Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jimmy Persson OS 2012 herrarnas skeet dag 2.

Nära final efter fina OS-debuter av Svensson och Nilsson

31 JUL 2012 09:28
De svenska herrarna gjorde en fin prestation i OS-skeeten som avslutades i dag. Det räckte inte hela vägen till final, men ack så nära det var. Marcus Svensson slutade bara en duva ifrån final och Stefan Nilsson ytterligare en efter. Men återigen - vilken OS-debut de svenska skeetskyttarna har stått för!
  • Skapad: 31 JUL 2012 09:28

Läget inför dagen var bra. Stefan Nilsson låg på delad andraplats och Marcus Svensson delad elfteplats. Svensson var först att skjuta av de två och han inledde med sin tredje 24-serie på fyra serier. Stefan Nilsson följde och halvvägs in i serien såg det bra ut, men så hände något på fjärde plattan och han fick två bom.
 - Jag tyckte att duvan gick fel, den kom 1,5 meter närmare mig än dess normala bana. Jag ansåg att den var sönder, men domaren ansåg att den var regelrätt, säger han.

En till bom följde tätt därpå, kanske på grund av viss obalans efter protesten, innan han satte återstående duvor. Tre bom som gjorde att han rasade i resultatlistan.

OS2012 Stefan Nilsson dag2 www

Nilsson reagerar på en enligt honom felaktig duva.

 

Tufft läge inför avslutande serien

För att kunna nå final var förutsättningarna inför den avslutande rundan  enkla: skjut fullt. Sagt och gjort, Svensson sköt sin bästa runda detta OS och sköt just fullt. 119 poäng totalt och med tre skjutlag kvar låg han på finalposition. Nilsson höll sånär på att göra som sin landsman, men en bom blev det och han slutade på 24 träff. 118 poäng totalt och utan chans att nå final. Det blev för honom en delad tiondeplats.


För Svensson levde finaldrömmen ett litet tag till, men när danskar, italienare och tjecker skjutit klart var finalfältet fullt med skyttar som skjutit 120 träff eller fler. En duva mer än Svenssons alltså, och han fick nöja sig med en sjundeplats.
- Visst är det tråkigt att inte gå till final eftersom det var mitt mål, men det var bara en duva ifrån så jag är inte missnöjd. Man vill ju ha så många träff som möjligt, sedan hur långt det räcker får man se. Så det är roligare att vara en duva ifrån och sluta sjua än två och sluta tolva, säger Svensson efter tävlingen.OS2012 Marcus Svensson dag2 www2

Marcus Svensson på banan.

 

Nervöst i första

 När han ser tillbaka på hela tävlingen är det första serien, där det blev 22 träff, som fällde avgörandet.
- Jag var nervös i första serien, så det straffade sig rätt så hårt. Skyttet fungerade inte. Men sedan hade jag egentligen en träff till där som varken jag eller domarna såg, men alla andra såg, så jag skulle egentligen haft 23 där.

Nervositeten släppte dock efter serie ett.
- Absolut, de andra fyra var precis som i vilken annan tävling som helst. Och jag är nöjd, jag sköt ändå 97 av 100 på dem.


Även Stefan Nilsson är i stort sett nöjd med sin insats.
- Jag gjorde en bra tävling tycker jag. Jag var spänd i går morse, men följde upp bra med två 25:or. Första serien i dag hade jag en duva som jag tyckte gick fel, men 24 i sista var bra.

 

Hur kändes det att du hade en sådan duva som ställde till det och som du fick protestera mot, när du var så nära final?

- Absolut tråkigt, men ändå - det var inte bara den duvan som påverkat det. Man har två dagar på sig på fyra år då allt ska stämma och det är svårt. Men det är klart, det hade känts bra om jag fått igenom min åsikt.

 

Nu är OS-upplevelsen slut för den här gången. Nästan. Kompisarna från Skåne har enligt uppgift spelat en hel del pingis under tiden i OS-byn och ikväll gäller det.

- Pingisturneringen avgörs i kväll, säger Marcus.


Så vem är favorit till att vinna?

- Favoriten är Svensson. Alltså jag. För nu har jag ätit en stor BigMac & Company och känner mig redo för kvällens övningar...

 

Nöjd förbundskapten återigen

Oavsett vinnare i pingisturneringen är lerduvas förbundskapten Claes Johansson nöjd med killarnas OS-insats.
- De har gjort bra ifrån sig. De är ju för fasen bara i andra året på en sexårsplanering mot OS 2016 och är redan nu och hugger på OS-finalen. Alla som är här säger att det är bra jobbat och bra presterat i sitt första OS, för så unga människor. För vem hade trott i januari i fjol att vi skulle ha tre skyttar som högg på OS-final, säger han och syftar då även på söndagens damsjua Therese Lundqvist. 

OS2012 Stefan Nilsson dag2 www2

Stefan Nilsson skjuter på den andra tävlingsdagen.

 

Och för framtiden ser det gott ut.

- Ser man på vilka länder som hade två skyttar långt fram i resultatlistan i dag är det USA, Italien, Sverige och Storbritannien. Så vi har bra utgångsläge framöver, med fler skyttar som Niklas Ringborg hemma också. Orsakerna är flera, vi har haft ett bra upplägg och vi har ambitiösa ungdomar som står för detta, säger Johansson.

 

Outstanding Hancock vann finalen

Dagens skeetfinal rymde inga svenskar alltså, men väl danske Anders Golding som försvarade de nordiska färgerna genom att vinna silver på totalt 146 träff (122+24). Han kunde dock inte rå på regerande OS-mästaren Vincent Hancock från USA som blott 23 år gammal nu kunde försvara sitt OS-guld genom att träffa 148 duvor av 150 möjliga (123+25). Om bronset krävdes särskjutning för att skilja ryssen Valeriy Shomin och Nasser Al-Attiyah från Qatar åt, båda med 144 träff efter final. Ur den striden gick Al-Attiyah ut segrande.

 

Svenska Skyttesportförbundet gratulerar alla medaljörer, men framför allt Marcus Svensson och Stefan Nilsson för sina fina prestationer i OS-debuten!

 

Text: Josefin Warg
Foto: Jimmy Persson

 

Tips!
Lyssna på intervjuer med skyttarna på  Radiosportens hemsida.

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...