Hoppa till sidans innehåll

Medaljer och rekord på JNM

27 AUG 2012 19:37
Nordiska mästerskapen för juniorer har avgjorts i Oslo 23-26 augusti.
Deltagande skyttar från Sverige har varit, för Nordisk trap: Emil Bengtsson Strövelstorp, Marcus Bryntesson Grums, samt Emil Eriksson Eskilstuna. Skeetlaget har bestått av Edvin Moberg och Gustav Pettersson Oppunda tillsammans med Anton Jönsson, Saxtorp.
  • Skapad: 27 AUG 2012 19:37

Nordisk trap

Tävlingen var från början oerhört jämn i toppen av resultatlistan. Emil Eriksson och Norrmannen Martin Larsen var i en klass för sig och ryckte tidigt ifrån övriga startfältet genom skytte i världsklass. Efter första dagen var Emil i ledningen med 99 träffar tätt följd av Larsen som prickat ned 98 duvor.

Både Marcus Bryntesson och Emil Bengtsson började något trevande och låg en bit ned i resultatlistan efter första dagen.

 

Finaldagen

Emil fortsatte med sitt framgångsrika skytte på finaldagen då han spädde på med ytterligare 49 träffar och landade på det nya fenomenala Nordiska och Svenska juniorrekordet 148/150. Segern i tävlingen var dock på intet sätt klar då finalen återstod och den norska kombattanten endast var 2 duvor efter.

Marcus och Emil B. ryckte upp sig och sköt betydligt bättre denna andra dag. Marcus kom ifatt den danske skytten Nicolai Hansen och fick skjuta isär om 5:e och sista finalplatsen. Tyvärr så kom en olycksalig bom redan på 4:e duvan för Grums-skytten så han fick nöja sig med att bli placerad på 6:e plats.

 

Finalen blev oerhört välskjuten. Det svenska lägret satt med andan i halsgropen då Emil bommade en duva halvvägs in i finalen, men sedan levererade han endast träffar mitt i och därmed var saken klar! Segern skrevs till 172 träffade duvor. 2:a kom Martin Larsen 171 följd av landsmannen Sindre Skoglund 166.

 

I lagtävlingen placerade sig pojkarna på 2:a plats med 411 poäng, efter suveränerna från Norge men klart före det Danska laget.

 

2012-08-25 n_trappall

        Emil flankerad av 2:an Martin Larsen och 3:an Sindre Skoglund

Skeet

Skyttarna i skeet-tävlingen levererade på högsta nivå redan från början. Efter första dagens 75 duvor låg Anton på 3:e plats med fina 72 träff, inte långt efter hittade vi Gustav och Edvin som båda landat på 69. I mästerlig ledning sågs Norges Ivan Nyborg, som inte bommat en duva på hela dagen.

 

Finaldagen

De svenska skyttarna fortsatte att skjuta på sin yttersta förmåga under finaldagen vilket innebar att guldmedaljen i lagtävlingen säkrades på det förträffliga resultatet 347 duvor.

Edvin och Anton kvalificerade sig direkt till finalen medan Gustav fick göra upp om de två sista platserna mot Finländarna Pekka Heinonen och Henri Sorvo. Detta gick alldeles utmärkt, med svenska ögon sett, då Henri bommade 1 duva redan i första dubblén medan Pekka och Gustav träffade.

 

Samtliga svenska skyttar tog sig alltså till skeetfinalen vilket måste sägas vara mycket bra gjort. Åt slutsegraren, hemmaskytten Ivan Nyborg var det inget att göra åt. Den unge Norrmannen sköt helt fantastiskt och tog hem segern med rekordresultatet 149 duvor efter att ha skjutit 124 i grundomgången.

Edvin försvarade sin 3:e plats inför finalen och erövrade välförtjänt bronsmedaljen. Anton och Gustav lade beslag på 4:e och 5:e platserna.

 

2012-08-25 skeetlaget 

De nordiska juniormästarlaget i skeet

 

Sammanfattning

Norrmännen var verkligen gästfria, hjälpsamma och trevliga och bjöd på ett i stort sett perfekt arrangemang. Tyvärr var inte banorna i bästa trim inför träningen men det rättades dessbättre till så att allt fungerade utmärkt under tävlingsdagarna. Jag tycker dock att det var synd att inte finalerna sköts på flashduvor som reglerna föreskriver! Ett beslut som tagits av tekniska delegaten över huvudet på tävlingsjuryn. Det är viktigt att dessa unga idrottsmän får erfarenhet att skjuta stora finaler på riktiga final-duvor inför kommande stordåd.

 

Avslutningsvis vill jag tacka det svenska deltagarna för en spännande och trevlig resa. Skytteprestationerna har varit på högsta nivå och vi tar med oss hem 2 guld och 1 brons. Edvin Moberg sköt sitt årsbästaresultat vid absolut bästa tillfälle, därtill personliga rekord av både Gustav, Anton och naturligtvis Emil Eriksson. Dessutom kniper det Nordiska traplaget 2:a platsen, mer kan jag inte begära.

De har uppträtt på ett föredömligt sätt med gott humör och positiv inställning både på och utanför skjutbanorna vilket har underlättat min roll som lagledare. 

 

Mvh. Christer Svensson

 

Resultat Nordisk trap

Resultat Skeet

Skribent: Lars-Eric Söderberg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...