Hoppa till sidans innehåll
Foto: Josefin Warg Håkan Dahlby, längst till höger, var en av de svenska aktiva som under måndagen gavs klartecken att tävla i sommarens OS.

Håkan Dahlby uttagen till OS i Rio de Janeiro

02 MAJ 2016 15:16
Dubbeltrapskytten Håkan Dahlby är klar för OS i Rio de Janeiro 2016. Det avslöjade Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) på en presskonferens i dag. Det här innebär att den svenska kvotplats som togs i damernas luftgevär byttes mot en plats i lerduva i stället.
  • Skapad: 02 MAJ 2016 15:16

Under måndagen höll SOK en presskonferens där de presenterade 12 nya namn i den nu 120 personer stora OS-truppen. Sedan tidigare är skeetskyttarna Marcus Svensson och Stefan Nilsson klara för OS och i dag stod det klart att skyttetruppen blir komplett med dubbeltrapskytten Håkan Dahlby, Södertälje-Nykvarn Jaktskytteklubb. Han tilldelades därmed den tredje och sista svenska kvotplatsen som fanns.
- Jag hade ju förberett mig för att det inte skulle bli OS, men nu får jag ändra alla planer. Men det är ju ett positivt besked. Det är fantastiskt att få representera Sverige på ännu ett OS. Att SOK tycker att jag skjutit så bra att de kan plocka ut mig, det är viktigt. Jag känner mig väldigt hedrad, säger Håkan Dahlby om uttagningen som han fick reda på först under söndagkvällen.

Kvotplatsen som Håkan Dahlby nu åker till OS genom var tagen av luftgevärsskytten Michaela Arvidsson på världscupen i Changwon i fjol. Historiskt sett är det ovanligt att SOK byter en skytteplats från en disciplin till en annan. Att man nu valt att flytta den från damernas luftgevär till dubbeltrap beror på att Dahlby till skillnad mot någon gevärsskytt uppfyllt det grundkriterium för uttagning som SOK har – det vill säga topp åtta på en A-tävling, där minst sju av världens 10 bästa aktiva deltar.
- Håkan visar med sin åttondeplats i Rio en nivå så att han faller in under grundkriteriet, men han visade också att det finns lite mer, tycker vi. Vår bild är också att Håkan har haft en förmåga att få till det på mästerskap. Så den kombinationen gör att vi kan ta ut honom. Han håller en bra nivå nu men vi ser också att han kan slåss om bättre placeringar än det han hade i Rio. Vi ser att det finns en sådan möjlighet, och då är det Håkan som ska åka, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Just topp åtta nådde Håkan Dahlby på världscupen i Rio härom veckan, samt i fjol där han blev åtta på Europeiska Spelen, sexa på världscupen på Cypern samt tog silver på EM. Och bedömningen från SOK är att han har finalchanser på ett OS.
- Vår bedömning är att han har potential för final. Väl i final, när allt nollas, kan allting hända, säger Reinebo.

Dahlby själv är givetvis glad för sin uttagning, men att han nu tilldelats en plats som ursprungligen togs av en gevärsskytt är ett smolk i bägaren denna dag.
- Jag ber hela gevärssverige om förlåt och ursäkt, för det var egentligen inte så här jag trott att det skulle bli och inte så som det ska vara. Så i mina euforiska känslor känner jag en sorg för de andra. Men SOK har tyckt att mina prestationer, den senaste topp 8-placeringen och erfarenhet sedan tidigare, är tillräckligt för att skicka mig till OS. Och jag ser väldigt mycket fram emot det, säger han.

SOK:s beslut att byta disciplin från damernas luftgevär till dubbeltrap innebär att det ännu en gång inte blir svenskt i gevär på ett OS, och Jonas Edman förstår om vissa blir ledsna för beslutet.
- Jag lider oerhört mycket med Michaela Arvidsson som tog kvotplatsen och de andra gevärsskyttarna som slitit för att få tävla på den här platsen. Tyvärr finns ingen rättvisa i elitidrott utan det är ganska krasst. Men vi har gjort en stor genomlysning ihop med SOK, som bestämmer, för att ta fram den bästa kandidaten och i det här fallet tror vi Håkan är den bästa kandidaten. Han har klarat grundkriterierna vilket ingen gevärsskytt gjort. Men jag hoppas att de som inte får åka nu knyter näven i fickan, kämpar hårt de kommande fyra åren och ser till att de får åka till Tokyo 2020 och kan kämpa om medaljer där.

Och sportchef Edman ser med tillförsikt fram emot OS:
- Jag känner så här, att vi har aldrig åkt till ett OS med en starkare skyttetrupp än nu. Vi har tre deltagare som alla kan åka hem med en medalj. Vi har tidigare haft starka enskilda kandidater, men som trupp tror jag aldrig att vi har varit starkare än så här.

Håkan Dahlby kommer härmed att göra sitt fjärde OS i karriären. Han OS-debuterade 2004 och blev då femma och deltog 2008 och blev elva. Senast i London, 2012, tog han så en efterlängtad medalj – ett silver. Och han lovar att han ska göra allt i sin makt för att återigen göra det allra bästa han kan.
- Mitt mål är alltid att skjuta så bra och perfekta skott som möjligt. Jag kan inte lova något, men jag ska göra allt så bra som möjligt för att försöka ta mig till final. För väl i final kan vad som helst hända, säger han.

Länk till Håkan Dahlbys internationella meriter: http://www.issf-sports.org/athletes/athlete.ashx?personissfid=SHSWEM1509196501


KONTAKT
Jonas Edman
Sportchef Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 74

Josefin Warg
Kommunikatör Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 73

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WEBBSHOPSAMARBETSPARTNERS

 Norma Logo www
SponsorerVÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link