Hoppa till sidans innehåll

Håkan Dahlby fjärdeplats positivt vid världscup i Peking

29 APR 2011 08:53
Det blev tyvärr ingen kvotplats eller medalj för Håkan Dahlby i Kina. Efter en bra grundomgång gick han in som ensam ledare i finalen men slutade som fyra.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:04

Tillbaka till OS-banorna i Peking

Den tredje världscuptävlingen för lerduva hölls 15-25 april på 2008 års OS-banor i Peking. De banor där Nathalie Larsson blev OS-fyra. Tyvärr var inte Nathalie med denna gång utan nu var det Marcus Svensson, Stefan Nilsson, Niklas Ringborg, Therese Lundqvist och Håkan Dahlby som skulle försvara de svenska färgerna.

 

Duvor i berg- och dalbana

Efter att ha tagit det lugnt första dagen efter resan, med ett shoppingbesök på Silk Market i centrum, var det andra dagen dags att försöka med litet träning. Halv storm, regnbyar och begynnande jetlag var inga bra förutsättningar varför träningen den dagen omedelbart lades till handlingarna. Förutom att kastlängderna var halverade åt ena hållet på skeetbanan varierade duvorna 2-3 meter i höjdled. Duvorna på dubbel-trapen såg närmast ut att åka berg- och dalbana.

 

Dahlby ryckte in som kock
Håkan fick den tredje dagen ikläda sig en nygammal roll som kock. Eftersom frukosten var i det närmaste oätlig så inhandlades ingredienser till egen frukost på IKEA. Håkan övertalade därefter kockarna att få tillträde till köket och sågs senare stå där i landslagskläder stekandes köttbullar, prinskorv och äggröra. Allt till de ordinarie kockarnas stora nyfikenhet över den svenska något underliga frukostkulturen.

 

Skeet damer - dålig dag för Therese

Therese hade inte någon lyckad tävling. Säkert bidrog halsont och kvardröjande jetlag till att hon inte alls kom upp i sin normala nivå. 62 duvor (22, 20, 20) motsvarar inte hennes kapacitet. Bland annat missade hon fyra hela dubbléer (åtta duvor), något som inte är likt tjugoåringen. Det går dock fler tåg och inget är så härligt som revanschen.

Therese slutade på en 39:e plats. För final krävdes 70 duvor. Segrade gjorde kinesiskan Ning Wei med totalt 99 duvor (74+25), något som är tangerat världsrekord. De kan, de där kinesiskorna.

 

Skeet herrar - Marcus bäste svensk

På den officiella träningen dagen före tävling visade Marcus de bästa takterna genom att skjuta två 25:or. Avstod därför programenligt från ytterligare träning.

 

Herrarnas skeettävling, liksom damernas, avgjordes i snålblåst och lätt regn. För Marcus del började det som det sett ut på träningen senaste dagen med en 25:a. Stundens allvar gjorde dock att det blev en 23:a i andra serien, något som dock inte gjorde honom chanslös inför andra dagen.

 

Stefans första dag innebar 23+23 efter bommar i bägge seriernas första skott. Skärpning! Även Niklas fick ihop 23+23. Det är naturligtvis ingen katastrof men det behövs ett par duvor till för att inte vara borta från finalchansen. Man får i sammanhanget beundra norrmannen Tore Brovold, som trots det mindre bra vädret med stora variationer i höjd på duvorna, sköt två 25:or första dagen.

 

Den andra skjutdagen

Andra dagen bjöd på betydligt bättre väder. Marcus och Stefan sköt 24:or i alla sina serier. Bra men ändå inte tillräckligt i dessa sammanhang. En som sköt bättre var cyprioten Andreou som hade fullt bägge dagarna, det vill säga 125 duvor före final.

 

Niklas fortsatte att trampa på i 23-träsket. Två nya 23:or och en avslutande 22:a placerade honom strax före den sista tredjedelen av startfältet. Marcus kom med sina 120 duvor på en hedrande 19:e plats medan Stefan belade en 33:e plats med sina 118 duvor. Sammanlagt fick grabbarna ihop en duva mer än i Sydney för en tid sedan. Ett bra gäng som med litet mer tävlingserfarenhet och rutin i övrigt kommer att bli heta.

 

Tangerat världsrekord genom cypriot och dansk kvotplats

För final krävdes (som vanligt) 123 duvor. I finalen höll cyprioten Andreou undan och vann efter en finalrunda, med hårda flashduvor, på 22 duvor. Totalt sköt han alltså 147 duvor. Resultatet 125 i grundomgång är tangerat världsrekord.

 

Om man uttrycker sig milt kan man säga att Brovold var helförbannad över de hårda flashduvorna. Hans ansiktsuttryck talade sitt tydliga språk och kommentarerna lämpar sig inte att återge i skrift. Vi skandinaver kan dock glädjas åt dansken Jesper Hansen som blev trea på 145 duvor, efter särskjutning med bland andra norrmannen Brovold. I och med det tog Hansen även en kvotplats till Danmark.

 

Dubbeltrap herrar - Dahlby fyra efter final

Efter den officiella träningen dagen före tävling var väl förhoppningarna på Håkan inte så stora. I alla tre träningsserier hade han problem att hitta rätt och få den rätta känslan. I tävlingen, efter 46 duvor i C-programmet, 49 i A-programmet och 48 i B-programmet, var han i ledningen inför finalen. En ledning på 143 duvor före två man på 142, två på 141 och en på 140. Mycket strong upphämtning av Håkan i de två sista rundorna.

 

Som vanligt var det problem med flash-duvorna i finalen. Precis som det var i herrarnas skeetfinal. Dokumenterat bra skyttar som ryssarna Mosin och Fokeev sköt 35 duvor… Håkan fick i alla fall ihop 37. Högsta resultat i finalen var 44 duvor, det säger nästan allt. En fjärde plats och naturligtvis en besviken Håkan eftersom det inte räckte till en kvotplats.

 

Nu blev det så att maltesaren Chetcuti vann och indiern Sodhi blev tvåa, bägge utan kvotplatser så de tog de två platser som stod till buds. Trea blev kinesen Li. Håkan fyra alltså. Trots allt är det för Håkans del en positiv utveckling under 2011 med 22:a plats i Chile, 7:e plats i Australien och nu en fjärde plats.

 

Summering av tävlingarna i Kina

Ömsom vin ömsom vatten. Håkans fjärdeplats i finalen på dubbeltrapen liksom Marcus 120 duvor på herrskeeten var mycket positivt. Stefans jämnhet i skeeten, 118 duvor i såväl Sydney som Peking är lovande.

 

För övrigt har vi stått ut med oätlig mat på hotellet, inga ”västrestauranger” inom den närmaste milen, läckande toaletter och badkar på hotellet samt dessutom husdjur (ödlor) i korridoren. Tur att Therese inte var kvar och såg smådjuren. Till detta kommer att det inte gick att kommunicera med någon personal på hotellet eftersom ingen kunde engelska. Trots detta tycker jag nog att skyttarna klarade sig riktigt bra. Uppå detta fick vi uppleva att vi på flera håll inte kunde betala med hundralappar i kinapengar. Orsak: det är så mycket förfalskade hundralappar i omlopp så man vill inte ta emot sådana.

 

För att inte komma hem till Skåne alltför negativa till hotellstandarden i Peking så fick Marcus och Stefan bo sista natten på Hilton Hotel på flygplatsen. Ena motorn på planet var nämligen trasig så de fick stanna en natt extra.

 

Vad har vi lärt oss av detta? Jo, i vart fall inga trestjärniga hotell någon mer gång i Kina.

 

Claes Johansson
Förbundskapten

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...