Hoppa till sidans innehåll

Target Sprint


Target Sprint är den internationellt erkända luftdisciplinen som kombinerar löpning med målskytte på 10m. 2013 introducerade International Shooting Sport Federation, ISSF, Target sprint för att göra skyttesporten bredare och attrahera nya målgrupper.

Vad?
Target Sprint är en pulshöjande och spännande sport för alla. Grenen kombinerar löpning och målskytte med skicklighet och noggrannhet. Det är den först förbi målsnöret som vinner. Det är enkelt, det är snabbt och det är roligt!

Hur?
Banan är kort, vanligtvis 3 x 400m. Idrottaren löper ett varv, skjuter på fallmål och sedan upprepas detta tills idrottaren har sprungit tre gånger och skjutit två gånger. Avståndet kan dock anpassas för att tillgodose olika målgrupper. Till exempel genom att ändra längden på löparbana, målstorlek och sättet man ska få upp pulsen på kan man inkludera fler.

Vad behöver jag?
De två grundläggande delarna av utrustning som behövs för Target Sprint är ett luftgevär och fallmål. Ni kan använda de luftgevär ni har i er förening samt gamla fallmål. Annars är allt du behöver ett par löparskor och beredskapen att anta Target Sprint-utmaningen. Inga speciella skyttekläder får användas. Man måste ha träningsskor och t-tröja på sig under tävlingen.Regler

För att komma igång med denna nya disciplin, kan man som förening arrangera tävlingar och andra evenemang utifrån föreningens egna förutsättningar. Vill man däremot arrangera SM eller större tävlingar ska detta ske enligt ISSFs reglemente. Det engelska reglementet kan du läsa här. En svensk översättning är på gång.

Vill du starta Target Sprint i din förening?
Det är enkelt att komma igång och börja med Target Sprint redan idag. Använd den utrustningen ni har i er förening. Ta gärna hjälp av en förening i närheten som kanske har gamla fallmål. Har man ingen löparbana kan man springa i skogen eller stå på stället och hoppa 100 hopp med ett hopprep. Det är ni som förening som sätter ramarna för ert arrangemang.Så här går det till i grova drag översatt från ISSF

1. Förberedelsetid: Inför alla grundomgångar och finaler får de aktiva 5 minuters förberedelsetid. Lag får 8 minuter. Tiden inkluderar förberedelseav skjutplats. Efter förberedelsetiden ska idrottarna gå till startlinjen och invänta startsignalen.

2. Springa: Man springer 400 m på den angivna banan.

3. Skjuta: Idrottaren kommer in på sin bana, tar geväret från gevärsstället
och skjuter på 5 fallmål. Idrottaren fortsätter skjuta tills alla 5
prickar är nere, men dock max 15 skott. Om man inte lyckats få
ner alla prickar efter 15 skott får man springa en straffrunda efter
varje missad prick.

4. Springa: Geväret placeras i gevärsstället och idrottaren springer 400 m

5. Skjuta: Idrottaren upprepar steg 2

6. Springa: Idrottaren upprepar steg 3 och korsar mållinjen efter att ha
sprungit 400m. Den totala tiden från start till stopp blir slutiden
för idrottaren.

7. Efter målgång: När alla idrottare passerat mållinjen tar man bort sin utrustning
från skjutplatsen. Alla gevär ska förvaras med säkerhetsflagga i
på ett markerat område nära skjutplatsen.

 

Target Sprint-projekt 2019 via Framåtfonden
Under 2019 kunde vi, genom ekonomiska medel från Framåtfonden, genomföra ett projekt där målet var att starta upp Target Sprint i Sverige. Ett flertal föreningar deltog. Dessa föreningar fick fallmålställ, informationsmaterial och stöttning för att komma igång. Under 2020 fick vi tyvärr inga medel av framåtfonden men arbetet fortsätter. Kansliet ihop med gevärsektionen tittar på lösningar att jobba vidare med denna gren. 

För mer info - kontakta gevärssektionen. 
Skicka e-post

eller kontakta Erika Öhring på This is a mailto link eller 08-699 63 76

Uppdaterad: 19 FEB 2020 10:21 Skribent: Richard Gardt
E-post: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

MÄSTERSKYTTEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...