Hoppa till sidans innehåll

Fitasc-VM i Italien - del 2

19 JUL 2022 13:10
Här kommer ännu en rapport från FITASC VM i Italien. I år har vi dam, jun, herr och senior (56+) lag som representerar Sverige. Det är över 1000 skyttar och 40 nationer som är med och tävlar.
  • Uppdaterad: 19 JUL 2022 13:10

Här kommer en lite sen rapport från Fitasc VM men det var en lång resdag hem J. Tävlingen var i Orvieto som ligger i regionen Umbrien ca 100km norr om Rom. Umbrien är känt för sitt vackra böljande landskap. Vi bodde i Bolsena på ett hotell som låg 100m från Bolsenasjön med en fin badstrand och vattnet var ca 25–30 grader så det blev mycket bad när vi inte var på skjutbanan.

Bolsenasjön är en kratersjö som bildades efter ett utbrott för omkring 370 tusen år sedan. Sanden är svart vulkansand och blir mycket varm i solen, vilket vi fick känna på när man skulle i och bada.

Resan mellan hotellet och banan gick via slingriga serpentinvägar som tog nästan 30 minuter att köra. Om någon skulle varit åksjuk så hade vi haft problem då vi åkte dessa vägar varje dag hela veckan. Det var många vackra vyer som vi fick se på väg till banan som denna över Orvieto

imagetnqch.png

 Något som är ett måste i Italien är ju GLASS, de har en fantastiskt god glass och de flesta skyttarna åt ”rätt” många glassar :)

imageg9tbr.png

Stranden vid hotellet.

imagexxct.png

imageizfp.png
 
Vyer från banorna

 

Torsdag tävlingsdag 1

 

Vi startar på eftermiddagen, de första vid 12:00, i strålande sol och ca 30-35gr. Alla skyttar som är i lagen är lottade i olika lag och banor så var och en fick vara noga med att hålla reda på tider och vilken bil de skulle åka med till banorna. 

När alla summerade sina resultat senare på eftermiddagen så hade vi några bra resultat från svenskarna Richard Berg (som inte sköt i laget denna gång) hade skjutit 48/50, och vi hade flera skyttar över 45 träff, så det var en bra start på tävlingen. 

Banorna var av en mer teknisk typ snarare än av långhållsduvor som vi är vana vid på Fitasc tävlingar men det var fina duvor i en fantastisk natur. 

 image0hn1n.png
Benelli layout

 

Fredag Dag 2 

Nu var vi på banan vid 7 tiden för några skyttar började redan vid kl 8:00. I och med att vi skjuter varannan dag fm och em så måste vi planera för frukost mm genom att köpa mat dagen innan de dagar som vi skjuter tidigt. 

Det var inte så varmt på morgonen ca 25gr men temperaturen steg snabbt till ca 35gr fram till 12 tiden när vi var klara för dagen. De flesta skyttarna följde upp med bra resultat men de flesta hade någon eller några lättare duvor som smet tyvärr. 

Fredrik Malmström 47, Rebecka 47 och Jesper 46

imagekpj5.png

Vacker utsikt från många peggar

 

 

Lördag dag 3

 

Nu var det dags för eftermiddags skytte igen tyvärr (måste säga det i tävlingssammanhang) så var det strålande sol och absolut inga moln eller vind så termometern visade 43-46gr beroende på vilken bana man sköt. Alla försåg sig med mycket vatten och vi drack vätskeersättning och vatten från tidig morgon. 

Detta var något som vi inte klarade av tyvärr vi kämpade men det smet ytterligare några onödiga duvor för oss alla men de flesta lyckades hålla sig mellan 20–23 per serie. Men jag tycker att det var denna dagen som vi levererade för dåligt för att ha en rimlig chans att kunna nå en pallplats, både i lag och individuellt. 

 

imagevjkw.pngimagefq6qv.png
Väntan i skuggan mellan layouter

 

Söndag dag 4 

Nu var det förmiddagsskytte igen (tack och lov). Prognosen var att det till och med skulle bli lite varmare upp mot 46gr. 

Nu levererade nästan alla skyttar några duvor extra som till exempel Markus Larsson 48/50 Markus resultat blev 184/200 och blev bäste svensk och slutade på plats 59 i Open av 956 skyttar.

 

Lite resultat 

Herrlaget sköt bra under dessa förhållanden, Martin 177, Jim 182 och Fredrik 183 vilket gav dom en 8:e plats i lag av 19.

Damerna som kämpade hårt men inte riktigt fick till det slutade 7:a av 9 lag. Rebecka sköt 170 och slutade 9:a av 82 damer.

Våra glada juniorer gjorde bra ifrån sig då det var deras första Fitasc VM men det räckte tyvärr inte till någon topplacering. Pelle sköt 169 och slutade på en 25:e plats av 53 skyttar.

Gubbarna i Seniorklassen (56+) kämpade också på både med att resa sig efter väntan mellan layouterna (mycket gubbstön där) J. Jag sköt till mig en 14:e plats av 216 skyttar och laget hamnade 9: av 11 lag.

 

Ni hittar en komplett resultatlista här: http://rl.fitasc.com/liveresults/live/NRAYT405-102/1/false

 

 

Summering 

För att kunna prestera under dessa förhållanden skulle vi behöva acklimatisera oss några dagar extra för vi kan omöjligt göra detta hemma i Sverige. Samtidigt är det ju inte möjligt att veta att det ska vara rekordvärme dit vi ska. 

Vi såg tydligt att detta drabbade även många av de ”stora” namnen som George Digweed, Charles Bardou och många fler.

 

En annan sak som vi behöver är många fler tävlingar i Sverige för nu under och efter pandemin har vi inte skjutit tillräckligt många och detta bidrar till att vi inte riktigt får med de sista duvorna. Många av de andra länderna har tävlat på som vanligt.

 

Så vi vill uppmana våra klubbar att ordna tävlingar där våra skyttar kan utvecklas och få bättre möjligheter att prestera i framtiden!

 

Som det är nu så ordnar många klubbar bara lerduvestigar och känner sig nöjda med det men vi måste hjälpas åt att ordna riktiga tävlingar också där tävlingsskyttarna, givetvis nybörjare också, kan utvecklas.

 

Stort tack 

Vi vill tacka våra entusiastiska supportrar Claes & Anette Persson som har hejat och stöttat oss med vatten och pepptalk till oss alla. De har varit uppe tidiga mornar och sena kvällar, köpt vatten, mat, frukt, ja fixat precis allt som skyttarna bett om. Gladare och trevligare personer finns inte.

imagetdupu.png

 

Jag vill också tacka Henrik som har fixat och donat med allt inför resan, han har tänkt på allt och har någon saknat något allt från bestick på restaurangen till kaffe tidigt på morgonen så har han kutat i väg och fixat. (jag tror han kan italienska :) )

 

Till sist men inte minst vill jag tacka alla skyttar som gjort denna resa så lyckad!

  imagen74kw.png image0fyh.png image32uc.png 

imagehyf1.png image4bcs.png  imaged6fb9.png 

Hälsningar

Roger Jarnald & Henrik Forsberg

 

Fotografer

Anette Persson, Henrik Forsberg och Roger Jarnald

Skribent: Alexander Carlsson
E-post: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...