Hoppa till sidans innehåll

Svenskt EM-guld i skeet mixed team

28 MAJ 2021 19:48
Victoria Larsson och Stefan Nilsson sköt hem EM-guldet i skeet mixed teams och säkrade därmed Sveriges första medalj i detta mästerskap.
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2021 19:48

Sverige ställde upp med Victoria Larsson och Stefan Nilsson i skeetens mixed team-klass. Båda skyttarna en aning slitna efter två långa dagar på skjutbanan där resultaten i de individuella tävlingsklasserna inte helt gått deras väg.  Stefan slutade i 46:a i herrklassen och Victoria blev 19:e bäste skytt i damklassen. Men idag fanns det chans till revansch - och den chansen tog de sannerligen till vara på.

I grundomgången skjuter skyttarna tre 25-skottsserier vardera och Victoria genomförde sina tre serier riktigt stabilt; 73 utav 75 träffar (24, 24, 25) medan Stefan bara var en duva sämre med 72 (23, 24, 25). Det gav en totalpoäng på 145, samma slutpoäng som Italien och lagen fick skiljas åt genom en särskjutning där Sverige drog längsta strået och kunde kvalificera sig till en direkt avgörande match om guldmedaljerna medan Italien fick kämpa vidare om bronset. I finalen väntade Tjeckien med konstellationen Jakub Tomecek och Barbora Sumova.

Nagelbitare i finalen
Svenskarna fick en lovande start och hade tidigt en poängs försprång men när 20 av finalens 40 skott var avverkade hade Tjeckien hämtat i kapp till 17-lika i antal träffar.  
Spänningen steg för varje station, men för varje bom Tjeckien drog på sig svarade Sverige med lika många. Allting kunde avgöras på sista plattan där tjeckiskan Sumova bommade två duvor och gav Sverige en gyllene chans att säkra guldet. Men Stefan fick med sig en bom och la istället över pressen på Victoria att skjuta fullt i sina fyra avslutande skott. Hon satte de första tre men missade det sista och finalen fick istället avgöras i en särskjutning.  
Där darrade Sumova än en gång och bommade en duva vilket gav Victoria en ny chans att säkra guldet – denna gång satte hon dublén och saken var klar: EM-guld till Sverige!

Video - Se finalen här- Det känns jätteroligt förstås, klart man var lite nervös i finalen men det var bara att fokusera på sin uppgift, säger en glad Victoria Larsson och fortsätter:
- Jag var ju rätt besviken efter igår, men det här blev ju en skön revansch!

Stefan Nilsson var också nöjd med dagens prestation.
- Jag tycker jag hittade mitt skytte ganska väl idag. Jag fick en tung start i detta mästerskap men har hittat självförtroendet och rätta känslan mer och mer för varje dag. Det känns väldigt kul att få med sig en guldmedalj hem.

Förbundskapten Jonas Edman var imponerad över hur Stefan och Vickan höll ihop det i den rafflande finalen.
- Grymt bra prestationer – det är hatten av! EM-guld i en gren som kommer vara olympisk från och med OS 2024
Var du nervös under finalen?
- Haha, ja det är klart, särskilt när den var så jämn. Den dagen man som landslagscoach inte känner av lite pirr i magen i en mästerskapsfinal bör man nog byta jobb, summerar Jonas Edman.  


Morgan Johansson 23:a i fripistol
Sent igår eftermiddag avgjordes den öppna klassen i 50m fripistol där Morgan Johansson Cropper och Jaockim Norberg deltog från Sverige. Morgan slutade på en 23:e plats med 543 poäng. 
- Jag tyckte jag började rätt ok, men i tredje serien fick jag problem. Jag fick inte av skotten och började leta läge istället för att krama av. Jag gick ut och fick lite coaching och sista halvan av matchen var mycket bättre. Riktigt fin träffbild i sista serien men den gav dåligt betalt med skott precis utanför tian, sammanfattar Morgan. 
För Joackim Norberg blev det en 36:e plats på 524 poäng. 


Skribent: Richard Gardt
Epost: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

MÄSTERSKYTTEN


SAMARBETSPARTNERS

 


 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet


TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...