Hoppa till sidans innehåll

EM-guld och nytt världsrekord för gevärsherrarna

23 SEP 2019 15:40
Herrarna tog hem EM-guldet i lagtävlingen på 300m gevär (liggande) efter att ha skjutit nytt världsrekord 1796 poäng. Johan Gustafsson 597, Per Sandberg 599 och Karl Olsson avslutade lagmatchen med imponerande 600.
  • Uppdaterad: 23 SEP 2019 15:40

De blågula framgångarna på krut-EM i Bologna/Tolmezzo fortsätter. Gårdagens brons i standardpistol mixed teams följdes idag upp med ett lagguld i gevär 300m liggande av herrarna och damerna tog brons i sin lagtävling i samma disciplin. 

Herrlaget, bestående av Johan Gustafsson, Karl Olsson och Per Sandberg, sköt dessutom ett nytt världsrekord; 1796 poäng. Det tidigare rekordet låg på 1794 poäng och innehölls faktiskt också av tre svenskar (Anders Brandt, Michael Larsson och Johan Gustafsson) och det rekordet hade, fram till dagens tävling, stått sig sedan EM i Zagreb 2001. 

Johan Gustafsson fick därmed stå kvar som världsrekordhållare - fast nu tillsammans med två nya lagkamrater. Johan sköt idag 597, Per Sandberg 599 och Kalle Olsson slog till med perfekta 600 poäng - för första gången i karriären. Han kunde knappast valt ett bättre tillfälle.

 - Det var en fantastisk laginsats. Alla sköt på topp idag. Jag gick ut sist. Givetvis nöjd med min 600, som var tangerat världsrekord och personbästa. Sköt metodiskt hela vägen och kände att jag hade kontroll. Fantastiskt kul att det räckte till guld i laget. Vi har ett bra lag och hade inga tvivel om att det var möjligt, säger Kalle om dagens fenomenala prestation. 

Vad var det som stämde så bra just idag? 
Det var bra förhållanden och höga resultat i de första två skjutlagen så jag visste att det bara var att gå in och köra. Känslan är aldrig 100 på ett mästerskap så det gäller att bara fokusera på utförandet. Den planen fungerade och självförtroendet växte genom matchen, berättar Kalle.

Han och Per Sandberg gick vidare från dagens eliminering och har imorn chansen att fajtas om de individuella medaljerna också. Johans 597 räckte tyvärr inte för vidare avancemang. 

Även damlaget sköt på topp idag och lyckades ta hem bronset i lagtävlingen. Anna Normann sköt 597, Elin Åhlin 595 och Linda Olofsson 593. Totalt: 1785 poäng, endast en ynka poäng ifrån guldet, som vanns av Schweiz. Samtliga svenskor gick även vidare till den individuella slutrundan som avgörs imorn. Herrarnas världsrekord - Klicka på bilden för att förstora den

EM, Bologna/Tolmezzo - 300m gevär ligg
Resultat herrarnas eliminering

Resultat herrarnas lagtävling

Resultat damernas lagtävling

Resultat damernas eliminering

Skribent: Richard Gardt
Epost: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WEBBSHOPSAMARBETSPARTNERS

 Norma Logo wwwSponsorerVÅRA SOCIALA MEDIER

FB Youtube Insta logos

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link