Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marco Dalla Dea/ISSF Marcus Svensson tangerade världsrekordet och blev femma på världscupen i Kazakstan.

Marcus tangerade världsrekordet – blev utan medalj men fick en bil

23 MAJ 2014 09:28
Den här gången var det Marcus Svenssons tur att kliva fram. Vid världscupen i Almaty, Kazakstan tangerade han världsrekordet i skeet enligt det två år gamla reglementet genom att skjuta 124 duvor av de 125 möjliga.
  • Skapad: 23 MAJ 2014 09:28

Världscupen i Kazakstan  får ett högt betyg för arrangemanget. Ordning och reda, transporter som höll och väldigt fina banor, fem stycken till antal. Det hela blev naturligtvis inte sämre av det fina vädret.


140518-19 VC Almaty bana www

 

Skeet, damer

Skeeten hade samlat 39 damer. De som saknades var i första hand slovakerna och cyprioterna. Tessan (Therese Lundqvist) var olycklig i sina första två serier. Två 21:or och finalchansen var borta. Revansch sedan i tredje serien med en fin 24:a. Efter grundomgången ledde thailändskan Jiewchaloemit på fina 73 duvor. Eftersom det var asiatiskt rekord sedan det nya reglementet trätt i kraft fick hon en bil som premie. Även den inte helt okända amerikanskan Kimberley Rhode hade 73 duvor.

 

Efter att ha sett damfinalen kan jag bara konstatera att damerna nu skjuter lika höga poäng som herrarna i den nya finalen. Rhode var här suverän och slog italienskan Cainero i guldmatchen. Rhode sköt fullt 16/16 medan Cainero hade 15/14. Bronset bärgades av tyska medaljtjuven Wenzel som i bronsmatchen slog italienskan Spada.

 

Skeet herrar

Här deltog 74 skyttar. Jag kunde inte se att det saknades något av de stora namnen så konkurrensen var det inget fel på. Redan första dagen visade Marcus Svensson att han hade tänkt sig att påverka utgången av den här tävlingen. Med 49 duvor av 50 låg han på en delad andra plats efter första dagens skjutning. En miss på sjuans inkommande duva var enda missen, en duva som kom långt vid sidan av mittpinnen.

 

Andra dagen var han inte förhandlingsbar för konkurrenterna. Tre 25:or och ett tangerat världsrekord. En kines hängde med ända till sista serien men Marcus skytte blev för mycket för honom så han vek ner sig med två bommar i sista serien. Marcus två första serier andra dagen var bländande medan den tredje serien, när anspänningen började komma, innehöll några klyvare. Men även en klyvare är en träff.

 

140518-19 VC Almaty svenskt på banan www

Stefan Nilsson började bra med en 25:a men med en nonchalant andraserie var finalchansen i stort borta. En 25:a andra dagen hjälpte inte. Henrik tappade i samtliga serier utom den sista då det kom en 25:a. Detsamma gällde för Niklas Ringborg som även han avslutade med en 25:a. Fredrik däremot hade som högst en 24:a.

 

Marcus skytte innebar naturligtvis att han gick in som etta i finalen med sina 124 duvor. För att komma till final krävdes 122 duvor. Henrik fick ihop 118 duvor och blev 26:a medan Stefan slutade 32:a med sina 117 duvor. Niklas fick 114 och Fredrik 112 duvor.


140519 VC Almaty Marcus Svensson final 3 www

Finalen

När Marcus gick in i finalen var i stort sett all fokus borta. Han hade nämligen fått reda på att han för sitt världsrekord fått en åttacylindrig Land Rover. Att behålla ett fokus i det läget är inte helt lätt. Det visade sig också att ett par tekniska missar från Marcus sida, sköt för tidigt på första duvan i dubbléerna, gjorde att han i semifinalen fick 13 duvor och därmed förpassades till en femteplats. Nu vann i stället den relativt okände italienaren Fillipello som sköt 16/15 duvor och slog norrmannen Brovold i guld-matchen. Tore hade 15/14. Trea blev kazaken Yechshenko efter att i bronsmatchen slagit kuwaitiern Alrashidi.

140519 VC Almaty Marcus Svensson vunnen bil www

 

Återigen alltså en framskjuten svensk placering vid en stor internationell tävling. Sverige börjar så smått bli att räkna med i alla sammanhang. En fortsatt matchning på större tävlingar så att man blir van vid trycket vid sådana tävlingar kan leda oss ytterligare framåt.

140519 VC Almaty Marcus Svensson lustig hatt www


Fullständiga resultatlistor hittas på www.issf-sports.org.

 

Claes Johansson
Förbundskapten

Skribent: Josefin Warg
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...