Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Bore Två svenska indivduella skyttar samt lagjuniorerna som presterade bra.

Fitasc sporting-skyttar om EM-framgångar

03 JUN 2014 16:54
Som vi kunde berätta i söndags visade svenska skyttar framfötterna på EM i fitasc sporting som avgjordes på Cypern under Kristi Himmelsfärdshelgen. Svenskt på fjärde plats i öppna klassen, på femte plats i damernas tävling och ett lagguld till de svenska juniorerna blev facit! Och hos de framgångsrika skyttarna är det både nöjt och lite mindre nöjt...
  • Skapad: 03 JUN 2014 16:54

Svenskt lagguld till juniorer

EM i fitasc sporting är ett öppet mästerskap där många svenskar deltog, varav sju var uttagna av lerduvesektionen. Och de svenska landslagsskyttarna presterade. För laget i juniortävlingen bar det hela vägen till guld. Jens Eriksson, Nimrod Jakt och SSF, Jim Forsberg, Åby Sportskytteklubb, och Jens Hellström, Vikbolandet Lokala JVF, var skyttarna som såg till att bärga medaljen. 486 träff totalt var fem mer än italienarna på andra plats och sex mer än fransmännen som tog bronset.
– Det var skönt och roligt. Jäkligt skoj i och med att det är sista året för mig som junior, så det var skoj. Det är altid kul att få stå längst upp på pallen, det är lite speciellt, säger Jens Eriksson.

140601 EM sporting juniorpallen www

 

Även Jim Forsberg gläds över guldet.
– Det känns riktigt kul. Jag hade inte riktigt förhoppningar om att kunna ta guld men det gick vägen och var roligt. Jag visste att vi var i god form alla tre, men trodde inte att det kunde gå så långt. Men det var extra roligt, säger han.


Sista dagen avgjorde
Guldet säkrades i den sista dagens skytte då svenskarna sköt bättre än både italienarna och fransmännen.
– Jag kommer inte ihåg ställningen efter lördagen, men det var ju ganska tajt, så vi visste att vi var tvungna att skjuta bra sista dan och det gjorde vi alla tre. Vi höjde oss ett snäpp alla tre och gick förbi fransoserna. Så det var skitkul. Jag personligen kollar inte så mycket resultat under tävling, men visste ju att vi låg bra till och då taggar man till lite extra inför sista dagen, det tror jag att alla tre gjorde, berättar Jim.


Indivudellt bra
Individuellt i juniorklassen knep Jens Eriksson fjärdeplatsen med sina 169 träff, Jim Forsberg blev femma med 168 och Jens Hellström blev 17:e man på 149. Eriksson var bara en duva ifrån särskjutning om silver och brons.
– Det var ju också roligt, men det var synd att det blev så små marginaler. Efter tredje dagen såg jag att det skulle kunna gå, men det blev ju tufft och tajt. Jag tänkte sista dagen att ’idag måste jag verkligen skjuta bra för att det skulle gå’. Jag sköt bra ändå, 23 och 21, men synd att det inte var någon mer, säger Jens som också berättar att en domarmiss som han inte upptäckte i tid berövade honom en duvas träff.

Eriksson är i alla fall rätt så nöjd med sitt skytte under tävlingen.
– Jag tyckte det var riktigt kul. Roliga banor och fin miljö att skjuta i, men jag tyckte att det var ganska så svårt ändå. Inget var lätt och självklart, utan det var ganska hög nivå på tävlingen. Jag är skapligt nöjd med resultatet. Inte helt nöjd, men nästan...

Jim Forsberg är nöjdare med det egna skyttet.
– Jag är nöjd med resultatet, men några duvor till vill man alltid ha. Jag hade en stabil nivå i resultaten, ingen katastrof utan det var godkänt skytte hela tiden. Och några toppar där det gick bättre. Det kändes riktigt bra faktiskt.

Och precis som i fjol nådde han sitt mål precis.
– Jag hade som mål förra året att nå topp tio och klarade det precis. Och nu hade jag mål topp fem och klarade det precis igen. Får sikta på topp ett nästa gång!

 

140601 EM f sporting Marcus Larsson sarskjutning www

Markus slog över 480 skyttar 

I den öppna klassen kom 487 skyttar till start och när var och en skjutit sina 200 duvor, fördelat på fyra dagar, fanns Markus Larsson från Jaktskyttarna i Trollhättan på fjärde plats.
– Det känns bra. Det är fantastiskt roligt att både ha skjutit bra och kommit förbi de stora grabbarna, som George Digweed och Ben Hustwaith, och fransmän och italienare och allihop. Det är många bra man kommit förbi, säger Markus.


Fördel med värmeanpassning
András Szerdahelyi från Ungern vann tävlingen på 184 träff, tätt följd av engelsmannen Steve Brightwell på 183 duvor. Markus var en av fyra skyttar som satte 182 av de 200 duvorna och därmed slogs om tredjeplatsen. Särskjutning fick avgöra och 21 träffade duvor av 25 gav Larsson en delad fjärdeplats, efter bronsmannen Mark Winser från England. En fjärdeplats är en stor framgång i tuff konkurrens, men exakt vad som är förklaringen till framgången har han svårt att sätta fingret på.
– Jag vet inte faktiskt. Jag har skjutit hyfsat bra hela året och sedan åkte vi ner redan fredagen innan så vi tränade i värmen. Det var ju 35 grader men jag hade inte ont någonting av värmen. I alla fall vi svenskar som varit nere flera dagar kände en fördel av det, säger Markus. 

Markus säger också att erfarenhet av denna typ av bana var en fördel för honom.
– Den var tekniskt svår, mycket tekniska duvor att skjuta på. Jag har skjutit mycket sådant förut och hade inte ont utav det.


Laget fyra
Markus och Anders Bore, Fredrik Malmström och Jonathan Hermansson utgjorde det svenska laget i öppna klassen. De slutade på totalt 678 träff på en fjärdeplats, med sju duvor upp till bronsplatsen.

 

Rebecka femte bästa dam

Även i damklassen blev det en fin svensk placering i och med Rebecka Bergkvist, Vedums Sportskytteklubb, femteplats. Själv är hon nöjd - till viss del.
– Placeringen är jag supernöjd med, att vara femte bästa dam i Europa är stort. Men skyttet är jag inte helt nöjd med...  Jag vet vad jag har gjort och vad jag borde gjort, och det känns väldigt skönt att redan nu ha kunnat analysera hela tävlingen och veta vad jag skulle gjort annorlunda. Det kan jag dra nytta av nästa gång. Men någonstans är jag nöjd och det var en rolig tävling, säger hon.

Det var så pass roligt att hon gärna skulle ta sig an det hela ännu en gång.
– Det var en helt fantastiskt tävling, och hade jag fått skjuta om den hade jag blivit jätteglad. Det var roliga banor och de hade gjort allt för att det skulle bli ett superbra mästerskap. Det var en bra nivå, så svårt som det ska vara på ett EM och bra genomfört organisationsmässigt och alltihopa, säger hon.


Tekniskt svår bana
Rebecka satte 159 av de 200 duvorna och var sex träffar ifrån pallen. Hon säger att det var det svåraste mästerskapet hon skjutit och ger sig på en förklaring av den svåra banan:
– Tänk dig höga berg och i den naturen, och sedan inte ha referenspunkter på vissa banor utan i stället se himmel eller en dal i bakgrunden. Då finns det inget konkret att ta på för att veta avståndet. Och det var olika storlek på duvorna och de lades i olika vinklar och hastigheter. Det är väldigt svårt och det kräver bra läsningsförmåga för att ta sig an dem på rätt sätt. Jag tror att banläggaren verkligen har kunnat lura många skyttar och det är kul.


Bra på det riktigt svåra
Och Rebeckas analys om sitt eget skytte är klar.
– Jag kom fram till att det som var extremt svårt har jag skjutit extremt bra på, det var nästan perfekt jämfört med mig själv och andra duktiga skyttar. Men det jag känner själv att jag behöver jobba på är det som är mellansvårt där. De lättaste duvorna på EM motsvarar vår mellannivå i Sverige. Jag måste höja lägstanivån där och få ett självförtroende på det, det vill säga det som man inte tycker är svårt men som man har väldigt mycket respekt för.

Högst på dampallen fick Cheryl Hall, England, kliva efter sina 176 träff. Spanskt på andra och tredje plats genom Beatriz Laparra Cuenca (172 träff) och Antonia Torres Mendieta (165 träff).

 

Svenska Skyttesportförbundet gratulerar de svenska skyttarna till sina fina prestationer!

Här hittas fullständiga resultatlistor.


Text: Josefin Warg
Foto: Anders Bore

Skribent: Josefin Warg
E-post: This is a mailto link
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...