Hoppa till sidans innehåll
Foto: Josefin Warg Arkivfoto. Sverigeduvantävling i Östhammar 2013.

Hej sportingvänner!

10 MAR 2014 10:25
Vem är nya grenledare för sporting? Hur kommer uttagningar till landslagsuppdrag ske? Och hur går det med tävlingsplanerandet för året? Svaren får du här.
  • Skapad: 10 MAR 2014 10:25

Hej sportingvänner!

Nu har vi valts till grenledare på sportingrenarna. Det är Anders Lindström för FITASC och Torbjörn Fredriksson för engelsk sporting.

Vi är två härdade gamla rävar med mycket lång erfarenhet. Vilket nog kommer att vara viktigt då vi kastar oss in ”sportingkriget”. Det har ibland varit minst sagt rörigt i vår sport det senaste året. Många viljor samt åsikter som drar åt olika håll har skapat oro och ryktesspridning om saker rörande vår verksamhet.

Vi tillträdde som grenledare den 2 mars 2014. Under föregående höst och vinter har våra platser varit vakanta. Sportingsäsongen har därför inte kunnat förberedas och planeras på ett sätt som kunde ha varit fallet. Andra styrelsemedlemmar i lerduvesektionen har fått ta på sig detta som extrajobb och de har gjort så gott de kunnat under dessa förutsättningar.


Samarbete

Det finns en del vinster att göra om man samarbetar över disciplinerna. Grenledarna för sporting kommer därför att jobba ”över gränserna” då vi i grunden har samma intresse, det vill säga skjuter sporting. I stort sett samma skyttar deltar i båda grenarna och vi kan stötta varandras grenar ekonomiskt, praktiskt med mera.


Tävlingar

De nationella mästerskapen är redan spikade, i såväl sporting som i sporting. Arrangörer för ytterligare landslagtester är av intresse. En Compak sporting cup, i Fitasc-anda, kommer snart igång.
Vi ber klara arrangörer, som inte redan gjort det, snarast lägga upp inbjudan i SvSF:s tävlingskalender, där du som skytt ska kunna hitta tävlingarna.

Ekonomi

Ett mindre antal tävlingar samt färre skyttar som löser tävlingslicens har gjort att det finns en starkt begränsad ekonomi att jobba med för oss grenledare.

Våra landslagsgrupper anses av Förbundsstyrelsen generellt som för stora i förhållande till framgångarna. Det kommer därför att bli färre skyttar på landslagsuppdragen, men som får större bidrag. Det gör att de bästa skyttarna har möjlighet att prestera.

Som läget är idag med många tester i sportingrenarna så blir det mycket kostsamt för toppskyttar att åka på alla dessa. Detta gör att en del toppskyttar tackar nej till landslaget utav ekonomiska skäl. Av tradition har sektionen då skickat skyttar längre ner på listorna som har haft den ekonomin som krävs för att åka på alla uppdrag.

Detta har inte gynnat sporten på något bra sätt.

 

Uttagning till landslagsuppdrag

Inom sportingen så har det blivit en snedvridning i uttagningarna till landslaget.

För att direkt förtydliga, bara för att vi ställer upp med ett landslag betyder det inte att vi skall skicka hela lag i varje klass. Vi kommer att ta ut enskilda skyttar eller lag, allt med hänsyn till varje skytts formkurva snarare än att uttagning sker flera månader innan ett landslagsuppdrag.

Förbundsstyrelsen ställer vissa krav när skyttar officiellt ska representera Sverige som del i landslag. Vårt uttagningssystem anpassas efter detta.

För att landslagsuppdrag ska komma ifråga gäller att en enskild skytt eller lag ska ha en rimlig chans till en framskjuten placering, till exempel finalplats eller medaljchans.

Ett annat direktiv är att det ska finnas någon form av tävlings- och träningsplanering som enskilda skyttar ska presentera för grenledare. En mall för tävlings- och träningsplanering ska tas fram. Frågor kring detta tas så länge med grenledaren.

Annat som i rimlighetens namn måste vägas in i en bedömning är social kompetens, samarbetsvilja, disciplin, attityder, sportslighet och annat som främjar en positiv utveckling inom en grupp.

Rankinglistan ska ses som ett av flera styrmedel och behövs i första hand för en bred kontinuerlig bedömning av skyttarnas kapacitet och formkurvor.  Rankinglistan behöver alltså inte vara direkt avgörande för vem som blir uttagen.

 

FITASC NM

När det gäller nordiska mästerskapen kommer vi att skicka fullt lag i varje klass.

 

Engelsk Sporting

Om namnet kan man ha olika uppfattningar. För grenledare Torbjörn räcker det med att reducera det till enbart ett arbetsnamn på ett grenspecifikt reglemente.

Detta reglemente lämnar stort utrymme för utformning av tävlingar.

Senaste årens landslagstester har i stort sett varit direkta imitationer av engelska mästerskapsbanor med simultanstart. Denna utformning är synnerligen tidsrationell, rymmer mycket skjutning per tidsenhet. Det är dock möjligt att utforma landslagstester på annat sätt än med tolv dubbléer. Tidsåtgång för genomförandet måste dock tas i beaktande och grenledaren informeras.

 

Om enskild arrangör så mäktar med, kan till exempel så kallade dubbeltester vara fördelade på 1 dag Fitasc och 1 dag ”Engelsk”.

 

Nationell sporting? Många funderar på om det är meningsfullt att tänka internationellt för den engelska grenen. Tills vidare kommer Storbritannien att vara det arrangörsland vi i första hand fokuserar på. Givetvis intresserar vi oss för utbyten med andra europeiska länder. Här finns dock inget konkret ännu.

 

Slutligen

Krav ställer man i alla andra sporter och på alla andra idrottare och skyttar. Detta görs oavsett om man är junior, senior, dam eller veteran och i skyttet görs det också oavsett disciplin. Det är med andra ord dags för sportingen att bli modern.

 

Torbjörn Fredriksson
Anders Lindström         

Skribent: Josefin Warg
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...