Hoppa till sidans innehåll

EM i FieldTarget 2014 i Pärnu Estland

30 JUL 2014 20:38
Den gångna helgen (24-27 juli) har 3 st skyttar från Sverige varit i Estland för att skjuta EM. Tävlingarna startade den 24 Juli med registrering och inskjutning.
  • Skapad: 30 JUL 2014 20:38

Vi svenskar var ute tidigt vid tävlingsplatsen i Joulumäe , det är den skidstadion som Estland brukar anordna WC i längdåkning. Inskjutningen började med att vi mätte upp våra utgångshastigheter på gevären på de officiella kronograferna.  Det visade sig att vi låg för högt i hastighet. Det var bara att justera ner gevären och börja inskjutningen. Det stämde inte med de inskjutningarna vi gjort hemma. Då kom ett meddelande att kronograferna visade för höga värden och vi fick igen justera upp våra gevär. Nu stämde våra gevär bättre med det som vi har skjutit in där hemma. Redan på torsdagen kändes det att det skulle bli en varm tävlings helg, termometern låg på ca 30 grader.

Fredagen började kl 8:30 för en sista inskjutning och sedan började tävlingarna med att deltagarna gick ut till respektive bana som skulle skjutas för dagen. Vindarna och avstånden var något annat än det vi är vana från tävlingar i Sverige. Vindarna gick runt och drog fram mellan de många sandbankar som finns i tävlingsområdet. Det var mycket svårt att bedöma hur mycket man skulle hålla av och vilket håll.

Under de 3 dagarnas skjutning fanns det totalt 150 mål dessa hade placerats på ett medelavstånd på 38 meter. En del av målen var placerade högt upp i träden eller långt ner i en dal. Vi hade några mål stående på ca 40 m. Detta var en ny upplevelse för oss svenskar. Många av de skyttar som har varit med på internationella tävlingar hävdade att detta var den svåraste banan de har skjutit. 

2014-07-27EM2

 

Vi svenskar började ringrostigt på fredagen med Tomaz Holmström bäst på 34 träffar. Jag själv var så nervös och uppstressad att jag råkade nollställa kikaren, efter ett kort mål, på fel varv och sedan var min dag förstörd. Det tog nästan hela banan innan jag upptäckte vad som var fel. Stefan Pyk sköt 24 träff och hans kommentar var: ”Jag visste att det skulle bli svårt men inte så här svårt.”

Lördagen var ännu varmare, 34 grader och det dallrade av mirage ute på tävlingsbanans sandbankar. Man sköt nu en ny bana och med nya skyttar i grupperna. Vi svenskar sköt lite bättre denna dag. Och Tomaz var även nu bäste svensk på 36 träffar och Stefan hade 24 och jag hade 22 träffar. En sådan här varm dag gick det åt mycket vätska, jag drack ca 4.5-5 liter vätska och åt 3-4 stycket energibars under den ca 4.5 timma långa tävlingsrundan.

Söndagen, den sista tävlingsdagen, var den varmaste dagen med en termometer som visade över 35 grader.  Alla svenskar utom jag förbättrade sina resultat. Min rygg höll inte så jag hade svårt att få en bra skjutställning och jag slutade på 19 träffar, Stefan sköt 28 träffar och Tomaz 42 träffar. Med det resultatet var det bara 3 skyttar den dagen som hade ett bättre resultat än Tomaz. Tomaz slutade på en 20 plats efter de 3 dagarnas skytte.

2014-07-27EM3

Jag tror jag får medhåll av både Stefan och Tomaz, att så här mycket erfarenhet och lärdom om FieldTarget som vi har fått under de här dagarna i Estland, har vi inte fått på hela tiden vi har skjutit FieldTarget i Sverige.

Vid pennan

Anders Günther

 

 Länk till resultat

Skribent: Lars-Eric Söderberg
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
 
Regelfråga Lerduva? Maila
 
This is a mailto link

 

Bankgiro för tävlingsavgiften  "start-fyrtio"
5779 - 1287
Ange Klubb, gren, tävlingsnamn,
datum & antal starter
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...