Hoppa till sidans innehåll

Svenska framgångar på VM i långhållsskytte

18 AUG 2022 16:19
Det allra första världsmästerskapet i långhållskytte/precision rifle hölls i Frankrike mellan 6-12 augusti och de svenska skyttarna plockade hem totalt sex medaljer.
  • Uppdaterad: 18 AUG 2022 16:19

Mellan den 6-12 augusti sköts det första världsmästerskapet någonsin för vad vi i Sverige kallar långhållskytte men som i resten av världen är känt som Precision Rifle.

Sverige imponerade med tre lagsilver, två lagbrons och ett individuellt guld av Louis-Philippe Rembry i klassen Military/law enforcement

Bakom tillställningen står International Precision Rifle Federation (IPRF) som formellt grundades 2019 av sydafrikanen Robert Ramsden, britten Tiff Dew och Marcus Olsson. SvSF är inte medlem i IPRF. 

Mästerskapet arrangerades på ett skjutfält nära den franska staden Bitche i nordöstra Frankrike. 260 skyttar från hela 26 nationer deltog. Den franska försvarsmakten stod för en stor del av arrangerandet, med allt från uppsättning av tält till skjutledare. Det gick inte att missa stoltheten och engagemanget i öppningstalet över att de fick vara med om ett historiskt ögonblick på deras skjutfält. Det var tydligt att det var viktigt att stötta skyttet i största möjliga mån.En härlig känsla av samhörighet över landsgränserna och sportslighet var märkbart hos de tävlande under det här världsmästerskapet. Om en skytt fick materialfel så haglade det erbjudanden om att låna utrustning för att kunna fortsätta tävla. Ett inspirerande sportsligt beteende vi även ser i svenska tävlingar och som är ett signum för sporten världen över.

Tävlingen höll en hög internationell standard som utmanade samtliga deltagare. USA ligger i framkant, men med Sverige hack i häl tätt följt av Norge, England, Sydafrika och Namibia.

Vi tar med oss att detta historiska första VM i långhållsskytte var en milsten för sporten, och en fyr för världens långhållsskyttar att segla mot inför nästa VM som blir i Sydafrika 2024. 

Text: Marcus Olsson
Bild: Josefin Jönsson

Skribent: Marcus Olsson
E-post: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...