Hoppa till sidans innehåll

Till minne av Göran Nygren

25 SEP 2019 08:00
Efter en längre tids sjukdom somnade Svenska Sportskytteförbundets/Skyttesportförbundets tidigare generalsekreterare in den 23 september i en ålder av 70 år.
  • Skapad: 25 SEP 2019 08:00

Mitt första minne av Göran är när jag, som representant för Skyttesportförbundet, är med på Skytte UO:s årsmöte någon gång i början av 90-talet. Göran hade då varit generalsekreterare för Ungdomsskytteförbundet sedan 1982. Intrycket var gott och när det var dags för Skyttesportförbundet att söka ny GS 1994 såg min styrelsekollega Britt-Marie Ellis (sedermera fru Nygren) och jag till att Göran bytte skytteorganisation.

Under 16 år arbetade Göran och jag tätt tillsammans. Ibland i motgång, ofta i medgång, alltid med skyttets bästa för ögonen. Ett team ordförande/GS handlar alltid om att komplettera och stötta varandra och utan Göran hade det nog inte blivit så många år som ordförande för mig.

Tack vare sin kompetens och sitt intresse för miljö- och vapenfrågor rekryterades Göran också till kommittéuppdrag inom Europaskyttet och blev en omtyckt kollega på den internationella arenan. Görans organisationsförmåga kom också väl till pass när Sverige stod som värdland för EM-tävlingar i Boden och Göteborg. 2012 arrangerades VM i viltmål i Västerås och Stockholm och Göran tog på sig ordförandeskapet i organisationskommittén, trots att han redan gått i pension.

 En flera decennier lång vision om ett sammanslaget skytte övergick i hårt, konkret arbete i mitten av 00-talet. Det historiska beslutet att bilda Skyttesportförbundet togs våren 2008, kanske det största projekt som vi båda var inblandade i. Göran blev sedan den som skulle organisera ett nytt kansli av tre gamla – med olika kulturer och arbetssätt. Ett tufft jobb.

Vid årsskiftet 2010/2011 gick Göran i pension för att få mer tid till gården utanför Nykvarn. Skogen, jakten, fisket, barnen och barnbarnen, politiken – och naturligtvis Britt-Marie – skulle få hans fulla uppmärksamhet. Men inte någon gång mattades intresset för vad som hände på skjutbanorna runt om i Sverige och världen. Han hade ju skyttet i blodet, uppvuxen i en skyttefamilj i Trollhättan. För bara några veckor sedan tittade vi in till Göran och Britt-Marie. När de fysiska krafterna mattades mot slutet blev iPaden ett gott sällskap och han hade full koll på de svenska skytteresultaten. Jag kan garantera att han skulle ha jublat över världsrekordet och EM-guldet på 300 m ligg igår.

Jag kommer alltid att minnas Göran som en varm och nyfiken person som var genuint intresserad av sina medmänniskor, en handlingens man med pondus och en problemfixare. Ibland blåser det på toppen, men jag var alltid trygg med Göran vid min sida

Göran saknas mig, men idag går mina tankar främst till Britt-Marie, Görans dotter, hans tre söner och barnbarnen.

Kerstin Bodin                         
F.d. styrelseordförande                           
Svenska Sportskytteförbundet/Svenska Skyttesportförbundet

Skribent: Kerstin Bodin
Epost: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WEBBSHOPSAMARBETSPARTNERS

 Norma Logo wwwSponsorerVÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link