Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson Marcus Svensson är fokuserad inför finalen i Cyperns GP 2014.

Marcus suverän i finalskyttet vid GP på Cypern

26 MAR 2014 14:29
Sammanlagt 16 svenska skyttar och ledare tillbringade några nyttiga och fina dagar på skjutbanorna i Nicosia, Larnaca och Paralimni under andra halvan av mars. Cypern visade upp sitt traditionellt fina marsväder med sol och ibland litet kalla vindar. Ett bra skytteväder dock.
  • Skapad: 26 MAR 2014 14:29

Upplägget var att träna några dagar, för skeetherrarna sex dagar, innan GP-tävlingen. En GP-tävling som i år slog deltagarrekord. Tala om att länderna satsar ordentligt för att vara väl förberedda inför kampen om kvotplatser till OS som börjar med VM i september. Naturligtvis var det flest ryssar med eftersom Cypern blivit något av deras hemmaplan. En stor fördel med Cypern är att om det blir trångt med skyttar på en bana så finns det flera andra banor att åka till inom rimligt avstånd.

140322-23 G Cypern Ringborg o Björnesund ser särskjutning www

Niklas Ringborg och Andreas Björnesund var två av skyttarna på Cypern.
 

Träningen bjöd på ömsom vin och ömsom vatten men för de flesta gick det allt bättre, mycket mot bakgrund av att få komma till värme och fina banor - det vill säga bra förutsättningar. Naturligtvis märks det vilka skyttar som gjort sin hemläxa under vintern, konstigt vore det väl annars. Under lägret fanns Lars-Göran Björk med som rådgivare till dem som önskade hjälp med sin teknik.

 

Tävlingarna började med dubbeltrapen och det kan konstateras att Håkan Dahlby har en bit kvar till toppskiktet. Här var konkurrensen inte så stor utan ryssarna kunde dominera rejält. Även Pia Hansen i damernas trap har, så här tidigt på säsongen, en bit kvar till att vara med i toppen. Positivt för hennes del var dock jämnheten i de tre serierna. Inte heller i damernas trap var konkurrensen speciellt överväldigande.

 

I damernas skeet visade Therese en positiv jämnhet, något som i längden brukar ge resultat. 67 duvor räckte inte till final men skyttet bådar gott inför säsongen. Ryskan Shakirova vann här efter 72 duvor i grundomgången och 14/14 i finalerna. Denna ryska kommer att låta talas om sig i framtiden. Konkurrensen här var relativt bra med 30 skyttar från hela Europa.

 

140322-23 Edvin Moberg i bronsmatch www

Edvin Moberg i bronsmatch.


I juniorherrarnas skeet var Edvin Moberg med ända in i kaklet. Litet onödigt kanske med hänsyn taget till det läge han hade inför tävlings sista platta, åttan i femte serien. Då hade han behövt en av åttorna för att vara segrare men tyvärr ville det sig inte riktigt för Edvin utan han missade bägge och hamnade därmed, med 118 duvor, tillsammans med tre andra skyttar i en shot off om det tre medaljerna. En särskjut-ning där Edvin till slut hamnade på tredje plats. En bra prestation av Edvin som med sina 118 duvor satte ett nytt prydligt svenskt juniorrekord. Här hade Sverige också ett lag med i tävlingen. Edvin tillsammans med Martin Rogne och Gustav Pettersson blev fyra, två duvor från andraplatsen.

 

I herrarnas skeet, med bra konkurrens i form av 95 startande från hela Europa, fick vi uppleva många bra resultat av de svenska. Vi fick se en final av ”Expressen från Saxtorp”, Marcus Svensson, som vi aldrig skådat. Efter 121 duvor i grundomgången var såväl han som Henrik Jansson med i en särskjutning om finalplatserna tillsammans med fem andra skyttar. Däribland världsmästaren, dansken Jesper Hansen. Fyra finalplatser stod på spel bland de sju skyttarna. Henrik Jansson, som hade skjutit maskinmässigt under hela tävlingen, åkte tyvärr ut snabbt och slutade på nionde plats. Marcus däremot gick lätt vidare till finalen där man i övrigt hittade namn som ryssarna Shomin och Zemlin, cyprioterna Chapeshis och Chasikos samt fransmannen Delaunay.

 

140322-23 GP Cypern Marcus Svensson final www

Marcus Svensson pulvriserar duvor på löpande band.

I semifinalen var det en skytt, en svensk, som sköt fullt, 16 duvor. Och som han gjorde det. Här var det inte snack om att lämna några stora flisor efter sig. Den inte helt bortkomne ryssen Shomin, med ett antal VM- och WC-medaljer hemma i byrån, hade 15 duvor och därmed var guldfinalparet klart. I matchen om bronset drog fransmannen Delaunay det längsta strået mot ryssen Zemlin med 14-13.


I guldmatchen fortsatte Marcus Svensson att pulvrisera samtliga 16 duvor. Tyvärr gjorde Shomin detsamma även om träffarna var långt ifrån vad Marcus presterade. Men nu är det ju en gång så att även en ”klyvare” är en träff. Bägge med 16 duvor efter guldfinalen och i en efterföljande särskjutning om segern fick Marcus ge sig mot den erfarne ryssen. Med 16/16 i de bägge finalerna visade dock Marcus en mental styrka som bör båda gott inför framtiden. Ett stort grattis.


140322-23 GP Cypern framgångsrika skyttar www
Två svenskar bland de framgångsrika skyttarna. 

Sverige var också med i lagtävlingen på herrarnas skeet. Förutom Marcus och Henrik ingick Stefan Nilsson i laget. Eftersom det drar ihop sig till VM framme i september är det bra att skjuta lagtävlingar för att svetsa ihop laggubbarna. Det är också bra att sätta sig i respekt gentemot andra nationer. Och det var just vad svenskarna gjorde. Vinst i lagtävlingen på det nya svenska rekordet 360 duvor, efter Marcus och Stefans 121 duvor och Stefans118. Samma totalpoäng som ryssarna men med en bättre sista serie. Trea var Cypern på 354 duvor.

 

Övriga svenskar - Angelica Jansson, Niklas Ringborg, Fredrik Larsson, Andreas Björnesund, Ola Everhed och Mikael Jonsson - hade varierande framgångar i tävlingen. Men en gemensam sak för dem alla var att det var en nyttig genomkörare under bra förhållanden så här tidigt på säsongen.

 

En lärdom för vissa blev att vara noggranna med att kontrollera att alla handlingar beträffande vapnet är korrekta. Äventyret på Cypern kunde ha slutat med att vi fått lämna ett vapen på Cypern och ett i Aten på hemresan. Nu löste dock det hela upp sig efter diverse diskussioner men incidenterna visar att det är viktigt att vapnet och pappren stämmer överens.

 

Claes Johansson
Förbundskapten 

 

Här hittas resultatlistor.

Skribent: Josefin Warg
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...