Hoppa till sidans innehåll

Dubbla svenska VM-guld i viltmål

08 AUG 2022 17:21
43-årige Emil Martinsson fortsätter att imponera på viltmåls-VM i Frankrike. Idag säkrade han ytterligare två VM-guld och han har nu plockat hem tre guld och ett silver i årets världsmästerskap.
  • Skapad: 08 AUG 2022 17:21

Emil Martinsson fortsätter visa världsmästarklass - ja, bokstavligen - på viltmåls-VM i franska Chateauroux. Idag bärgade han två nya VM-guld, ett individuellt och ett i lag tillsammans med Jesper Nyberg och Pontus Thuresson.
- Det är fantastiskt på något vis. Jag tror det är min 52:a medalj på EM och VM, säger Emil på telefon efter finalvinsten mot ukrainaren Ihor Kyzima i tävlingsdisciplinen 10 m regelbundna lopp.

Emil kvalificerade sig till semifinal via en andra plats med 575 poäng i grundomgången.
 - Resultatet i grundomgången var egentligen lite för lågt men så är det ju när konkurrensen från ryssarna saknas. Men idag räckte min poäng till semifinal och väl där kan allting hända, konstaterar Emil.

Och dramatiskt blev det när medaljerna skulle fördelas. I finalomgångens matcher är det först till sex ”bästa skott” som gäller, men man behöver vinna med minst två poängs marginal. Emil ställdes mot polacken Lukasz Czapla i semifinalen och hamnade där i underläge med 2-4. Men Emil vek inte ner sig utan pangade sedan in fyra raka skott med högre poäng än sin motståndare och säkrade därmed en plats i guldfinalen.
Även i finalen hamnade Emil i underläge (1-3) mot Ihor Kyzima från Ukraina, men än en gång visade svensken prov på iskalla nerver och kunde till slut vinna en jämn match med 8-6.

Du var i underläge i båda semin och i finalen men lyckades vända. Hur gick tankarna där när du låg under?
- Det är bara att påminna sig om att det är mitt eget skytte och inte motståndarens jag ska fokusera på. Gäller att behålla lugnet. Förivrar man sig och vill för mycket så brukar det sällan bli bra. Sen har jag ju rutinen att förlita mig på i dessa sammanhang, förklarar Emil.

Emils väska kom bort på resan, men den kom äntligen fram till hotellet idag.
- Har hittills fått skjuta med lånat slutstycke och ammunition - fast det har ju gått bra ändå. Men såklart skönt att ha sina egna grejer på plats även om det nu bara är en dag kvar på VM.


VIDEO: Se Emil skjuta hem guldet i 10 m running target

Jesper Nyberg slutade på elfte plats med 562 poäng och Pontus Thuresson blev 21:a med 545. Trots de låga individuella placeringarna räckte totalresultatet för de tre svenskarna till en första plats i lagtävlingen (1682 p) vilket var sju poäng bättre än tvåan Ungern. Med andra ord: lag-guld till Sverige.

I juniorklassen var Oscar Eliasson närmast att ta en semifinalplats, han blev femma på 559 poäng. Albin Martinsson sköt 514 och slutade tia.

I och med dagens två guld har Sverige nu totalt tagit hem tre guld, två silver och ett brons i Chateauroux. 
Imorgon avgörs de sista tävlingarna i viltmåls-VM då 10 m mix (blandade lopp) står på schemat. Blir det nya svenska medaljer tro? 

Skribent: Richard Gardt
E-post: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...