Hoppa till sidans innehåll

Lyckat sommarläger för elitsatsande ungdomar

25 AUG 2021 12:53
Här kommer en något sen rapport från sommarens ungdomselitläger i Skövde där skyttar från gevär, pistol och lerduva tränade tillsammans.
  • Skapad: 25 AUG 2021 12:53

Pistol, gevär och lerduva hade den 1-4 juli ett gemensamt ungdomsläger i Skövde på det fina skyttecentret i Lövsjötorp. Till detta läger bjöds ungdomar in som har visat att de vill satsa mot eliten inom de olympiska disciplinerna. 

Dagarna ägnades åt teoridelar inom idrottspsykologi, fysträning, teambuilding och en hel del skytteträning. Teoridelarna hade en röd tråd där vi pratade om tankar, känslor och beteende och hur dessa samverkar och kan hanteras. Vi berörde också innebörden av en skottplan och nyttan av den. Som ett litet extra inslag under lägret skickade flera av våra svenska stjärnskyttar, men även några internationella, en liten videohälsning till ungdomarna. 
Gevär

Inför lägret hade samtliga av gevärsskyttarna haft cirka en månads paus vilket gjorde lägret till en bra möjlighet att starta igång igen. Gevärsskyttarna som bestod av Hannah Göransson, Frans Rasmusson, Elias Johansson, Johanna Andersson och Viktor Klemmedsson, fick själva välja vilka discipliner de ville skjuta. På 10-meters banan tränades det scatt och på 50-meters banan var det uppmärksamhet på att få till ställningarna, fokusen var främst på att ha roligt tillsammans och i skyttet. 

Ett annat syfte med lägret var att ha ett kunskapsutbyte med de andra grenarna vilket också skedde och som sedan appliceras i skjuthallen. Ett läger där skyttet inte var det största fokus utan snarare alla andra förutsättningar runt om så som det mentala, fysträning, kost, planering och målsättning. Samtliga deltagare tar med sig nya lärdomar efter lägret som kommer ha en positiv inverkan på deras framtida karriärer. Hannah som var gevärstränare höll i ett föredrag om hur gevär- samt pistolsäsongen är utformad samt hur det fungerar att gå på Skyttegymnasiet i Sävsjö. Hon hade dessutom ett föredrag om mindfulness och att vara i nuet där hon dessutom hade en övning som skyttarna kunde ta med sig ut på banan.

Lerduva
Inom lerduva (skeet) var det Mark Binnermark, Mathilda Johansson, Kasper Svensson, David Jonsson och Theo Svärd. Ledare var Stefan Nilsson. 

Lövsjötorp tillhandahöll en fin och väl fungerande skeetbana där duvorna från vår sponsor Superstar flög perfekt. Våra ungdomar var också mycket nöjda med hagelskotten som var sponsrade av Superstar.

Skytteträningen för lerduveskyttarna byggde under första delen av lägret på en hel del mängdträning samt små teknikjusteringar. Under andra delen la vi in en del tävlingsmoment vilket gjorde att deltagarna fick möjlighet att omvandla teorin inom idrottspsykologin till praktik på banan. En kommentar från dessa tävlingsmoment och praktiserande av idrottspsykologin var, ”det fungerade faktiskt”.
Pistol

Från Pistolsektionen deltog Emelie Fält, Michaela Jansson, Isac Ahlqvist och Simon Sandén. Pernilla Lander Nordin skulle också ha medverkat men hade intensivkurs för körkort. Ledare var Lars Erik Bjuhr som hade två föreläsningar för alla oavsett gren, dels i idrottspsykologi som berörde tankar och beteendens påverkan i en situation med anspänning där beteende och kroppsliga reaktioner uppstår, vilka dessa är och hur skytten med stöd av skottplanen kan agera för att åter komma rätt i sitt arbete trots hög anspänning. Dessutom gav Lars Erik perspektiv på vikten av att ha förutsättningar ekonomiskt och annat för en satsning och vikten av att ha stöd från alla i sin omgivning för att det ska lyckas med satsningen. I skytteträningen så prioriterades matcher och aktiviteter som hade inslag med högre anspänning genom så kallat ”volleyskytte” där pistolskyttarna hade matcher skytt mot skytt och för att vinna poäng fordrades två vunna skott i rad. 

Från pistol vill vi tacka deltagarna från lerduva och gevär för ett fantastiskt läger som gav grenöverskridande gemenskap och härlig glädje tillsammans.

Summa summarum kan det konstateras att det var ett mycket uppskattat läger som inspirerade ungdomarna att kämpa vidare mot högre mål. Samtliga sektioner ser fram emot fortsatt samarbete med liknande läger men även inom andra områden. Återigen ett stort tack till Lövsjötorp för en fantastisk gästfrihet under dessa dagar!E-post: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

MÄSTERSKYTTEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...