Hoppa till sidans innehåll

Kommunikation ang. blyfrågan

26 AUG 2021 11:31
Europeiska Kommissionen utreder ett förbud mot blyammunition. Både ett förbud och kraftiga restriktioner skulle drabba skyttesporten hårt.
  • Skapad: 26 AUG 2021 11:31

På den Europeiska Kommissionens (EC) begäran tog ECHA* fram ett förslag gällande blyhagelförbudet i våtmarker. I slutet av 2020 röstade Europaparlamentet genom det.

* EU:s kemikaliemyndighet - ECHA reglerar kemikalier och biocider på EU:s marknad.

Vi börjar närma oss slutet av den allmänna remissperioden gällande ECHAs förslag om begränsning av bly och blyföreningar i ammunition för utomhusskytte och i fiskeredskap. Återigen, på begäran av EC har ECHA gjort en bedömning av hälso- och miljöriskerna med användning av bly i ammunition för jakt och utomhussporter, inklusive fiske, och drog slutsatsen att en begränsning är motiverad. 

Under en sexmånaders samrådsperiod uppmanas berörda parter att lämna sina argument - stödda av robusta bevis. Innan samrådet fanns det möjlighet att lämna tidiga synpunkter inför ECHA kommittéens första diskussioner. Detta har SvSF gjort och svaret kan läsas under “comments on Annex XV report” på ECHAs hemsida (referensnummer #3249 som ligger i filen “RCOM part 2):  

Här kan också läsas fler kommentarer till ECHAs förslag, bland annat från fler förbund i Sverige och Norden, samt förstås andra länder i Europa. SvSF har haft många diskussioner med andra förbund i Sverige och Norden, samt mycket viktiga kunskapsutbyten i detta komplexa ämne. 

Efter samrådet kommer ECHAs vetenskapliga kommittéer för riskbedömning och socioekonomisk analys att lägga fram sina åsikter som förväntas i mitten av 2022. Europeiska kommissionen kommer tillsammans med de 27 EU-länderna att fatta beslut om begränsningar och villkor baserat på ECHAs förslag och kommittéernas överläggningar.

Fler länkar:

Hör intervju med SvSFs förbundschef Jonas Edman på SR Radiosporten.  

ECHA information gällande bly i ammunition och i fiskeutrustning (på sidans meny på höger sidan, med rubrik ”vidare information” finns fler länkar, inklusive information om blyhagel i våtmarker):

Skribent: Janine Kettels
E-post: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

MÄSTERSKYTTEN


SAMARBETSPARTNERS

  
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...