Hoppa till sidans innehåll
Bilder från TV när Håkan Dahlby vinner OS-silver 2012.

EXTRA! OS-silver till Håkan Dahlby efter suverän final!

02 AUG 2012 16:45
Genom ett fantastiskt finalskytte, där han träffade 49 av 50 duvor, kunde Håkan Dahlby hämta hem silvret i dubbeltrapen på OS! Han avancerade från femte till andra plats i finalen på ett mycket imponerande sätt.

- I dag i finalen fungerade allting, säger Dahlby till Radiosporten.
  • Skapad: 02 AUG 2012 16:45

OS2012 Dahlby skjuter final tv www

Dahlby siktar och skjuter i OS-finalen i dubbeltrap.

 

Dahlby tog sig till final med lite tur. Med 137 poäng efter sina tre skjutna serier fick han nervöst vänta in de sista två skjutlagens tredje serie för att få besked om det skulle bli final. Han tog sig till slut dit som delad femma, med tre duvor upp till silverplats.

 

Och när finalen började träffade han första dubblén. Och andra. Och tredje. Och fjärde. Han träffade alla dubbléer klockrent utom en, i den trettonde där han missade den andra duvan. Och konkurrenterna darrade. Vasily Mosin och Fehaid Aldeehani som låg tvåa inför final missade här och där. Till och med Storbritanniens Peter Robert Russel Wilson, som var i stor ledning inför finalen, missade.

Men Dahlby hade gjort sin enda miss i finalen. Efter missade duva 26, satte han resten. 49 i finalresultat totalt var fyra duvor bättre än alla andra, som alla sköt 45 träff. Och det räckte långt. Åt guldvittrande Wilson gick inte göra något åt, men med några få serier kvar var Dahlby på ensam andraplats och när han satte sina sista dubbléer kunde han själv säkra ett OS-silver.

 

OS2012 silverpall tv www

En fantastiskt fin bild ur svensk synpunkt, direkt från SVT 1.

 

Det här var Dahlby första OS-medalj. Sveriges andra medalj vid detta OS. Och det här var svenskt skyttes första OS-medalj sedan år 2000. Vilket glädjer många.
- Det är hur sjukt bra som helst! Vad grymt, oj oj oj, jag är mycket lycklig, stolt och bara så glad! Jag skickar honom en puss och en kram, säger Svenska Skyttesportförbundets överlyckliga ordförande Jimmy Persson.

 

- Det är ju fantastiskt jättebra. Det var alldeles för länge sedan en skytt från Svenska Skyttesportförbundet tog en OS-medalj! Jag önskar honom all lycka, säger gevärsskytten Jonas Edman som var den som innan i dag var just siste svenske skytt att stiga upp på en OS-pall.

 

Hur kändes det att se tävlingen på plats?

- Man var ju väldigt osäker när det började, för det var ju långt upp. Men sedan sköt han fina dubbléer och man kände hur förhoppningarna och förväntningarna steg. Det var en riktig rysare, jättehärligt, säger Jonas som sedan i år också är ny i SvSF:s styrelse, där han ska jobba med elitfrågor. 

 

OS2012 Dahlby o Wilson efter final tv www

Håkan Dahlby firar medaljen med segraren Peter Robert Russel Wilson från Storbritannien. TV-bilder från SVT.

 

Ännu en gång - en nöjd förbundskapten

Förbundskapten Claes Johansson hade anledning att vara nöjd såväl efter damernas som herrarnas skeet, tidigare här på OS. Om han är nöjd även efter dubbeltrapen? Javisst, fattas bara annat.
- Det känns bra!


Vad ledde till det här silvret?

- Rätt inställning innan finalskjutning, att nu går vi på för fullt och tittar på genomförandet och inte resultat. Vi var klara på att det inte spelar någon roll att bli femma eller sexa, och hellre jaga än jagas. Och när han skjuter så i klass med finalen på senaste EM och de andra blev lite nervösa kändes det bra.

 

Hur kände du det vid sidan av finalbanan?

- När de andra började vackla tänkte jag att det var som gjort för Håkan. Jag blev nervös bara vid ett tillfälle - när han tog om, för det kom en riktig vindby. När man gör det är det lätt att det smiter en duva sen. Men när han satte dem förstod jag att han skulle komma att behärska resten av serien.

 

Svenska Skyttesportförbundet skickar sina varmaste gratulationer till Håkan Dahlby som gjort en fantastiskt prestation!

 

Text: Josefin Warg 

 

Tips! 

Det här är Håkan Dahlby.

Skribent: Josefin Warg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...