Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson Italienskt, danskt och svenskt på skeetpallen på VM 2013.

Glimrande skytte av Henrik Jansson i Peru gav VM-brons

25 SEP 2013 10:25
Historien om kryssningsfartyget Titanics undergång inleds ofta med orden ”Det började med en skakning på nedre däck”. Det var ungefär så det kändes för Henrik Jansson och mig när vi tidigt på morgonen den 12 september anlände till Perus huvudstad Lima för VM-tävlingarna i skeet. Anledning var att såväl vapen som ytterligare ett bagage var på avvägar. Ett besked om att bagaget fanns i Toronto där vi mellanlandat och ett löfte om att bagaget skulle komma om två dygn kändes då inte speciellt tryggt, men lyckligtvis höll man sitt löfte. Beslutet att resa till Lima ett par dagar tidigare än vad vi brukar göra till stora tävlingar kändes dock i det här läget ganska befogat.
  • Skapad: 25 SEP 2013 10:25

När man lägger ett VM i Peru så innebär det att det kommer färre skyttar till start än vad som är vanligt vid denna typ av tävlingar. Nu startade 71 skeetskyttar. Det är dock så att de bästa ändå är på plats, det var nämligen bara tre toppskyttar som fattades. Konkurrensen i toppen var därför lika hård som vanligt.

 

VM2013 Henrik Jansson skjuter www

Foto: ISSF

 

Trots schabblet med bössan kunde Henrik träna två dagar före tävlingarna. Värdefullt eftersom banorna var ganska svårskjutna. Två av banorna hade en ”orolig” bakgrund och lägger man därpå det jobbiga soldis som rådde i stort sett hela tävlingen så är det förvånande att resultaten blev så höga, fem 123:or och en 122:a till finalen.

 

Stabilt skytte
Efter ett mycket stabilt skytte var Henrik en av 123:orna. Med 25, 24, 25, 24 i de fyra första serierna var Henrik piskad att skjuta en 25:a i sista serien för att vara säker på en finalplats. Lägg därtill att han skulle prestera den serien på den svåraste banan. Norrmannen Tom Jensen, som varit mycket framgångsrik under året och nu ledde tävlingarna, var i samma läge som Henrik på den svåraste banan men fick bara ihop 22 duvor och var därmed borta från finalresonemanget. Henrik däremot var kassaskåpsäker och infriade förväntningarna med en klockren 25:a.

 

Årets andra final
För andra gången i år var således Henrik i en stor final. Förra gången var vid världscupen på Cypern i juni där han tog silver. Liksom på Cypern visade Henrik fin styrka i finalen och var mycket nära att gå till guldmatchen efter att ha tappat bara en duva i semifinalen, något som innebar att han hamnade i särskjutning om en av platserna i guldmatchen. Här blev dock den erfarne italienaren Falco för svår och förpassade därmed Henrik till bronsmatchen där han mötte en annan italienare, Tazza. Mot italienaren Falco i guldmatchen ställdes den säkre dansken Jesper Hansen som visat sig stabil under hela tävlingen.


VM2013 bronsmedaljör Henrik och förbundskapten Claes Johansson www

Foto: ISSF

 

Svenskt initiativ
I bronsmatchen skaffade sig Henrik snart initiativet sedan Tazza snabbt tappat två duvor. Även om Henrik tappade en duva så höll han ihop det och bärgade välförtjänt bronset med 15-14. Därmed hade Henrik tappat bara två duvor, en i semifinalen och en i bronsmatchen. Starkt.

 

I guldmatchen fick den erfarne Falco ge sig mot en under hela tävlingen mycket välskjutande Jesper Hansen. Ett stort grattis till Jesper som inte tappade någon duva i finalskjutningen.

 

Henrik Jansson hemkommen efter VM 2013 wwwNorden övertygar
Intressant var också att när norrmännen inte var på pallen så klev nu två andra nordiska nationer fram och tog medaljer. Ett land som däremot helt kom bort i det här mästerskapet var Cypern, ett av världens absolut bästa landslag, där bäste cypriotiske skytt inte var bland de tio bästa.


Henrik har nu med sina två fina tävlingar satt sig i respekt hos världseliten. Hans finalskytte har dessutom visat att en kommande finalmotståndare knappast kan känna sig säker. Hans prestationer tidigare i år på Cypern har kvalificerat honom för världscupfinalen i Abu Dhabi om knappa tre veckor, en tävling som avrundar den hittills bästa säsongen i Henriks skyttekarriär.

 

Claes Johansson
Förbundskapten

Skribent: Josefin Warg
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...