbkompisen Victoria Larsson och Haningeskytten Angelica Jansson, som båda fick 62 träff i dag, samt Therese Lundqvist, Uppsala JSK, Maria Olofsson, Storfors, och Rebecka Johansson, Landskrona-Saxtorp. I utslagningsfinalen tog Nathalie greppet direkt och släppte sedan aldrig ledningen. Det smet in några bommar här och var, men hon kunde plocka hem guldet med sina 46 träff av 60 totalt.
- Det känns bra såklart. Det var jättekul. Det är första tävlingen på ett par tre år i alla fall så då vet man aldrig hur formen är, men det har gått bättre än förväntat och har känts riktigt bra. Men den här finalomgången var första gången jag skjuter och det var riktigt jobbigt att skjuta 60 skott, det är jag inte van vid, men det var kul, säger hon efteråt.I finalen är det ju bland annat lite omvända dubbléer som inte finns i grundomgången, hur är det att skjuta dem när man är lite ovan?
- Det blir lite annars såklart. Jag har ingen säkerhet i de dubbléerna, men det gick helt okej. Det smet någon duva här och där, men det gjorde det i de andra dubbléerna också.

Det här var ditt åttonde SM-guld. Är det lika roligt att vinna guld nu som förut?
- Det här är nästan ett av de roligaste gulden skulle jag säga, eftersom jag inte tävlat på så länge. Men det var kul att få känna lite tävlingssug igen och känna att huvudet var med större delen av dagen. Även om huvudet blev trött på slutet. Men jag kämpade väl!


Andraplatsen kneps till sist av Therese Lundqvist efter att hon tagit några placeringar i finalen. Överlag var Therese, som skjuter EM om en månad, inte så nöjd med dagen.
- Jag hade en rutten dag. Kom fel in i det från början. Eller ungefär skott fyra då jag bommade. Men jag klättrade hela tiden i finalen, så jag borde vara rätt nöjd ändå med placeringen, säger hon.Precis som på första- och andraplatsen blev det uppländskt också på tredjeplatsen. Bronset togs nämligen av 21-åriga Victoria Larsson som för andra gången i karriären nu fick kliva upp på olympisk skeet-SM-pallen.
- Jag är inte så nöjd med dagen överlag, men medalj är ju alltid kul. Men jag vill tro att jag kan bättre än i dag, då jag tror att jag tittade på duvorna för dåligt, säger hon.

Maria Olofsson, som främst siktar på SM i nationellt skeet, slutade sexa, Rebecka Johansson blev femma och regerande mästaren från i fjol, Angelica Jansson, slutade fyra.
- Jag vet vad jag gjorde för fel, så det var piss… Jag skjuter för snabbt, konstaterar Jansson som dock tänker komma igen nästa år.

Svensson i herrarnas topp
I herrarnas tävling är det fjolårets OS-silvermedaljör Marcus Svensson, Landskrona-Saxtorp, som är i ledning efter den första tävlingsdagen av två. Efter dagens tre serier har han fina 73 av 75 träff. 71 träff av 75 har Fredrik Larsson, Karlstad JSK, och ligger med det tvåa. Henrik Jansson, Torsby JSK, ligger trea på 70 träff av 75. Där bakom ligger flera på mellan 67 och 69 duvor och är med i kampen om de sex finalplatserna.

I herrjuniorernas tävling har Johan Svahn, Torsby, tagit ledningen med 67 träff av 65. Robin Helgosson från Vedums Sportskytteklubb inledde dagen fint med 25 träff av 25 i första serien, och han ligger tvåa på totalt 65 träff.

I morgon klockan 9.00 drar tävlingen igång igen i Bredared och då väntar ytterligare två serier för var och en, även för de damer som deltar i lagtävlingen. Grundomgången beräknas vara klar vid 13-tiden i morgon och då vet vi vem som blir lagmästare. Därefter går herrarnas final klockan 13.45 och herrjuniorernas final skjuts klockan 14.45.


RESULTAT OCH ÖVRIGA LÄNKAR

Resultat hittas på SM-veckans officiella resultatsajt.

Se bilder från SM i olympisk skeet på SvSF:s Flickrsida. Fler bilder kommer att publiceras under kvällen och söndagen.

SvSF livesände också på Facebook från damfinalen. Du kan se klippen även i efterhand och du hittar vår Facebooksida här.

Läs mer om SM i olympisk skeet och SM-veckan i stort på denna sida.

Skribent: Josefin Warg
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...