Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson Edvin Moberg på juniorernas skeet på EM i Suhl.

Edvin Moberg nära final vid EM i Suhl

13 AUG 2013 11:00
Thüringerwald bjöd som vanligt på omväxlande väder under EM-tävlingarna i Suhl. Ena stunden vackert sommarväder, andra stunden regn och blåst. Invigningen nere i centum av Suhl blev en verkligt blöt historia. Även en tromb fick vi uppleva en kväll.
För att optimera de tillbuds stående resurserna gick det ner två bilar och flögs tre personer till Suhl.
  • Skapad: 13 AUG 2013 11:00

Trap damer (39 deltagare)

Efter en dag i bilen från Skåne var det dags för Pia Hansen att äntra trapbanorna för inofficiell träning. Såväl på denna som på den officiella träningen hade hon svårt att riktigt få till det. Ett förhållande som gällde även för tävlingen. Trots mycket fina banor där duvorna var stora som dasslock så kom inte Pia upp i sin normala nivå utan fick 63 duvor efter serierna 22,19 och 22. Det förpassade henne långt ner i resultatlistan. För att nå finalen krävdes 71 duvor så Pia hade en bit dit.

 

Segrade gjorde nu olympiasegrarinnan Rossi, Italien, med olympiamedaljören Stefecekova, Slovakien, på andra plats.

 

Skeet damer (36 deltagare)

Therese Lundqvist hade det tungt på träningen något som fortsatte även på tävlingen. För henne svaga 19+21 första dagen följdes dock upp med en godkänd 23:a andra dagen. 63 duvor totalt placerade henne en bra bit ner i resultatlistan. 2008 års olympiasegrare italienskan Cainero vann nu över turkiskan Ozyaman i guldfinalen. För att få vara med i finalskjutningen om medaljerna krävdes 70 duvor.

 

Skeet herrar

Liksom Therese hade Stefan Nilsson litet svårt att på träning hitta flytet. Bättre gick det för de andra svenskarna Marcus Svensson och Henrik Jansson i seniorklassen och Edvin Moberg i herrjuniorklassen.

 

Stefan markerade dock sin existens när tävlingen började genom att trycka in en 25:a direkt. Han orkade dock inte fortsätta i samma stil utan hade ett par sämre serier därefter. En som dock höll i den första dagen var Edvin som sköt två fina 24:or.

 

I tävlingen, som avgjordes på tre dagar, tappade svenskarna under den andra dagens två serier, något som innebar att alla tankar på en final för seniorerna kunde skrinläggas. Även om Edvin tappade något i juniorklassen fanns dock chansen till final kvar för honom till den tredje dagen.

 

Bra skytte av seniorerna när spänningen släppt den tredje dagen. Varsin serie för de tre seniorerna med det gemensamma resultatet 74 duvor var en fin avslutning. Stefan stannade på 119 duvor, Henrik på 118 och Marcus på 115.

 

För Edvin var kravet i sista serien en 25:a för direkt inträde i finalen och 24 duvor för en särskjutning till final. Med 23 duvor i sista serien ställdes dock Edvin direkt utanför juniorernas final och hamnade därmed på en delad tionde plats på 117 duvor. Synd efter en helgjuten insats av en junior som har framtiden för sig.

 

Om vi nu inte fick någon svensk i final så får vi väl glädjas åt den allt säkrare norrmannen Tom Jensen som vann EM-guldet i seniorklassen genom att slå italienaren Lodde i guldmatchen. Tredje medaljen i år för norrmannen i en stor tävling. Ett stort grattis från hela den svenska bänken. I juniorklassen segrade Simeone, italien, genom att i guldmatchen slå Vasiliou, Cypern. Italienare såväl på tredje som fjärde platsen i juniorklassen.

 

EM2013Suhl regnig invigning www

Pia Hansen och viltmålsherrarna fick uppleva en regnig invigning.

 

Summering

Ett EM som visade på att vi i år tävlat för litet för att få den där hårdheten som behövs för att blanda sig i toppstriden och därmed minimera den negativa spänning och eventuella prestationsångest som lätt kan infinna sig. Med fler hårda tävlingar i ryggen kommer säkert svenskarna att återfinnas högre upp i resultatlistan. Det finns nämligen resurser innanför skinnet. Av de sammanlagt 26 serier som svenskarna sköt under detta EM återfinns endast fyra 25:or. Det är alltför få för att man ska vara med i kampen om finalplatser i de här sällskapen. Vanan att skjuta flera 25:or i följd är en nödvändighet.

 

Claes Johansson
Förbundskapten 

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...