Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson

Höga resultat vid världscupen i München

16 JUN 2014 14:26
Vädret i München den här gången bröt mot tidigare traditioner i och med att man inte behövde ha långkalsonger på sig. Fint väder hela tävlingen liksom fina förhållanden vad gäller banor, transporter och hotell. Som gjort för höga resultat.
  • Skapad: 16 JUN 2014 14:26

Vid den största världscuptävlingen någonsin fick vi också se resultat som sällan skådats i en WC-tävling, såväl av svenskar som av övriga skyttar. Kan ni tänka er en herrtraptävling där inte alla 124:or kom till final liksom en herrskeettävling där inte alla 123:or återfanns i finalen?

 

140606 VC Munchen Pia Hansen www

Pia Hansen. Foto: Förderkreis Wurfscheibe

Trap damer
Sveriges ende representant var Pia Hansen. Pia som varit mer återhållsam med tävlandet detta år. Pia höll samma standard i tävlingen som hon gjort på den officiella träningen. 21, 24 och 21 räcker dock inte i större sammanhang och Pia fick med sina 66 duvor finna sig med en 44:e plats. För vidare avancemang till final hade hon behövt 73 duvor för shot off. Nu blev det USA på såväl första som andra plats genom Burch och Beaman.

 

Trap herrar

VC Munchen 2014 Rickard Levin Andersson wwwHär tävlade för Sverige Rickard Levin Andersson (till vänster), Andreas Norlén och Niklas Granqvist. Utom tävlan i MQS ställde Christer Salomonsson upp. På den officiella träningen sköt speciellt Rickard förtroendeingivande. Detta höll i sig under i stort sett hela tävlingen och den avslutande 25:an placerade honom främst av svenskarna på en 87:e plats med 117 duvor. Samma resultat kom Andreas upp i även om han gick på 121 duvor inför sista serien. En 21:a i sista serien, och en inte speciellt glad Andreas, gjorde att även han fick ihop 117 duvor. En 21:a för Niklas Granqvist i en av serierna gjorde att inte heller han var nöjd med sitt resultat. 115 duvor och en 107:e plats blev hans facit. Christer gjorde vad man, utifrån sina träningsinsatser under våren, med råge kunde vänta sig. 105 duvor med en riktigt dålig serie får han nog vara mer än nöjd med.

Det överraskande med traptävlingen var att inte ens alla 124:or kom till final. En av dem fick lämna finalsällskapet efter särskjutning. Segrade gjorde spanjoren Bailon som slog italienaren Fabrizi med 15-14 i guldmatchen.

 

Dubbeltrap herrar

VC Munchen 2014 panyttfodd Dahlby wwwJag har på denna plats tidigare skrivit att Håkan Dahlby ”varit på gång” i dubbeltrapen. Han visade här att det påståendet inte är helt felaktigt. Sedan senaste tävlingen i Tucson har han bl.a. varit på Cypern en vecka för specialträning. En vecka som gjort att Håkan nu bestämt sig för vilken teknik han ska möta det nya reglementet med. På den officiella träningen höjdes resultatet i varje serie från den första till den femte. I tävlingen låg Håkan på den högre nivån från träningen och med fem jämna serier, tre 28:or och två 29:or, fick han ihop 142 duvor och en fin 13:e plats. Ett nytt svenskt rekord med 11 duvor och bara fyra duvor från en finalplats. Som sagt var, han gör framsteg och med en världscuptävling i Peking och ett par GP-tävlingar i sommar kan det bli ganska trevligt vid VM i september. Även på dubbeltrapen blev det höga resultat. Världsrekord av britten Kneale med 148 duvor. Vann dubbeltrapen gjorde dock slovaken Oljenik som slog OS-vinnaren från Peking, amerikanen Eller, med en duva i guldfinalen. Bronsmedaljör blev ytterligare en amerikan, Holguin, efter särskjutning med landsmannen Eller.

 

VC Munchen 2014 Angelica Jansson www

140611 VC Munchen Therese Lundqvist 3 wwwSkeet damer

Angelica Jansson (ovan) gjorde här Therese Lundqvist (till vänster) sällskap i damskeeten. Under den officiella träningen låg bägge dessa damer runt 23 duvor per serie. Tessan höll den nivån även under tävlingen och slutade på 69 duvor efter serierna 24, 22 och 23. Angelica låg bra till efter två serier, (24, 23) men en sämre tredje serie förpassade henne en bit ner i resultatlistan. Tessan på en 16:e plats, tre duvor från en särskjutning till finalen. Även om avståndet till en finalplats, liksom tidigare under säsongen, ligger på 3-4 duvor för Tessan kommer hon allt närmare ett genombrott. Hennes skytte känns allt mer stabilt.

Även här blev det dubbelt amerikanskt i toppen. I guldfinalen möttes de bägge amerikanskorna Rhode och Drozd. Rhode med 74 duvor i kvalificeringen. I guldfinalen blev det till slut särskjutning mellan de bägge efter fullt 16-16. En kamp som den erfarne Rhode inte gav sig i.

 

VC Munchen 2014 En funderande Stefan Nilsson www

Skeet herrar

Fem svenskar på plats. Henrik Jansson, Marcus Svensson och Stefan Nilsson (ovan) och utom tävlingen, på MQS-plats, Niklas Ringborg och Edvin Moberg. En tävling som, skulle det visa sig, kom att hålla en väldigt hög standard. Efter första dagen hade Marcus och Stefan tappat en duva medan Henrik tappat två. Efter bra skjutning under de två inledande serierna andra dagen fanns det bud på tre svenskar i finalen så långt. Stefan hade då en borta medan Marcus och Henrik hade två borta. 23:or i sista serien för såväl Marcus som Stefan och en 24:a för Henrik gjorde dock att de tre hamnade strax utanför finalen i denna, den kanske bästa skeettävlingen någonsin på en världscup. Bra gjort av alla de svenske som med litet mer härdande tävlingsträning kommer att göra livet surt för många av de bästa. Henrik och Stefan på 122 duvor och Marcus på 121 duvor visar på den medvind som svenskt herrskeetskytte sedan en tid befinner sig i. De förstnämnda en duva från final och den senare två duvor ifrån. Med en bra förberedelse inför VM kan nog inte svenskarna räknas bort i Spanien i september.

VC Munchen 2014 Marcus Svensson o Edvin Moberg www

Marcus Svensson och Edvin Moberg.

MQS-skytten Niklas gjorde sin bästa tävling på länge och slutade på 119 duvor. Edvin var olycklig den första dagen men stabilt skytte den andra dagen, 24, 25, 23, gjorde att han till slut fick ihop 114 duvor. Bägge dessa har nu ett EM i Ungern framför sig.

För att få vara med om en särskjutning till final i herrarnas skeet krävdes här alltså 123 duvor. De tre som knep medaljerna hade just 123 medan den fjärdeplacerade amerikanen hade 124, en tangering av det världsrekord som även Marcus tangerade i Kazakstan för några veckor sedan. Segrade gjorde veteranen tjecken Sychra som finalslog kinesen Jin med 14-13. Trea blev österrikaren Kuntschik som slog amerikanen Perry med 15-13 i bronsmatchen.

 

Claes Johansson
Förbundskapten


För fullständiga resultat, se ISSF:s hemsida.

Fler bilder finns att se på Svenska Skyttesportförbundets Flickr-sida.

Skribent: Josefin Warg
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...