Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Svensson Stefan Nilsson skjuter på världscupen i San Marino.

Stefan Nilsson skeetvinnare i San Marino

10 JUN 2016 16:11
För andra världscupen i rad blev det svensk seger i herrarnas skeet. I Rio de Janeiro i april vann Marcus Svensson. I dag i San Marino var det landslagskollegan Stefan Nilssons tur att segra, och segern blev hans via flera särskjutningar.
  • Uppdaterad: 07 DEC 2016 18:17

Stefan Nilsson hade en fin dag på världscupen i San Marino i dag. Skeetskytten hade 48 träff av 50 med sig från gårdagens inledning på tävlandet. I dag väntade 75 nya duvor och av dem träffade han 74. Enda bommen kom i dagens första serie, och att han sköt fullt därefter var nödvändigt för att ha chans på final. Nu räckte hans 122 duvor till särskjutning om tre platser i final, mot sju andra skyttar. De första sex duvorna där satte Nilsson och det räckte för att fyra skulle ha skjutit bort sig.

Väl i final satte Stefan Nilsson klockrent sina första 16 duvor. Det gjorde ytterligare två skyttar också och särskjutning om de två platserna i guldmatch följde. Danske Hansen bommade snabbt, vilket inte Nilsson gjorde, och guldmatchplatsen var nu säker.

I Nilssons guldmatch ställdes han mot italienaren Tammaro Cassandro, Cassandro som i det här läget inte missat en enda duva i tävlingen. Förutom att ha träffat alla finalduvor så här långt, tangerade han också världsrekordet - 125 av 125 - i grundomgången. Nu väntade 16 nya duvor för var och en. Två tidiga italienska bommar bäddade för Nilsson, men innan det var färdigskjutet slank även två svenska bommar in. 14 lika efter full omgång, och ännu en särskjutning följde. Nu gällde det segern. Stefan Nilsson började, Cassandro följde efter. Två duvor var i taget. När Nilsson satt totalt sex bommade Cassandro en. Världscupvinsten blev därmed svensk.
- Det känns helt okej tycker jag, haha. Skönt som fan, säger Stefan Nilsson en stund efter vinsten.

Vad är förklaringen till att just du vinner i dag?
-
Jag sköt fler träff än de andra! Skyttet har stämt bra sista tiden, hemma med. I går tyckte jag att känslan var bättre än 48 träff, men man träffar det man träffar. Men i dag satt det. Det blev 24 i första. Jag tyckte att jag hade bra koll på läget men bommade första på fjärde plattan. Sedan visste jag att 50 skulle behövas för att ha chans på final och det är skönt att lyckas med det när det krävdes. Sedan gillar jag särskjutningar och det är en situation jag känner mig trygg i.

Läs en längre intervju med Stefan här.

Det här var Stefan Nilssons andra världscupseger i karriären. Den första kom i London 2012. Nilsson har också en andraplats från världscupen 2014.

Nöjd förbundskapten
Förbundskapten Christer Svensson är givetvis väldigt nöjd efter dagen.
- Att vi vinner två världscuper på ett år, och efter varandra dessutom, har nog aldrig hänt förut, i alla fall inte i lerduva. Det är galet, säger han.

Stefan vinner genom att ta sig igenom idel särskjutningar, vad säger du om det?
- Det är ju ingen som vill möta Stefan i en särskjutning. Svenskarna har rykte om sig att vara bra i särskjutningar, och de är bra också.

Ni har ju sagt flera gånger att det är i augusti på OS som killarna ska vara som bäst, och så vinner Stefan ändå nu och Marcus vann i april (länk). Är de bra för tidigt?
- Men det är det som är grejen, att de är inte som bäst. Stefan kan bättre än så här, och likaså kan Marcus bättre än vad han gjorde i Rio och även här. De är inte i toppform ännu.Övriga svenskar
Även Marcus Svensson kom till dagens tävlande med 48 träffar från gårdagen. I dag började han med att skjuta fullt i första, vilket han gjorde även i den sista serien. Däremellan blev det en 23:a, vilket var en bom för mycket för att det skulle räcka till särskjutning. Bommarna kom direkt efter varandra till följd av några sekunders ofokusering i kombination med lite av en domarmiss, enligt förbundskapten Svensson. 121 träff totalt blev det i alla fall för Svensson som nu slutade på 14:e plats, precis utanför särskjutningen om finalplatserna.

Edvin Moberg fick inte till det riktigt i dag. 22 träff i två serier och 23 i den sista. Det blev 114 duvor totalt för honom och plats 53.
- Edvin är inte riktigt i form och normalt träffar han en duva till per serie, men han har jobbat bra och jag är nöjd med uppförandet och det arbete han gör, säger förbundskapten Christer Svensson.

RESULTAT
Resultat hittas på www.issf-sports.org.

DELTAGANDE SVENSKA SKYTTAR
Korta fakta om skyttarna hittas här.

PRESSBILDER
Högupplösta pressbilder hittas på SvSF:s Flickr-sida: https://www.flickr.com/photos/105063836@N07/albums. Bilderna är fria för media att använda, men ange gärna fotograf eller foto: skyttesport.se.

KONTAKT

Christer Svensson
Förbundskapten lerduva
070-589 17 71

Josefin Warg
Kommunikatör Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 73

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WEBBSHOPSAMARBETSPARTNERS

 Norma Logo www
SponsorerVÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link