Hoppa till sidans innehåll
Den lille ”tussen” Azarenko mellan två erfarna kämpar, Martinsson silver och Janus brons.

Lagguld till viltmål vid EM i Belgrad

15 AUG 2011 09:08
Stora EM gick i år i serbiska Belgrad i vackert sommarväder. Sammanlagt deltog 1 061 skyttar från 47 nationer (finns det så många europeiska nationer?). För viltmåls del är det alltid i ett ”stort EM” fråga om enbart 50 m-grenen. Viltmålsskyttet som inte längre är en olympisk gren väcker dock ett begränsat intresse, tyvärr. Bildtext: Den lille ”tussen” Azarenko mellan två erfarna kämpar, Martinsson silver och Janus brons.
  • Skapad: 15 AUG 2011 09:08

Svenska deltagare var de gamla fossilerna Emil Martinsson och Niklas Bergström. Ny för året var som tredje man Rickard Johansson från den del av Sverige som ligger norr om Dalälven (allmänt kallad lappdj--). Han gick in i stället för Mattias Bergman som i år inte fått ordning på sitt 50 m-skytte.

 

Regelbundna lopp

För tredje gången sedan 1988 fick jag i en större viltmålstävling se en trehundra-poängare på de långsamma loppen. Ryssen Azarenko, den lille ”tussen”, stod för den bedriften. Att tjecken Janus sköt 298 p är mer normalt. Sen hade vi tre kämpar på 297 p: ryssen Romanov och de bägge svenskarna Martinsson och Bergström. Stabil skjutning av svenskarna även om en viss ”andnöd” smög sig in mot slutet av serien. Nykomlingen Rickard sköt godkända 291 p.

 

Jag brukar säga att det är bättre att jaga än att jagas. Svenskarna hade därför slagläge inför andra dagens snabblopp. Emil stod rycket med 294 på snabbloppen, dagens näst högsta poäng, medan Niklas sackade litet och fick ihop 289 p. Även om den lille ryssen i täten var pressad så stod han rycket. Med 292 p i snabben segrade han med 592 p. All heder för detta. Emil säker tvåa och silvermedaljör på 591 p medan Niklas hamnade på nionde plats med 586 p, en placering som han inte var nöjd med. I tävlingen deltog 24 skyttar.

 

Rickard då? Ja, efter första dagens godkända serie följde han upp med en mycket bra snabbserie på 292 p. Sammanlagt 583 p och en 12:e plats. Bra av en som är med för första gången i större sammanhang att på detta sätt sätta ett personligt rekord.

 

I lagtävlingen låg Sverige efter första dagens långsamma lopp överraskande tvåa efter Ryssland. Med den fina snabbskjutningen av svenskarna så behöll man den placeringen. Tjeckerna som främst var ute efter vår skalp fixade inte det utan svenskarna bärgade silvermedaljen i lagtävlingen där det deltog sju lag.

 

Mixed

Att två jämna serier lönar sig visade sig för veteranen tjecken Miroslav Janus i mixedtävlingen. 198 p i första och 197 p i andra serien innebar en klar seger för honom. Ytterligare en stor mästerskapstitel att lägga till hans samling. Emil gav sig inte den här dagen heller. 196 + 194 gav honom ytterligare en silvermedalj med 393 p. Niklas var litet olycklig i första serien över sin 195-poängare men bättrade på situationen i den andra serien med en 197:a och fick sammanlagt 392 p. Det innebar shot off om bronsmedaljen tillsammans med finländaren Holmberg, slovaken Jurco och ungraren Sike, en strid som Jurco gick segrande ur och därmed tog bronset. Rickard fortsatte att skjuta godkänt med en 191:a i första serien och en fin 197:a i den andra, sammanlagt alltså 388 p.

 

Eftersom de andra nationernas skyttar inte stod rycket kunde Sverige i mixedtävlingen ta en klar guldmedalj i lagtävlingen hela sex poäng före ryssarna. Vi har tagit flera lagguld på EM 10 m men aldrig på EM 50 m. En lyckad svenskdag alltså som avslutning på de här EMtävlingarna för viltmåls del. Facit: ett guld och tre silver. Det lagkoncept som vi byggt på under många år håller fortfarande och ger såväl lagmedaljer som individuella medaljer.

 

Claes Johansson

Skribent: Carl-Henrik Gilljam
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm
Telefon: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link
----------------------------------
Starttjugan betalas in på
bankgiro: 834-7718.
Ange Starttjugan Viltmål.
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link