Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson EM i Larnaca, Cypern

Håkan Dahlby vann EM-guld på Cypern

24 MAJ 2012 13:24
Genom ett helt igenom gediget skytte var Håkan Dahlbys seger i dubbeltrapen vid EM i Larnaca inte någon gång hotad. Han sopade, liksom Stefan Nilsson gjorde vid för-OS i London för en månad sedan, banan med konkurrenterna.

  • Skapad: 24 MAJ 2012 13:24

42 nationer var representerade vid årets EM lerduvor på de nya banorna söder om Larnaca. Strålande väder, som vanligt på Cypern, under hela veckan om än med inslag av byig vind, något som gjorde att tornduvorna i skeettävlingarna ibland kunde komma lågt efter backen. Det här var den sista stora tävlingen innan sommarens stora evenemang, OS i London. Alla de stora elefanterna från Europa som kan tänkas dyka upp i London var med.

 

EM2012Larnaca Nathalie har kollwww

På bilden: Nathalie Larsson vill ha koll på läget.

Skeet damer

Damernas skeet blev en tävling där det räckte med 68 duvor för att ta sig till final, något som visar att vinden påverkade skyttet. Såväl Therese Lundqvist som Nathalie Larsson hade varsin riktigt dålig serie som förstörde deras chanser till final. Tessan med en 21:a och Nattis med en 20:a som mittenserie. Med 66 duvor för Tessan och 67 för Nattis var bägge utanför finaldiskussionerna, Nattis en duva från särskjutning till sista finalplatserna och en tionde plats. Att det ändå gick att skjuta relativt höga resultat visade armeniskan Avetisyan som vann på 72+24=96 duvor. Tvåa medaljstabile Wenzel från Tyskland med 95 duvor och trea hemmaskytten Eleftheriou med 93.

 

Skeet herrar

Träningen innan tävlingsdagen pekade på att Stefan Nilsson fortfarande var i form. Det visade han också genom att efter första dagens skytte, 50 duvor, vara ensam i topp med alla krossade duvor. Efter de första 25 duvorna var det 14 skyttar som hade 25 duvor men sedan gallrade vindbyarna hårt i rabatten och den ende som orkade skjuta ytterligare en 25:a var Stefan. Marcus Svensson hade 47 och Niklas Ringborg 46 duvor efter första dagen. Vid tvådagarstävlingar, som detta är, ställs det stora mentala krav på en skytt som är i ledningen. Det är ofta lättare att känna att man i det läget ska jaga i stället för att känna sig jagad.

 

Stefan inledde tidigt andra dagen i galant skytteväder. Tyvärr hjälpte det inte utan det slank in en 22:a. Jobbade sedan hårt för att reparera skadan med det räckte tyvärr ändå inte ända fram. En 24:a och en 23:a gjorde att han fick ihop 119 duvor och var därmed två duvor från final. Ett faktum även för Marcus som även han hamnade på 119 duvor, bäste svensk med en delad 17:e plats. Niklas började dagen bra med en klockren 25:a men slutade tyvärr sedan med två 23:or och fick 117 duvor.

 

Efter de fina framgångarna med höga resultat som de här killarna haft det senaste året finns det kanske någon som rynkar på näsan åt att det som vanligt inte var 120-123 duvor den här gången också. Jag vill då verkligen påpeka att det inte är så som lerduvevärlden ser ut i dag. Det är en oerhörd konkurrens och ytterst få som är med i toppen var och varannan tävling. De resultat som grabbarna presterade här nere i den byiga vinden är värda betydligt mer än vad siffrorna visar. Det är bara att titta i resultatlistan vilka världstoppskyttar som svenskarna har bakom sig.

 

Italienaren Luchini vann nu på 122+25=147 duvor sedan han passerat cyprioten Achilleos i finalen. Achilleos slutade nu trea på 145 duvor medan silvret kneps av grekan Mitas på 146 duvor, den grek som satte nytt världsrekord i USA för två månader sedan med 150 duvor.

 

En målsättning med den här tävlingen var att slå det svenska rekordet på 364 duvor från EM i Serbien i fjol. Den byiga vinden gjorde dock att man ganska snart förstod att det skulle bli en omöjlighet. Bästa nordiska lag dock med en sjunde plats och 355 duvor.

 

EM Larnaca Edvin Moberg www

Skeet herrjuniorer

Sverige representerades på juniorsidan av unge Oppundaskytten Edvin Moberg. Han gjorde nu sitt första men knappast sista större mästerskap och skiljde sig från det med hedern i behåll. Premiärnerverna litet utanpå i första serien slutade med en 21:a. Följde sedan upp första dagens skytte med en 23:a. Andra dagen började likadant med en 23:a för att sedan avslutas med två 22:or. Bommar på ett par ”lätta plattor” grusade nu hans finalchanser. Fyra duvor från final med 111 duvor och en hedrande delad 15:e plats blev Edvins facit. Segrade gjorde nu cyprioten Vasiliou med 121+21=142 duvor, ett resultat som inte alls är ouppnåeligt för Edvin.

 

Dubbeltrap herrar

Håkans skytte ingav redan tidigt vissa förhoppningar. 50 i första serien utan någon dålig träff. När han sedan följde upp förstaserien med en ny 50:a så förstod nog många att det skulle bli svårt att stoppa honom den här dagen. 46 i den tredje serien, enligt Håkan beroende på att han fått med sig för granna hagel, gjorde att han ledde med 146 duvor inför finalen. Ryssen Mosin var dock endast två duvor efter.

 

Inför finalen hade han dock tagit rätt hagelstorlek och var här omutlig. De övrigas skytte räckte helt enkelt inte till. Håkans 49:a i finalen gjorde att han drog ifrån ytterligare och marginalen till tvåan britten Scott växte till fem duvor. Såväl ryssarna Mosin och Leybo som italienaren Di Spigno tappade ännu mer mark. Under de år jag sett Håkan har han inte skjutit så bra som vid denna tävling som gav hans tredje EM-titel.

EM2012Larnaca Dahlby guldwww


EM2012Larnaca svenska flagganwww

På bilden: Den svenska flaggan i topp, av färgen att döma från tiden före första världskriget. Förslag: vi skänker en ny flagga till Cypern. Ovan - vinnaren Håkan Dahlby.

Summering

De stora tävlingarna är nu över inför OS. Resultaten under 2011 och 2012 visar att det finns en kapacitet och utvecklingspotential i gänget som bådar gott inför framtiden. Nu stundar veckas ”ledighet” för skyttarna, som är litet slitna efter det hårda tävlandet de senaste två månaderna, för att sedan komma tillbaka fräscha som nyponrosor inför den sista tiden inför OS. Ett par mindre Grand Prix-tävlingar är det i tävlingsväg som ska avverkas innan OS, därefter går vi in i OS-byn den 17 juli.

 

Text och foto: Claes Johansson

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...