Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson/SvSF Henrik Jansson på världscupen 2013 ipå Cypern.

Henrik Jansson fick och tog chansen på världscupen

19 JUN 2013 14:33
Efter en enastående jämn och bra skjutning skrev Henrik Jansson in sig bland de svenskar som erövrat en medalj på en världscuptävling. Efter ledning med 123 duvor efter kvalificeringen, 15 av sexton duvor i semifinalen, seger i särskjutning om en plats i guldfinalen och 14 av 16 duvor i guldmatchen stod Henrik, efter särskjutning med Alrashidi från Kuwait, på eftermiddagen den 16 juni 2013 som silvermedaljör. Säkert en dag som han kommer att minnas.
  • Skapad: 19 JUN 2013 14:33

Världscuptävlingarna i Nicosia var en viktig tävling inför uttagningarna till det EM som går i slutet av juli i Tyskland. Framför allt krigade flera skeetherrar om de tre platserna. Framför allt var glädjeämnena att Pia Hansen sköt det högsta resultat, 69 duvor, som hon gjort på en internationell tävling i trapgrenen och Henriks silver i herrskeeten.

 

Trap damer

Efter att ha fått sig en duvning att hon inte behövde sätta tidsrekord på och emellan plattorna så började Pia Hansen förtroendeingivande med en 23:a. Fortsatte i rätt tempo med en välskjuten 25:a och gick upp i topp efter två serier. Tillsammans med bland andra segrarinnan från London-OS, Rossi från Italien. Avsaknaden av tillräckligt med tävlingsträning spelade in i tredje serien på så sätt att hon hamnade en duva utanför finalen. 20 duvor i sista serien var en duva från final, men en fin delad sjundeplats. Ledde efter kvalificeringen gjorde italienskan Rossi på 73 duvor.

 

Som vanligt hittills efter införandet av de nya finalerna vann inte den skytt som varit i ledningen efter kvalificeringen. Italienskan Rossi åkte ut direkt och blev sexa. Vann gjorde i stället en annan italienska, Silvana Stanco, efter 14 av 15 duvor i guldmatchen.

 

Trap herrar

Andreas Norlén nådde i sin världscuppremiär inte de astronomiska höjder som vi tror att han är kapabel till. Egentligen bara två godkända serier, en 24:a och en 23:a, medförde att han hamnade långt ner i resultatlistan. Vann herrtrapen gjorde nu slovaken Erik Varga efter att i guldmatchen slagit kroaten Josip Glasnovic i särskjutning. Bägge hade 14 duvor i guldmatchen.

 

Dubbeltrap

Med 111 duvor kom Håkan Dahlby längre ner i resultatlistan än han kanske någonsin gjort. I ledning efter kvalificeringsomgången var ryssen Vasily Mosin med 139 duvor, 28 duvor fler än Håkan. Ringrostigheten för Håkans del var ganska uppenbar. Mosin, som uppenbarligen tränat ordentligt, segrade nu med 30/30 duvor i semifinalen och 29/30 i guldmatchen där han besegrade italienaren Emannele Bernasconi.

 

VC2013 Nicosia finalskytte www

 

Skeet herrar

En högklassig tävling där flera kända namn blev tyngda av stundens allvar i sista serien. Vad sägs till exempel om Achilleos 20 duvor. En som inte vacklade utan i stället klev fram ytterligare var Henrik Jansson. Med 25, 25, 24, 24 så avslutade han med en förtroendeingivande 25:a. Något som förde honom till ledning inför finalen. Samma antal duvor hade också kuwaitiern Alrashidi. Det visade sig sedan i finalen att det blev just de två som fick göra upp om guldet, en match som Henrik förlorade efter särskjutning eftersom bägge nämligen hade 14 duvor. Ett fint genombrott för Henrik i internationella sammanhang. Han har visserligen skjutit ett antal internationella stortävlingar men det sätt han gjorde det på nu bådar mycket gott inför framtiden.

 

De två övriga svenskarna, Fredrik Larsson och Stefan Nilsson, noterades för 116 respektive 115 duvor och hamnade därför en bit ner i listan. Fredriks resultat är helt OK medan man kan kräva mer av Stefan.

 

Efter att ha fått rapporter från landslagstesten hemma i Sverige så börjar nu konturerna på EM-laget att kunna skönjas. Kungörande av uttagningen blir veckan före midsommar och EM-läger hålls omedelbart efter midsommar.

 

Claes Johansson
Förbundskapten

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...